Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Strausa politika

Vakar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē skatīja 210 125 pilsoņu iesnieguma Valsts apmaksāta zobārstniecība bērniem akūtās situācijās virzību, kurā izskanēja kārtējā runas pērle no valsts pārvaldes birokrāta, – komentējot sabiedrības aktualizēto problēmu bērniem saņemt atbilstošu zobārsta palīdzību akūtās situācijās, Veselības ministrijas galvenais speciālists zobārstniecībā Andis Paeglītis to raksturoja kā "ne tik kliedzošu", izņemot dažus atsevišķus gadījumus, vēsta LETA

Tajā pašā laikā iniciatīvas iesniedzēja – Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga – skaidrojusi, ka akūtās situācijās ir iespējams saņemt pakalpojumus privātajā sektorā lielākās pilsētās, bet šie pakalpojumi ir diezgan dārgi. Tāpēc arī tiek piedāvāti divi priekšlikumi – kompensēt akūtās vizītes pie zobārsta bērniem vai palielināt finansējumu zobārstiem, lai viņi būtu motivēti ārstēt bērnus.

Protams, birokrātijas pārstāvjiem uzreiz bija pretargumenti – tiekot izmantoti citi risinājumi, piemēram, meklēti risinājumi pakalpojumu pieejamības veicināšanai, uz laukiem braucot mobilie zobārstu kabineti, bet ar ES fonda atbalstu tiekot īstenota programma, kas motivē ārstus sākt darbu laukos. Vēl tiekot apzvanītas ārstniecības iestādes, lai uzzinātu par brīviem kabinetiem, kurus piedāvāt citiem ārstiem, kā arī tiekot apzvanīti zobārstniecības programmu absolventi, piedāvājot darbu reģionos.

Īsāk sakot, no valsts pārvaldes pārstāvju stāstītā Saeimas komisijai secināms: lai gan bērnu zobārstniecības problēma ir aktuāla ne gadu un ne piecus, atbildīgie turpina zvanīties, meklēt, noskaidrot un aicināt tā vietā, lai kvalitatīvi izdarītu savu darbu un problēmu risinātu nevis pēc Latvijā ierastā ielu remontēšanas principa, nemitīgi lāpot bedres, bet gan veicot fundamentālu situācijas analīzi, izvērtēšanu un izveidojot konkrētu, sistēmisku rīcības plānu, lai jautājumu atrisinātu kopumā, nevis reaģējoši uz kārtējo problēmsituāciju.

Taču šķiet, ka atbildīgo personu izpratni un "ieinteresētību" raksturo Paeglīša cita paustā pērle. Proti, pēc viņa domām, neatliekamā palīdzība ir saistīta ar asiņošanu, traumām vai alerģijām. Savukārt zobārstniecības problēmas neesot akūtas – tās ir sāpes, kuras 95% gadījumu ir vienu vai vairākas dienas. Šeit gribas ierēdnim pajautāt tieši – vai viņš vispār apjēdz, ko nozīmē bērnam neciešami sāpošs zobs, īpaši naktī? Šķiet, viņam par to nav nojausmas. Un tādēļ ierēdniecība arī var vieglu sirdi nolemt atkal sapulcēties pēc teju pusgada, lai, visticamāk, atkal tukši parunātu un secinātu, ka "tiek meklēts risinājums". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē