Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Pilnīgas pārņemšanas gadījumā airBaltic zīmols vispār varētu kļūt par pagātni

Privatizēt vai tomēr ne?

Sarunas par stratēģiskā investora piesaisti Latvijas nacionālajai aviokompānijai airBaltic ir paredzētas līdz šā gada beigām. Vienlaikus no Satiksmes ministrijas komentāriem izriet, ka iespējama arī pilnīga lidsabiedrības privatizācija. Ja tiek plānots privatizēt kaut ko lielu, tas vienmēr sabiedrībā izraisa plašas viedokļu sadursmes, un izskatās, ka arī šis gadījums nebūs nekāds izņēmums.

Lai arī tiek norādīts uz to, ka aviosektoram Eiropā klājas visai grūti, investoru attieksme pret samērā plašu kompāniju klāstu, ieskaitot tādas reģiona kompānijas kā Finnair vai Lufthansa, pēdējā laikā liecina par pretējo un šo uzņēmumu akciju cenas pēdējā gada laikā ir vairāk nekā dubultojušās. Tas, ka ieguldītāju sentiments pasaules vērtspapīru tirgos ir visnotaļ pozitīvs, protams, ir labvēlīgs tam, lai iespējami izdevīgāk varētu pārdot arī mūsu nacionālās aviokompānijas kapitāla daļas. Tomēr vienlaikus jautājums ir par to, kādā apjomā un formā kaut kas varētu tikt pārdots.

Ja runa ir par maksimāli lielākā finansiālā labuma gūšanu valstij, kas vēlas savu īpašumu pārdot, tad droši vien labākais risinājums būtu izmantot publiska vērtspapīru tirgus priekšrocības.

Ja kompānijas vai kādas tās daļas pārdošana notiktu caur biržu, tad investoru sacensība un potenciālā pārdošanas cena, visticamāk, būtu lielāka nekā tad, ja izmisīgi tiek meklēts kāds viens stratēģiskais partneris.

Protams, viss ir atkarīgs no kompānijas biznesa snieguma, tomēr šobrīd tas šķiet samērā pārliecinošs.

Vienlaikus ir jāņem vērā, ka aviopārvadājumu tirgu raksturo ļoti augsta konkurence. Tas savukārt rada pamatu bažām, ka stratēģiskā investora – kādas citas kompānijas –  ienākšanas mērķis varētu nesakrist ar valdības iecerēm, proti, tas būtu ieinteresēts nevis stiprināt, bet gan tieši pretēji – vājināt lidsabiedrības pozīcijas, bet pilnīgas pārņemšanas gadījumā airBaltic zīmols vispār varētu kļūt par pagātni.

Savukārt, ja akcionāru struktūra būtu "atšķaidītāka", ko būtu iespējams panākt, nevis pārdodot esošās akcijas, bet ar finansējuma piesaistes mērķi emitējot jaunas, lidsabiedrībai būtu iespēja tikt gan pie finansējuma, gan plašāka akcionāru loka. To vidū būtu arī Latvijas iedzīvotāji, kuri patlaban bieži vien naudu tur pieaugušās inflācijas zaudējumus nesošos banku termiņnoguldījumos. Šobrīd eirozonā zemās procentu likmes vienlaikus radījušas visai labvēlīgus apstākļus tam, lai finansējumu piesaistītu arī ar obligāciju palīdzību. Ja, piemēram, bankai ir jāizvēlas, vai neizmantotos līdzekļus turēt Eiropas Centrālās bankas depozītos ar likmi -0,4%, tad droši vien tās labprāt iegādātos kādas biznesa ziņā augošas kompānijas izlaistas obligācijas ar nelielu, taču pozitīvu ienesīgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē