Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars
Ažiotāža ap IKEA būvniecību Rīgā tāda, it kā mēs no kalniem būtu nokāpuši un pirmo reizi mūžā ieraudzījuši stikla pērlītes

Pūļa psihoze

Pusgadsimts nodzīvots, daudz kas jau pieredzēts, bet vēl aizvien pasaule, pat tuvākā mērogā, šķiet pārsteigumu pilna. Nupat šajās dienās parādījās ziņas par IKEA veikala būvniecību Rīgā. Ažiotāža ap to nu tāda, it kā mēs no kalniem būtu nokāpuši un pirmo reizi mūžā ieraudzījuši stikla pērlītes.

Sociālās saziņas vietnēs ieraksti par veikala tapšanu biežuma ziņā jau konkurē ar reakcijām uz Trampa vēstījumiem, interneta portālos attiecīgie teksti jau divas dienas ir līderpozīcijās lasītāju skaita ziņā. Kas notiek? Nedzīvojam taču tukšās telpās bez mēbelēm, ka nu viena veikala atklāšana tiek gaidīta kā nez kāds glābiņš! Arī alternatīvas tā piedāvājumam ir jau pieejamas gana plašas gan sortimenta dažādības, gan arī kvalitātes un cenas ziņā – jā, varbūt ne koncentrētas vienā lielā ēkā, bet ko tas maina? Vai arī varbūt lielās ažiotāžas pamatā ir tas, ka nu atkal daudziem nauda maciņos spiež, turklāt tik ļoti, ka gribas steidzami visu dzīvokļa iekārtojumu radikāli izmainīt? Vai arī problēma ir kaut kādā mazvērtības kompleksā, kas prasās pēc apmierinājuma, proti, izmisīgi gribas, lai pie mums ir kā pie citiem – tur, rietumos?

Nav jau pretenziju pret vienu vai otru veikalu, pārsteidz, cik lielu uzmanību veltām sadzīves lietām. Ja tikpat lielas kaislības raisītu izglītības kvalitātes, ražošanas veicināšanas, demogrāfijas jautājumi...

Vai tiešām kādam šķiet, ka labāk dzīvosim tikai tā dēļ vien, ka kādreiz Latvijā ražotos skapjus, gultas, krēslus, kas nu šķiet "nemoderni", sakrausim grēdā pie sadzīves atkritumu konteineriem, istabās vietā liekot no ārzemēm ievestos? Lai vai kā, bet ekonomikas sildīšana no tā būs nevis pie mums, bet valstīs, kuras šo preci ražos un piegādās un attiecīgi kuras saņems mūsu "lielajam pirkumam" iekrāto vai aizņemto naudiņu.

Kāds te sāks atrunāties, ka ne jau pirkt, bet vismaz apskatīt gribas... Piedodiet, bet arī tas ir "galīgi garām" – gluži kā siekalošanās, neko nepērkot, tikai pastāvot pie konfekšu tirgotāja vitrīnas. Arī tas tad jau robežojas ar diagnozi. Lai saprastu, ko varbūt gribētos kādreiz nopirkt, atliek ielūkoties interneta dzīlēs vai vismaz laiku pa laikam atļauties izbraukt uz kādu kaimiņvalsti (kaut vai ar prāmi uz Zviedriju, kas nu pa kabatai teju vai ikkatram un kur, starp citu, veikali ar augstāk minēto nosaukumu darbojas jau krietni sen). Tas cita starpā dotu arī priekšstatu, kā citur cilvēki dzīvo un vai tiešām vienveidīgais mājokļa iekārtojums ir tās patiesās dzīves vērtības, pēc kā nu visiem tik ļoti jātiecas?

Vienīgais, par ko patiesi ir vērts satraukties saistībā ar šī veikala būvniecību – vai tas nepasliktinās jau tā visai ierobežotās pilsētas centra apbraukšanas iespējas, neradīs papildu sastrēgumus.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
varbuut daudziem tiehsaam patiik IKEA dizaini un kas tur buutu slikts? bet nu jaa vareeja gan labaak kaads pashmaaju razhotaajs uzbuuveet ko liidziigu IKEA bet nu kur tad shajaa valstii ar taadiem nodokljiem un bankaam kuraam nacionaalaas izaugsmes veicinaashana aprobezhojas ar puzuru piekaarshanu pie griestiem.
Olafsons
O
Galvenais, prasmīgi šādu pseidopsihozi radīt. Pati labākā reklāma! IKEA? Nu veikals kā veikals. Kompānija aborigēnu zemēs nekaunas no jebkādām metodēm, izmanto vergu darbu, kuru mūsdienu globālajā melu zaņķī pārsteigsi ar tādiem sīkumiem? Es dzīvoju Skandināvijā, ieepērkos IKEA, nekādu alternatīvu nav, konkurentu maz, pārsvarā dārgāki. Par kvalitāti īpaši nesūdzos un kur un kā tas viss ražots, man nospļauties, un būsim godīgi, jums arī.
a
a
otrajā lielākajā LV pilsētā veikalu un peķeļu līdz kaklam, bet cilvēks brauc uz Rīgu pēc kāzu/ balles kleitas, jo šeit it kā neko nevarot atrast. kad visa diena veltīta LV galvaspilsētā skenējot iepirkšanās centrus u.c., dienas beigās tomēr nopirkt nav ko (nav no kā izvēlēties), un cilvēciņš atbrauc atpaļ uz savu pilsētu un nopērk tieši to, kas vajadzīgs :))))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē