Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Kur esam nonākuši, ja cilvēkos mostas bailes – ka tik valdība neatņem viņu uzkrājumus vecumdienām?

Par pensijām nākas runāt ļoti uzmanīgi

Valdības pārstāvji pēdējā laikā aizvien biežāk uzsver, ka publiskajam sektoram neatlaidīgi, sistemātiski un mērķtiecīgi jāskaidro iedzīvotājiem – valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas veiktas šodien, ir finansiālās drošības spilvens dažādās krīzēs, piemēram, bezdarba vai saslimšanas situācijā, turklāt var būtiski ietekmēt vecuma pensijas apmēru pat tad, ja pensionēšanās vecums gaidāms tikai pēc 30–40 gadiem.

Līdz ar to nav gudri izvēlēties dažādas legālas nodokļu shēmas, kas ļauj mazināt sociālās iemaksas, to vidū arī diskusiju krustugunīs nemitīgi esošo mikrouzņēmumu nodokļu režīmu, kurā strādājošo cilvēku vājā sociālā aizsardzība satraukusi daudzus, turklāt gan biznesa vidē, gan publiskajā sektorā. Savukārt tas, ka nav saprātīgi izvēlēties algas saņemšanu aploksnē, jo aplokšņu algu saņēmējam sociālās drošības spilvens ir ļoti plāns vai pat nepastāv vispār, vismaz lielākajai daļai sabiedrības beidzot varētu būt skaidrs.

Protams, ir cilvēki, kuriem hroniski piemīt domāšana: "Man nekad sociālo aizsardzību nevajadzēs, esmu darba tirgū pieprasīts speciālists un par veselību rūpējos," taču, kā rāda daudzi piemēri no Latvijas realitātes, – zaudēt darbu, iestūrēt grāvī savu biznesu vai piedzīvot veselības problēmas gadās arī ambicioziem cilvēkiem ar pašvērtējumu debesskrāpja augstumā un naivumam radniecīgu optimismu. 

Kas attiecas uz pensijām, protams, neviens pragmatisks politiķis, ekonomists vai valdības ministrs šodien neņemas precīzi definēt, kāda būs pensiju sistēma Latvijā, teiksim, 2047.gadā, un tieši cik lielas pensijas saņems paaudze, kas pensionēsies 2045., 2055. un 2065.gadā. To precīzi pateikt vienkārši nav iespējams. Tomēr rūpes par nākotnes pensiju ir spēcīgs motivējošs faktors, kas šodienas jauno un vidējo paaudzi mudina atteikties, teiksim, no jaunu mēbeļu iegādes mājoklim par labu pensijas uzkrājumu veidošanai.

Tāpēc politiķiem par jebkuru pensijas uzkrājumu nākotni vajadzētu izteikties ļoti uzmanīgi, domāt, ko runā un kā sabiedrība teikto uztvers.

To spilgti parāda situācija saistībā ar satiksmes ministra Ulda Auguļa neseno izteikumu LTV Rīta Panorāmā par to, ka tiek apsvērts pensiju fondu naudu ieguldīt autoceļu sakārtošanā. Iespējams, ministram un viņa ierēdņiem datoros ir ļoti loģiski plāni, bet minētajā raidījumā ministra teiktais izskanēja tā, ka, citējot kādu kolēģi, – cilvēki pie TV ekrāniem sastinga ar rīta kafijas krūzēm rokās un nodomāja: "Vairs nevienu eiro nekrāšu tur, kur šis ministrs un valdība kopumā tiek klāt! Krāšu "cūciņā"! Ierakšu zemē! Iztērēšu!" 

Kur mēs galu galā esam nonākuši, ja vairāk nekā 25 gadus pēc neatkarības atjaunošanas cilvēkos mostas bailes – ka tik valdība neatņem viņu uzkrājumus vecumdienām? Turklāt satiksmes ministra izteikumi nonāca pretrunā ar finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas un labklājības ministra Jāņa Reira atšķirīgi formulētajiem, bet pēc būtības līdzīgajiem centieniem mazināt ēnu ekonomiku, stiprinot sabiedrībā apziņu, ka valstij svarīgi un iedzīvotājiem izdevīgi ir maksāt sociālās iemaksas un veidot uzkrājumus pensijai.

Top komentāri

ES
E
Ja par akcīzes nodokli degvielai tika skaidrots, ka tas nu gan aiziešot autoceļiem, un tagad ir tā, ka akcīzi maksājam, bet naudas nav, tad, pirms ķerties pie pensijām, būtu jāsniedz pilna atskaite par to, kur šī nauda palikusi. Valdības, kas tiek veidotas pēc ļoti politiskiem principiem, nešķiet esam diezko prasmīgi saimnieki. Tādiem vēl pensijas uzticēt?!
Pensiju sistēma ir negodīga!
P
Pensiju sistēma Latvijā pret vienkāršajiem cilvēkiem ir negodīga un netaisnīga un sevišķi dāsna pret mahinatoriem, kuri 1996.gadā iepumpēja naudu sociālajā nodoklī.
Pederzens
P
mani appi... tfu ,apjāja pāris gadu atpakaļ , nemaz nebija jāgaida 2045. gads , biju maksājis godprātīgi visus nodokļus , bet sanāca knapi 240 eiro plus vēl mīnusa zīmi uzkāra klaklā
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē