Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Nodokļu sistēma ir kā pulksteņa mehānisms – ja reiz viens meistars to salicis, citiem nav ko mēģināt iejaukties

Nodokļu epopeja

Beidzot tas ir noticis – valdība ar nelielām atrunām atbalstījusi Finanšu ministrijas sagatavotās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.–2021. gadam. Ir daudzmaz zināms, konkrēti kādas pārmaiņas sagaidāmas, ir skaidri ar nodokļu reformu saistīto likumu pieņemšanas termiņi, var teikt, ka nodokļu maksātājiem lielais neskaidrību par nākotni periods tuvojas beigām. Vai būs labāk, cik ļoti, kurš pēc pārmaiņām būs ieguvējs, kurš zaudētājs, kā arī to, kādas vājās vietas vēl atklāsies, manīsim vēlāk. Galvenais, ka, padomijas pirmā un pēdējā prezidenta Gorbačova vārdiem runājot, "process ir sācies".

Kas šajā brīdī būtiskākais? Vispirms jau, lai Finanšu ministrijas piedāvātās likumu redakcijas, Saeimā nonākot, netiktu pārrakstītas no jauna dēļ deputātu vēlmes izpatikt gan kādām sponsoru, gan vēlētāju interesēm. Tad reforma labākajā gadījumā būs beigusies, vēl nesākoties, bet sliktākajā gadījumā mēs būtu, kā saka, iebraukuši pamatīgās auzās. Turklāt tā, ka vainīgo kārtējo reizi meklēt būtu neiespējami.

Nodokļu sistēma tomēr ir kā pulksteņa mehānisms – ja reiz viens meistars to salicis, citiem nav ko mēģināt iejaukties pat ar kāda sīka zobrata maiņu. Labāk pieņemt to, kas ir – ja nebūs pietiekami labs, vismaz zināsim konkrētu uzvārdu, ko vainot.

Ir ļoti labi, ka šoreiz lēmumi par nodokļu maiņu tiks pieņemti gada vidū, nevis nogalē, kā iepriekš vairākkārt piedzīvots. Tāpat pozitīvi, ka šoreiz nevis kāds atsevišķs nodoklis tiek pamainīts, jo budžetā, redz, vajag papildu naudu, bet gan izvērtēta visa nodokļu sistēma kopumā, modelētas (cerams) situācijas, vismaz nodokļu maksātājos radot iespaidu, ka pārmaiņu nesēji domājuši arī par viņiem, ne tikai valsts maciņa papildināšanu. Šajā kontekstā ne mazāk nozīmīgs arī tas, ka visas piedāvātās pārmaiņas detalizēti pārrunātas ar dažādus nodokļu maksātājus pārstāvošām nevalstiskajām organizācijām, kā to nesen intervijā Dienai uzsvēra premjers Kučinskis.

Kas visā šajā procesā raisa bažas? Vispirms jau, ka efekts no pārmaiņām varētu nebūt tik ātrs, kā gribētos, un tad, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, parādītos jauni mēģinājumi atkal ko pārveidot, tā tikai vairojot nestabilitāti, no kuras, šķiet, sākam iet ārā. Bet pietiek eksperimentēt – ja ir akceptēta ilgtermiņa koncepcija, pie tās būtu jāpieturas vismaz definētā perioda ietvaros. Tāpat satraukumu rada, ka valdība šo pārmaiņu jautājumā nestrādā kā komanda – vai nu vēlēšanu tuvums, vai zemie reitingi, vai vēl kas cits bijis pamatā tam, ka pārmaiņu iniciatīvas tapušas visai lielas stīvēšanās ceļā un tāda paredzama līdz pat attiecīgo likumu galīgai pieņemšanai.

Top komentāri

īpašuma nodoklis ir nenormāls!
ī
Nekustamā īpašuma nodoklis Latvijā ir nenormāls, bet lielie pulkseņmeistari izliekas to neredzam. Priekš kam mums tāda reforma, ja tā nerisina cilvēkiem tik svarīgo sava mājokļa saglabāšanas problēmu?
Nevienlīdzība palielināsies
N
Ja reforma notiks pēc esošā pulksteņmeistara populistiskā scenārija, tad vēl vairāk pieaugs nevienlīdzība starp ģimenēm ar un bez bērniem.
oskars
o
Visas reformas , ar ko nodarbojas valsts , saiet deli , sanak ciks ... Tas tadel ka vieniga ierednu interese ir ievakt pec iespejas vairak naudas no iedzivotajiem .Sakuma noved valsti bankrota stavokli , ar savu aizsardzibu , pec tam megina izvilkt naudu no iedzivotaju kabatam ... Nepieciesams samazinat ierednu daudzumu uzreiz par 50% ,atstat tikai tos bez kuriem nevar iztikt , nemiet piemeru no normalam valstim ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē