Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Politiķiem derētu rūpēties par racionālu nodokļos iekasētās naudas tērēšanu

Reforma un ēnu ekonomika

Nesen publiskotais, Rīgas Ekonomikas augstskolas veiktais Baltijas valstu ēnu ekonomikas pētījums pārsteigumu nerada. Gada laikā ēnu ekonomikas apjoms Latvijā krities nedaudz – par 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un pērn bijis 20,3% no IKP, taču ēnu ekonomika mūsu valstī ir lielāka nekā Lietuvā (16,5%) un Igaunijā (15,4%).

Interesantāks ir pētījumā akcentētais ēnu ekonomikas daudzveidīgais raksturs, piemēram, visaugstākais ēnu ekonomikas uzņēmējdarbības īpatsvars Latvijā konstatēts daudzmiljonu nozarē būvniecībā, nevis kādā trūcīgākā jomā. (Ēnu ekonomikas sazarotā rakstura kontekstā vērts atcerēties arī publikācijās Dienā atainoto PVN shēmu problēmu.) 

Uzmanības vērts ir arī tas, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ilze Cīrule visai tieši norādījusi: "Vidējais finanšu noziedznieks ir labi izglītots, situēts un ar sakariem VID, kredītiestādēs un tiesībsargājošajās iestādēs." (10. maijs, LETA). Lai gan šis izteikums izklausās pēc kādiem pašas darbiniekiem adresēta brīdinājuma "es zinu, ko jūs izdarījāt pagājušajā vasarā" stilā, tomēr arī apliecina, ka visas ar ēnu ekonomiku saistītās blēdības neveic sīkuzņēmēji, kuru bizness balansē uz izdzīvošanas robežas un kuriem nepietiek naudas, lai maksātu konkurētspējīgas algas un nodokļus. Vērā ņemams, protams, ir arī VID secinājums, ka 40% cilvēku, kuri strādā galvenā grāmatveža amatā, saņem algu aploksnē. 

Uz šī fona savdabīgi izklausās tā paša 10. maija LTV raidījumā Tieša runa paustā nodokļu reformas aizstāvju retorika – darbaspēka nodokļu mazināšana garantēšot ēnu ekonomikas sarukšanu un būšot vairāk naudas valsts budžetā. Var piekrist respektablajām uzņēmēju organizācijām – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai un Latvijas Darba devēju konfederācijai –, ka nodokļu reforma ir nepieciešama, jo bez reformas iztikt vairs nav iespējams. Var piekrist finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai un uzņēmējiem, kuri uzsver – laiks ieviest uzņēmumu ienākuma nodokļa 0% likmi reinvestētajai peļņai.

Taču, ja sabiedrībai tiek stāstīts, ka, mazinot iedzīvotāju ienākuma nodokli, tiks dots spēcīgs trieciens ēnu ekonomikai un valsts budžetā ienāks vairāk naudas, tas izklausās, maigi sakot, neparasti. 

Turklāt mūsu politiķiem derētu rūpēties par racionālu nodokļos iekasētās naudas tērēšanu. Austriešu profesora Frīdriha Šneidera pētījumi rāda, ka Eiropas mērogā relatīvi neliela ēnu ekonomika ir Ziemeļvalstīs, kas neizceļas ar zemiem nodokļiem, bet gan ar nodokļos iekasētās naudas racionālas tērēšanas tradīcijām.

Top komentāri

Palielinās nevienlīdzību!
P
Pretēji daudz kladzinātajam, neapliekamā minimuma palielināšana nemazina nevienlīdzību, bet gan palielina to starp mājsaimniecībām ar un bez bērniem. Vienīgais nodokļu instruments, kas mazina nevienlīdzību, ir atvieglojums par apgādībā esošu personu.
Priekšrocības zemo algu maksātājiem
P
Diferencēts neapliekamais minimums (DNM) vienmēr dod priekšrocības zemo algu (tostarp, aplokšņu algu) maksātājiem un saņēmējiem. Reformas piedāvājums palielināt DNM maksimālo apmēru, vēl vairāk palielina ēnu sektora priekšrocības.
Lētā darbaspēka valsts
L
Diferencēta neapliekamā minimuma ieviešana ekonomikas attīstības periodā un apstākļos, kad ir augsts ēnu ekonomikas līmenis, nozīmē, ka attīstība un virzība uz augstākas pievienotās vērtības un augstāka atalgojumu ekonomikas modeli tiek bremzēta. Šādā veidā mums ilgāk vilksies lētā darbaspēka valsts periods.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē