Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Slīkšana instrukcijās

Vakar elektroniskajā pastā saņēmu ierastos ikdienas sūtījumus no valdības preses dienesta, un manu uzmanību pievērsa viens konkrēts sūtījums, kas sevī ietver gluži vai proletariāta laikmeta uzsaukumu "darbaļaudīm". Proti, jau e-pasta nosaukums bija intriģējošs – "Jaunā kārtība palīdzēs mērķtiecīgāk plānot valsts iestāžu darbību". Protams, virsraksts aicināt aicināja atvērt gan pievienoto preses relīzi, gan arī konkrēto normatīvo aktu ar nu jau diezgan birokrātisku nosaukumu "Kārtība, kādā izstrādā un aktualizē institūcijas darbības stratēģiju un novērtē tās ieviešanu".

Nemēģināšu tagad pārstāstīt uz trim lappusēm uzdrukāto tekstu, kuru, manuprāt, pareizāk būtu nosaukt "Papīrs pacieš visu", jo jāatzīst – nācās vairākkārt lasīt šo birokrātiskā aparāta kārtējo šedevru, lai vispār kaut aptuveni spētu nojaust, kāds ir to, visticamāk, daudzo šā dokumenta radīšanā iesaistīto cilvēku mērķis, izstrādājot kaut kādu instrukciju, kas (kā dokumenta beigās izrādās) pēc spēkā stāšanās aizstās pirms gandrīz septiņiem gadiem apstiprinātu tādas pašas nozīmes dokumentu. Taču – kā jau bija norādīts valdības komunikatoru e-pastā – jaunais dokuments tagad sekmēs daudz lieliskākus procesus un sasniedzamos rezultātus. 

Taču kopumā tomēr paliek sajūta – aizvien valsts pārvaldē ir cilvēki, kuri ļoti lielā nopietnībā ik gadu ražo tūkstošiem dažādu birokrātiskas nozīmes dokumentu – labojumus, precizējumus, uzlabojumus, korekcijas un vispār no jauna radītas stratēģijas un tamlīdzīgas blēņas. Un tad arī daudz saprotamāka kļūst situācija, kad uzņēmējs šādu birokrātu eksistences dēļ nevar normāli strādāt ne krīzē, ne mierīgos laikos tikai tāpēc, ka devītās pakāpes astotā līmeņa septītās sadaļas galvenā birokrāta vietnieks stratēģiju un atskaišu jautājumos spēj tikai ražot nemitīgas instrukcijas, noteikumus, kritērijus un tamlīdzīgus papīrus, taču nespēj reāli un praktiski risināt problēmsituācijas, kas "iziet ārpus stratēģiju teorētiskajiem rāmjiem" un prasa tūlītēju lēmuma pieņemšanu un rīcību. 

Protams, nav gluži visā valsts pārvaldē situācija, ka "viss ir slikti", tomēr tieši šādas "kārtības", "instrukcijas" un tamlīdzīgi birokrātiskas ievirzes papīri arī rada situāciju, ka arī Covid-19 pandēmijas smagākos brīžus un arī pašreizējo situāciju sabiedrība ir spiesta pārciest daudz smagāk tikai tāpēc, ka par konkrētajām lietām atbildīgie birokrāti nevis rīkojas atbilstoši situācijai, bet atver kārtējo instrukciju, kurā atrunāta kārtība, kādā jālasa nākamās sešas instrukcijas.

Un šī patiešām ir lielākā Latvijas nelaime – birokrātijas pārpilnībā slīkstoša valsts pārvalde, kas visus jautājumus skata pēc burta, nevis reālās situācijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē