Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars
Apmēram puse Latvijas pensiju otrā līmeņa plānu netiek līdzi inflācijas rādītājam...

Pensiju skaudrā realitāte

Pēdējā laikā daudz tiek runāts par to, ka iedzīvotāji visai maz interesējas par uzkrājumiem un liela daļa no viņiem pensijas gados var tikt pakļauti nabadzības riskam. Tomēr pagaidām šķiet, ka tā nav vienīgā bēda, jo, arī veicot uzkrājumus, var nākties krietni vien vilties. Ja paraugāmies uz pensiju otrā līmeņa atdevi pēdējos desmit gados, apmēram puse Latvijas pensiju otrā līmeņa plānu netiek līdzi inflācijas rādītājam. Pēdējos desmit gados patēriņa cenas Latvijā palielinājušās apmēram par 40 procentiem, un lielāks ienesīgums par šo skaitli ir desmit no 20 pensiju otrā līmeņa ieguldījuma plāniem. Vēl trīs plāni ir ļoti tuvu 40% rādītāja pārvarēšanai un atpaliek no tā par nepilnu procentpunktu, savukārt no atlikušajiem septiņiem plāniem diviem ienesīgums desmit gadu laikā ir bijis zem 30% atzīmes.

Lai kaut ko tiešām sakrātu, ieguldījumu ienesīgumam vismaz par pāris procentiem vajadzētu apsteigt inflāciju, diemžēl uz tik augstu atdevi nepretendē neviens Latvijas otrā pensiju līmeņa plāns. Tam samērā tuvu ir trīs ieguldījumu plāni, to atdeve 10 gadu laikā atrodas starp 50% un 60% robežu.

Situācija ir visai nepatīkama, taču nebūtu pareizi lamāt pensiju pārvaldniekus nemākulībā, jo šāda situācija lielā mērā izveidojusies, pateicoties trekno gadu augstajai inflācijai, 2007. gadā tā sasniedza 10,1 procentu, bet 2008. gadā – pat 15,4 procentus. Tik strauju patēriņa cenu lēcienu ar pensiju pārvaldnieku rīcībā esošo ieguldījumu instrumentu arsenālu faktiski nav iespējams apsteigt. Varbūt to varētu izdarīt, izmantojot riskantāku pieeju investīciju veikšanā, tomēr tas atkal būtu apdraudējums pensiju sistēmas stabilitātei kā tādai. Šīs atziņas nekādā gadījumā nav tendētas uz to, lai kritizētu pensiju otrā līmeņa uzkrāšanas modeli kopumā, jo, cik zināms, līdz šim nekas labāks nav izdomāts un šāda uzkrājumu pieeja visai labi atspoguļojas rietumvalstu pensionāru bezrūpīgajā šļūkāšanā tuvākos un tālākos tūrisma galamērķos.

Atgriežoties pie situācijas Latvijā, protams, varam cerēt, ka nākamajos gados pensiju plānu ienesīgums caurmērā būs tāds, kas apsteigs inflāciju, un situācija pamazām normalizēsies. Tomēr vienlaikus netrūkst dažādu risku, kas saistīti ar strauji augošām patēriņa cenām Latvijā un dažādu finanšu instrumentu cenu burbuļiem ASV, Eiropā un Āzijā. Iespējams, viens no risinājumiem lielākai atdevei būtu administratīvi regulējamā līmenī panākt, lai plānu ienesīgums būtu vairāk sabalansēts ar pārvaldnieku komisijas maksām, vienlaikus samazinot, piemēram, uz pusi, iekasēto komisiju fiksēto daļu. Pretējā gadījumā var gadīties, ka pašreizējie pensiju plāni vairāk kalpos ārvalstu, nevis Latvijas iedzīvotāju labklājībai.

Top komentāri

vispār
v
Visi pensiju otrā un trešā līmeņa ieguldījuma plāni ir milzīgs globāla mēroga lohatrons un finanšu piramīda, kura neizbēgami agri vai vēlu sagrūs. Lai to saprastu pietiek paklausīties argumentus kāpēc tie tika ieviesti- nākotnē būšot mazāk strādājošo un tie nespēšot uzturēt pensijā esošos un tad padomāt- kā gan viņi spēs atpirkt par lielāku cenu tā laika pensionāru ieguldījumus akcijās un valstu parādzīmēs un piedevām vēl ieguldīt uzkrājumos savai pensijai.
viesis
v
Līdz ar to redzams, ka sabiedrības novecošana nav īsts arguments, kāpēc mums nākotnē jāpaliek bez pensijām. Problēma acīmredzot slēpjas citur. Viens no problēmas cēloņiem varētu būt autora minētais, ka neesot izdomāts nekas labāks par pensiju otro un trešo līmeni. Varbūt, ka neviens vienkārši neko nav vēlējies citu izdomāt, jo patreizējā sistēma ir veidota tā, ka nodrošina ar stabieliem, garantētiem un samērā augstiem ienākumiem tieši finanšu sektoru, nevis pensionārus, bet tieši finanšu sektors lielā mērā ir tas, kas koriģē politiķu rīcību, jo, mūsu sistēma šobrīd ir veidota tā, ka- tam, kuram ir nauda, ir arī teikšana.
aha
a
vai kādam pensiju plānam ir vismaz pozitīvs pieauguma koeficients????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē