Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ienākumu apjoms nav vienīgais kritērijs, kas nosaka piederību vidusslānim. Tiek minēti arī intelektuālie kritēriji

Noslēpumainais vidusslānis

Par to, ir vai nav mūsu sabiedrībā vidusslānis, nesen tika diskutēts Rīga TV24 raidījumā Preses klubs, un raidījuma dalībnieku uzskati kā bija atšķirīgi, tā arī palika atšķirīgi, svārstoties amplitūdā – "nav nekāda vidusslāņa, pat augstskolu profesori ir nabadzīgi" un "vidusslānis Latvijā ir, tikai nedzīvo kā Holivudas filmās".

Savukārt šajā pavasarī gan Somijas galvaspilsētas Helsinku apkārtnē, gan nomaļā Portugāles reģionā dzirdēju, ka tur uzskata –  ievērojami lielākais vairums vietējo iedzīvotāju ir vidusslāņa jeb vidusšķiras (angliski – middle class) pārstāvji.

Ja Somiju Eiropas Savienības mērogā mēdz atzīt par turīgu valsti, tad Portugāli gan ne. Taču, lūk, pat valsts nomalē dominē pārliecība, ka vairums iedzīvotāju ir vidusslānis!

Kopumā viedokļi par to, kādi kritēriji raksturo piederību vidusslānim, ir dažādi. Tiek uzsvērts, ka vidusslāni raksturo tāds stabilu ienākumu līmenis, kas ļauj bez nopietnām grūtībām apmaksāt ikdienā nepieciešamos tēriņus, atļauties mērenus izdevumus savam hobijam un arī veidot uzkrājumus, taču ienākumu apjoms nav vienīgais kritērijs, kas nosaka piederību vidusslānim. Tiek minēti arī intelektuālie kritēriji – piemēram, augstākā vai vidējā profesionālā izglītība un racionāla lēmumu pieņemšana gan finansiālos, gan arī citos jautājumos.

Ir dzirdēti arī tādi formulējumi: cilvēki, kuri pārstāv vidusslāni, ir pašpietiekami un savas problēmas risina saviem spēkiem, negaidot, ka valsts vai kāds līdzcilvēks pienesīs klāt problēmas risinājumu, vidusslāņa pārstāvji savu veselību un labklājību negrauj ar dažādām atkarībām, vidusslāni raksturo intelektuālā rosība un gatavība visa mūža garumā apgūt jaunas zināšanas un prasmes, neuztverot nepieciešamību mācīties kā apvainojumu.

To ņemot vērā, jāsecina, Latvijā vidusslānis noteikti ir. Arī pērn Swedbank Finanšu institūta publiskotās aptaujas dati parādīja, ka 52,6% mājsaimniecību sevi uzskata par vidusslāni, 39,4% norāda, ka dzīvo zem vidusslāņa līmeņa, bet 3,4% domā, ka ir turīgākas par vidusslāni. Te gan jāpieļauj, ka daudzi mūsu valsts iedzīvotāji sevi pie vidusslāņa pieskaita tāpēc, ka iepriekš piedzīvojuši daudz smagākus laikus nekā pēdējos gados.

Rietumu pasaulē tieši vidusslānis tradicionāli tiek uzskatīts par garantu sabiedrības līdzsvarotībai un vairogu pret populistiskām galējībām – kā ekonomiskā, tā politiskā aspektā. To, ka vidusslānis jāstiprina, nevis jāgrauj, derētu atcerēties mūsu politiķiem, gan prātojot par to, kā reformēt nodokļu reformu, gan arī pieņemot jebkuru citu, iedzīvotāju labklājību ietekmējošu lēmumu.

Top komentāri

Kārklu vācietis
K
Vidusslānis mums ir biezs.Apkopējas,kasieres lielveikalā ar augstāko izglītību.Bezdarbnieki,kuri visu mūžu apgūst florista prasmes.
Pipars
P
Vidusslānis tas ir slānis kuram piemīt standarta patērētāja paradumi un refleksi. Nu piemēram katram mājsaimniecības iedzīvotājam kā minimums ir jābūt savai nodalītai istabai, katram ir jābūt ar savu viedtālruni. Uz ģimeni minimums ir jābūt 1 vieglajai mašīnai, ir jābūt interneta pieslēgumam, jābūt vismaz vienam televizoram un vismaz vienam datoram utt utt, šeit minētās ir tikai dažas no sabiedrības uztverē veidotajām vidusslāņa patēriņa līmenim atbilstošajām pazīmēm. Situācijā ja cilvēks neatbilst lielākajai daļai no šo kritēriju kopuma viņš attiecīgi pie vidusslāņa pieskaitīts netiek. Interesanti šajā visā ir tas ka vidusslānis savas valsts pastāvēšanā ir vis ieinteresētākā cilvēku grupa, jo teiksim bomzim likumi, policija, sabiedrības nopēlums utt. tikai traucē. Tas pats ir ar bagātajiem viņiem pašiem ir savs tusiņš, valsts viņiem drīzāk ir traucēklis un zināmu ierobežojumu avots.
Irlielāmērāticams
I
ka vidusslāni ir viegli atpazīt. Vidusslānis viegli nepavelkās uz lētu populismu (komunismu) , jo tam pieder īpašums, ko negrib riskēt zaudēt un tam pieder intelekts, lai melus atklātu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē