Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Par dienestu ir jārunā

Pēdējā laikā bieži tiek spriests par obligāto valsts aizsardzības dienestu (VAD). Nesen uzmanību šim tematam pievērsa ārlietu ministre Baiba Braže (Jaunā Vienotība), kura, piedaloties Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā, norādīja, ka atbalsta ideju par sieviešu iesaukšanu VAD.

Jāatgādina, ka ideju par sieviešu iesaukšanu VAD jau iepriekš aktualizējis gan Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš, gan aizsardzības ministrs Andris Sprūds (Progresīvie). (Plašāk par to un arī par VAD nosacījumiem var lasīt aģentūras LETA 8. augustā publicētajā ziņā.)

Sabiedrībā vērojamā attieksme pret VAD ir visai daudzveidīga – no apjūsmošanas līdz demonizēšanai. Taču gan klišejiskās apjūsmošanas, gan tikpat klišejiskās demonizēšanas faniem būtu svarīgi prātā paturēt divus aspektus. Viens no tiem attiecas uz procesiem mūsu valstī un ir tiešā veidā saistīts ar mūsu ministru un citu augstu amatpersonu darba kvalitāti. Ja reiz valsts jauniešus iesauc obligātajā VAD, tad amatpersonu pienākums ir rūpēties par to, lai šis dienests būtu jēgpilns un nodrošinātu ieguvumus gan Latvijas aizsardzībai, gan arī dienestā iesaukto jauniešu personībām, VAD laikā garantējot vidi, kas ļautu fiziski un psiholoģiski attīstīties, nevis radītu paliekošas traumas. 

18 gadu vecumu sasniegušie jaunieši, protams, ir ļoti dažādi, tomēr kopumā jaunību raksturo milzīgs entuziasms un tikpat milzīgs pieredzes trūkums. Jaunībā cilvēki spēj veltīt ārkārtīgi daudz enerģijas, laika un spēka tam, kas viņus aizrauj un interesē, un tas var būt arī VAD, bet vienlaikus viņiem vēl nav dzīves gaitā iegūtās pieredzes dažādu problēmsituāciju risināšanā.  

Ir saprotams, ka visas jūsmīgās, ar VAD saistītās cerības nepiepildīsies, taču ir svarīgi, lai arī demonizējošās ainas paliktu vien savdabīgu, interneta vidē paustu viedokļu līmenī, netopot par realitāti, un medijiem nenāktos ziņot par nopietnām problēmām iesaukto jauniešu rindās. 

Otrs aspekts ir saistīts ne vien ar apstākļiem Latvijā, bet ar ģeopolitisko situāciju plašāk. Ja reiz mūsu valsts vispār ir nonākusi līdz tam, ka jauniešus iesauc VAD, vairs nepaļaujoties tikai uz brīvprātības principu, un ja tiek runāts par to, ka VAD varētu iesaukt arī sievietes, tad mūsu sabiedrībai to vajadzētu uztvert kā vēl vienu kārtējo signālu tam, ka ģeopolitiskās nestabilitātes radītie riski ir nopietni. Mēs dzīvojam laikā, kad ir vajadzīgi cilvēki, kuri būtu sagatavoti dažādiem, arī dramatiskiem situācijas pavērsieniem, sarežģītos apstākļos spētu pieņemt loģiskus lēmumus un mācētu rīkoties racionāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē