Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Cīņa par vietām Rīgas domē būs ļoti agresīva

Tikai neaplipt ar pelējumu

Nākamgad sagaidāmo Rīgas domes vēlēšanu rezultāts daudziem domē pārstāvētajiem ''pozicionāriem'' un arī ''opozicionāriem'' varētu radīt ne tik patīkamu pārsteigumu, kam iemesls varētu būt galvaspilsētas apkaimju biedrību aktīvāko biedru lēmums kandidēt ārkārtas vēlēšanās un aicinājums to darīt arī citiem. Šķiet, šis varētu būt pirmais vērā ņemamais gadījums, kad nopietnu konkurenci uz pašvaldības deputātu krēsliem savā ziņā appelējušajām politiskajām partijām vēlas radīt vismaz formāli bezpartejiski sabiedrības locekļi, kuru līdzšinējās aktivitātes apliecina pavisam citu skatījumu uz pašvaldības darbības jēgu un uzdevumiem, nekā to bijis ierasts redzēt.

Personīgi bijusi iespēja satikt un uzklausīt trīs no četriem apvienības Rīgas līga līderiem – Rīgas apkaimju alianses valdes locekļus Aliju Turlaju un Kasparu Spundi, kā arī biedrības Lielo kapu draugi aktīvisti Ritu Evu Našenieci. Par biedrības Pilsēta cilvēkiem valdes priekšsēdētāju Māri Jonovu vairāk dzirdēts publiskajā telpā. Skaidrs, ka ne jau visiem šo cilvēku viedokļiem piekrītu un būtu gatavs tos atbalstīt, tomēr nedomāju, ka būs pārspīlēti teikts, ka vismaz savu apkaimju biedrību teritorijās viņi būtībā ar entuziasmu un samērā nelielu finansējumu paveikuši lietas, kuras gadiem nav spējusi ne pašvaldība, ne arī valsts.

To, ka apkaimju biedrību dalībniekiem ir ambīcijas kandidēt nākamajās Rīgas domes vēlēšanās, varēja nojaust jau aptuveni pirms gada, vērojot viņu retoriku publiskajā telpā. Taču, šķiet, politiskā krīze Rīgā un drīzās ārkārtas vēlēšanas liks izdarīt korekcijas viņu iecerētajā plānā. Neizslēdzu, ka tieši tādēļ Rīgas līga savā paziņojumā aicina (gan pie varas Rīgas domē neesošās) politiskās partijas apvienoties kopīgā sarakstā, tajā iekļaujot arī partijām nepiederošus pilsoniskos aktīvistus.

Šādai idejai ir gan plusi, gan arī riski. Proti, spēku apvienošana ļautu sasniegt daudz labākus rezultātus vēlēšanās, neizkliedējot vēlētāju balsis pa daudziem sarakstiem. Taču ir būtisks risks – ne viena vien politiskā partija savā vēlēšanu listē labprāt iegrāmatotu politiskajā tirgū nepieredzējušos, taču savās apkaimēs jau gana pazīstamos aktīvistus, tādēļ viņiem vērts ļoti rūpīgi analizēt, vai iespējamie ''sadraudzības partneri'' viņus neplāno izmantot savtīgos nolūkos, lai ''uzprišinātu sapelējušās spalvas'' un uz balta zirga viegli iejātu Rīgas domē.

Skaidrs, ka cīņa par Rīgas domi būs ļoti agresīva. Tas, vai apkaimju aktīvisti šajā cīniņā aplips ar pelējumu vai ienesīs svaigas vēsmas pašvaldībā, ir atkarīgs tikai no viņiem pašiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē