Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

No Latgales vai Ukrainas?

Jaunās valdības deklarācijā ietverti visai optimistiski vārdi: "Panāksim, lai visi Latvijas darbspējīgie iedzīvotāji ir motivēti strādāt". Turpat tālāk arī lasāms: "Izvērtēsim imigrācijas politiku darbaspēka problēmu risināšanā".

Te gan rodas jautājums, ko ietver jēdziens "visi Latvijas darbspējīgie iedzīvotāji", kuri tiks "motivēti strādāt"? Ja vērtē tikai vecumposma kritēriju, tad Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) skaidrojumi rāda, ka darbspējīgi ir cilvēki vecumā no 15 līdz "70 plus" gadiem, savukārt, aprēķinot bezdarba līmeni, būtisks ir vecumposms 15–62 gadi.

Taču, ja pievērš uzmanību NVA datiem par to, kāda ir situācija iedzīvotāju nodarbinātībā, tad ļoti pamanāmas ir bezdarba līmeņa reģionālās atšķirības. Pērnā gada nogalē Rīgā bezdarba līmenis bijis 3,9%, bet Pierīgas reģionā – 4,2%. (Eiropas Savienībā tiek uzskatīts – ja bezdarba līmenis ir 3–5%, tad nevar runāt par darba vietu trūkumu kā par asu, sociālekonomisku problēmu.) Savukārt Zemgalē bezdarba līmenis bijis 6,2%, Vidzemē – 6,4%, Kurzemē – 7,5%, bet Latgalē – pat 14,7%. Arī dati, ko mikroblogošanas vietnē Twitter publicējis ekonomikas eksperts Jānis Hermanis, rāda, ka tie novadi, kuros bezdarba līmenis mērāms ar divciparu skaitli, atrodas Latgalē. Redzams arī, ka, piemēram, Latgales austrumos, Ciblas novadā bezdarba līmenis (21%) pārsniedz Ziemeļvidzemē esošā Naukšēnu novada bezdarba līmeni (1,8%) vairāk nekā desmit reižu. Turklāt tendence, ka daudzviet Latgalē bezdarba līmenis ir augstāks nekā citur mūsu valstī, nav nekas jauns. 

Tieši tādēļ politiķiem, pirms pieņemt lēmumu par tādu imigrācijas politiku, kas vērsta uz Latvijas darba tirgus ļoti plašu atvēršanu viesstrādniekiem no Ukrainas, Baltkrievijas un citām valstīm, derētu rūpīgi izanalizēt situāciju, vai tiešām mūsu valstī, un it īpaši Latgalē, nav atrodami cilvēki, kuri varētu strādāt Rīgā, Valmierā, Jelgavā un citviet, kur bezdarba līmenis ir niecīgs? 

Latvijā iekšējo migrāciju, pārceļoties no laukiem uz reģiona centru vai no reģiona pilsētas uz Rīgu, iedzīvotāji gadiem ilgi īstenojuši pašu spēkiem. Vērienīga, valsts mērogā izveidota un koordinēta atbalsta sistēma, kas nodrošinātu cilvēkiem dažādus mobilitātes pabalstus, līdz šim nav darbojusies. Ir gan dzirdēts par uzņēmumiem, kas saviem darbiniekiem garantē transportu nokļūšanai no dzīvesvietas reģionā uz darbu Rīgā, taču tā ir uzņēmumu pašu iniciatīva vai arī ar darbiniekiem panāktas vienošanās rezultāts. Tagad ir pienācis laiks valstiska mēroga risinājumiem.

Top komentāri

Apčidrinskis
A
Pakārtot vidi tikai uzņēmējiem nav īsti prāta darbs. Piemēram- uzņēmējs ar ievestu lēto darbaspēku uzbūvē apartamentus, kurus nopērk Krievijas biezie. Labi, uzņēmējs ir nopelnījis, bet ko ieguvusi sabiedrība? Un vēl- mūsu zemītē cilvēki, kuriem ir 50+, iz izmesti no darba tirgus- ar viņiem neviens pat lāga nerunā. Bet pensionēšanās vecums ir 65.
Irlielāmērāticams > Rīga
I
ka tie, kam darbs nekrīt no rokām ... jau ilgus gadus ir aizņemti.
hvz
h
Un beigas, tas beigsies ar to ka Latgale visa parcelsies uz Rigu, bet ridzinieki parcelsies uz UK, Vaciju, u.c ES valstim. Bet mes turpinasim kluset un politiki tik vers vala robezas darbaspejigiem iedzivotajiem no arvalstim. Man drizak liekas, ka musu politikiem vajadzetu padomat par to ka atbalstit uznemigus cilvekus regionos, lai vini tur atver RUPNICAS, kuras:1. nodrosina lielam daudzumam cilveku darba vietas; 2. nes lielu pievienoto vertibu ekonomikas attistibai un sniedz lielu ieguldijumu iekszemes kopprodukta pieaugumam un importa pieaugumam
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē