Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par valodām bez politikas

Temats "valoda" un viss, kas ar to saistīts, mūsu valstī tiek uztverts ārkārtīgi emocionāli un politizēti, un iemesli šādai uztverei, protams, skaņojas Latvijas sarežģītajā vēsturē. Taču, distancējoties no vēsturiskajām traumām, ikvienam ir godīgi jāatzīst, ka valoda ir saziņas un informācijas ieguves pamats un jo vairāk valodu cilvēks pārvalda, jo plašākas sazināšanās un informācijas iegūšanas iespējas viņam paveras.

Pēdējā laikā vairāki uzņēmēji uzsvēruši, ka skolēnus jāmotivē mācīties matemātiku un fiziku, jo gan patlaban, gan nākotnē tieši eksakto zinātņu speciālisti būs ļoti vajadzīgi Latvijas tautsaimniecībai. Taču būtu noderīgi popularizēt arī dažādu valodu apguvi, lai ikviens skolu beidzis jaunietis, neatkarīgi no tā, kāda ir viņa dzimtā valoda, pārvaldītu valsts valodu – tātad latviešu valodu – un vēl vairākas citas valodas. Apstākļi ir izveidojušies tā, ka patlaban Latvijā līdz ar valsts valodu, t. i. latviešu valodu, plaši tiek lietota gan angļu, gan krievu valoda, bet, protams, jāapzinās, ka Apvienotās Karalistes Brexit ietekmē pēc gadiem 20–30 varētu mazināties angļu valodas starptautiskā popularitāte par labu kādas citas Eiropas Savienības dalībvalsts valodai, un jāpieļauj arī, ka, notiekot likumsakarīgajai paaudžu maiņai, vājināsies krievu valodas loma ikdienas saziņā. 

Taču mūsu valsts ģeogrāfiskā atrašanās vieta, politiskā sadarbība ar dažādiem pasaules reģioniem, orientēšanās uz eksporta tirgiem, kā arī centieni attīstīt transportu, tranzītu un tūrismu, nosaka to, ka vairāku valodu zināšanas ir un būs vērtīgs kapitāls jebkurā gadījumā. Lai arī ironizēšana par mūsu politiķiem, kas ārvalstīs nodemonstrējuši pieticīgas angļu valodas zināšanas, nereti robežojas ar ņirgāšanos, kas pārkāpj cilvēcības robežas, tomēr, protams, savdabīgi jau ir, ka persona, kas vada ministriju, nespēj objektīvi novērtēt savu angļu valodas zināšanu kvalitāti. Kā mēdz teikt, ikvienam var gadīties ne tikai iesaistīties politikā, bet pat nonākt valdībā, tomēr mūsdienu Eiropā ir visai sarežģīti strādāt ministra amatā, ja ar angļu valodu tā ir, kā ir.

Un, protams, vēl jo dīvaināka ir cilvēku izvairīšanās apgūt valsts valodu tajā valstī, kurā viņi dzīvo. Nesen intervijā medijam Neatkarīgā, skaidrojot pāreju uz izglītību latviešu valodā mazākumtautību skolās, bijušais izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (JV) sacīja: "Paies pieci vai desmit gadi un šī reforma tiks akceptēta. Krievu bērnu vecāki kā visi normāli cilvēki taču grib saviem bērniem labāko. Un bērni nav jāiesaista politiskajās cīņās." Valodu tematu tiešām laiks beigt politizēt!

Top komentāri

FFS
F
Angļu valodas patreizējai dominancei pasaulē nav nekāda sakara ar AK bet gan milzīgajai ASV globālajai lomai. Bez tam - AK un vēl divās ES valstīs angļu valoda ir oficiālā tāpēc tā nekur nepazudīs pēc AK aiziešanas. Islandē ir vēl mazāks skaits ar iedzīvotājiem kā Latvijā bet arī tur neviens nedomā kā aizvietot savu valodu ar citu - padaules mērogā Latvija laikam ir vienīgā tāda kas tik nenopietji izturas pret savu valsts valodu. Firmām ir jāpakļaujas valsts prasībām nevis otrādi - ja nav vēlme taisīt biznesu Latvijā atbilstoši Latvijas likumiem - padaule ir pkaša un var izvēlēties kādu citu valsti un - arī valodu.
senču ols
s
jā , nesen bija būvdarbu vadītāju sertifikācijas eksāmens , krievvalodīgie kapitulēja , pameta auditoriju , jo viņiem saprotamā valodā nebija uzdoti eksāmena jautājumi...un tikai šādā veidā valsts var atbrīvoties no analfabētiem , kuri neciena valsts valodu , valstī , kurā viņi dzīvo!
valoda
v
Pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, angļu valoda vairs nebūs ES valoda. Var prognozēt, ka dominēt sāks franču valoda, jo vācu valodas izmantošanu centīsies ierobežot (kā jau "Hitlera valodu"). Iespējams, mazliet pieaugs itāļu, spāņu un poļu valodas izmantošana, bet nedaudz. Latvijai katrā ziņā būtu vēlams mācīt skolās zviedru, vācu, leišu, igauņu, somu un poļu valodu. Tie ir mūsu tuvākie kaimiņi un jo labāk mēs spēsim viņus saprast, jo labākas un izdevīgākas attiecības ar viņiem spēsim izveidot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē