Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

"Profesionāļa" jaunie izaicinājumi

Krievijas agresija Ukrainā teju pilnībā aizēnojusi Covid-19 pandēmijas krīzi, un, šķiet, tikpat kā nepamanīts Latvijā palicis Valsts kontroles (VK) starpziņojums par revīziju Vai Veselības ministrijas (VM) īstenotā vakcinācija pret Covid-19 bija pietiekami mērķtiecīga?.

Šeit būtiski piebilst – revīzija aptver laika posmu no 2021. gada 1. janvāra līdz 31. augustam, proti, šajā laikā veselības ministrs jau bija Daniels Pavļuts, kurš nomainīja premjera padzīto Pavļuta partijas biedri Ilzi Viņķeli un kurš deva nepārprotamas cerības, ka līdz tam katastrofu piedzīvojusī pandēmijas pārvaldība turpmāk noritēs lieliski. Taču labi zinām, ka Pavļuta vadībā turpinājās neskaitāmas kļūdas, izgāšanās un neveiksmju sērija, tostarp haoss vakcinācijas procesā. Taču ministrs tā īsti ne reizi nav atzinis kļūdas, bet kritiķiem atļāvies piedēvēt populismu un visus citus pasaules grēkus.

Lai arī VK secinājumā pauž, ka kopumā VM ir īstenojusi vakcinācijas pasākumus un nodrošinājusi sabiedrībai iespēju vakcinēties, tomēr ziņojumā lasītais ļauj izdarīt skaudru secinājumu – process bijis haotisks, neprofesionāls, tādēļ pat ES līmenī definētās prioritāri vakcinējamās personas – seniori – tika pamestas likteņa varā brīdī, kad Pavļuts, glābjoties no pārmetumiem par vakcinācijas aptveres neizpildi, sāka neskaitāmas savstarpēji citu no citas atrautas kampaņas. Tostarp organizējot vakcinācijas centrus, masveidā potējot ikvienu gribētāju, taisot bezjēdzīgas reklāmas, lai tikai sasniegtu iespaidīgu pošu skaitu. Tas viņam izdevās gan tikai īsu brīdi, taču propagandas mašinērija nostrādāja labi, un Pavļuts īsu brīdi varēja uzelpot, vienlaikus pārmetumus par senioru nesapotēšanu noraidot ar "argumentu" – paši vainīgi, iespējas ir visiem.

Revīzija atklāj, iespējams, galveno problēmu cēloni – visi Pavļuta megaplāni pamatā izgāzušies, jo nav bijis ne konkrēta mērķu un starpmērķu sasniegšanas grafika, ne risku vadības procesam kopumā, tas nozīmē – problēmas konstatēja tad, kad bija jau kārtējās "ziepes". Respektīvi, process virzīts nevis sistēmiski un stratēģiski, bet haotiski un populistiski, ar propagandas palīdzību slēpjot patiesību.

Tāpēc ar bažām klausos Pavļuta jaunos populistiskos solījumus bēgļiem no Ukrainas, ka viņiem Latvijā nodrošinās visus veselības pakalpojumus. Aizdomas, ka tas ir "stratēģisks" Pavļuta solis, lai iedzītu aizmirstībā vakcinācijas krahu un ātri uzpucētu spalvas vēlēšanu gadā ar aktuālu solījumu. Bet ir sajūta – ja kas aizies greizi un arī ukraiņi tiks pievilti, vainīgi atkal būs visi citi, ne Pavļuts. Tieši tāpat kā bija ar OIK un vakcināciju, īpaši senioru vakcināciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē