Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Reforma nodokļu reformai

Intervijā Dienai, kas avīzē tika publicēta šo pirmdien, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pauda, ka valdības koalīcijā ir panākta vienošanās tūlīt pēc nākamā gada valsts budžeta pieņemšanas ķerties pie nodokļu sistēmas uzlabojumu gatavošanas. Šis darbs tad noslēgtos ap nākamā gada vidu tā, lai nodokļu maksātājiem jau laikus būtu skaidrs, ar ko rēķināties nākotnē.

Principā var piekrist tēzei, ka ideālu un mūžīgu likumu nav, tie, tostarp nodokļu nomaksas kārtību un likmes nosakošie, jāpilnveido laiku pa laikam. Jo vairāk arī tāpēc, ka dzīve nestāv uz vietas, apstākļi mainās, valstij jāspēj tam pielāgoties. Tāpat der atcerēties, ar cik daudziem iebildumiem no dažādām nodokļu maksātāju grupām tika saistīta iepriekšējās valdības īstenotā nodokļu reforma – kļūdas ir pieļautas, tās jālabo, reforma nodokļu reformai ir nepieciešama.

Taču šajā sakarībā gribētos, lai šoreiz tiktu ņemtas vērā arī tās priekšgājēju kļūdas, kas saistās ar reformas vadību. Vispirms – veiksmīgi iesāktā sadarbība ar dažādām nodokļu maksātāju nevalstiskajām organizācijām tikpat veiksmīgi neturpinājās, kad tika apspriestas jau konkrētas izmaiņas, jo piesaistītie eksperti, kas brīdināja par riskiem, sajutās nesaklausīti. Tad nu rezultāts bija tāds, kāds bija. Piemēram, reinvestētās peļņas atbrīvošana no nodokļa labumu deva vien lielajiem uzņēmumiem. Valsts zaudējusi prāvu daļu nodokļu ieņēmumu, nevalstiskās organizācijas palikušas bez ziedojumiem, turklāt, kā atzina arī finanšu ministrs, ne tuvu ne visa no nodokļiem atbrīvotā peļņa investēta. Tātad mācība no tā – ja ko maina, jāskatās kompleksi, kā tas ietekmēs citus procesus.

Otra būtiska lieta – ja ko maina vai piedāvā mainīt, uzreiz arī jābūt pamatojumam, ar kādu mērķi tas tiek darīts, kāds ir sasniedzamais rezultāts, turklāt ne tikai saistībā ar budžeta papildināšanu. Lai nav tā, kā jau iepriekš daudzkārt piedzīvots, – kādām vajadzībām (partiju priekšvēlēšanu solījumu izpildei, piemēram) vajag papildu naudu, tad nu izdomā, ko vēl varētu aplikt ar nodokli vai kam "piekoriģēt" likmi, nedomājot, vai tas gadījumā nemazinās motivāciju maksāt nodokļus, vai nebūs dārgi administrējams, nebremzēs ekonomisko aktivitāti. Tātad pamatojumam jābūt vispirms.

Nākamais – der arī atcerēties, ka tieši daudzās iesāktās reformas, kuru labos augļus neviens nepaspēja nobaudīt (kamēr slikto, bojāto netrūka), iepriekš bija viens no lielākajiem premjera partijas neveiksmes vēlēšanās cēloņiem. Tagad gan laika līdz vēlēšanām nav tik maz, tomēr arī ne pārāk daudz – jāuzspēj ne tikai izdomāt, kādas nodokļu izmaiņas nepieciešamas, bet arī tās pieņemt, ieviest un arī pārliecināties, ka tas ir veiksmes stāsts.

Top komentāri

Pastulbais nelietis
P
ja šitais kaut ko reformēs, tad būsim vēl dziļāk mēslos
Reforma-Deforma
R
Ja apenes ir cauras... tad velti tās reformēt!
Bordāna partijas prasība
B
Bordāna partija pieprasīja palielināt diferencēto neapliekamo minimumu, no kā galveno labumu gūs zemo un aplokšņu algu maksātāji un saņēmēji. Šim mērķim nākamgad budžetā atvēlēti 55 miljoni. Mediķiem pietrūkst 70 miljoni.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē