Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita
Pieļaujot, ka obligātā ienākumu deklarēšana tiek ieviesta, rodas jautājums – vai tā reāli tiks mazināta ēnu ekonomika?

Vai graus ēnu ekonomiku?

Latvijā ēnu ekonomika ir būtiska problēma – to gadu no gada parāda Rīgas Ekonomikas augstskolas SSE Riga Ilgtspējīga biznesa centra direktora Arņa Saukas un viņa kolēģu veiktie pētījumi par tautsaimniecības pelēko sektoru Baltijā. Par ēnu ekonomikas izpausmēm bažas pauduši arī uzņēmēji, norādot, ka pelēkais sektors kropļo godīgu konkurenci.

Arī par to, kā mazināt ēnu ekonomiku, izskanējuši dažādi viedokļi – sākot no tā, ka jāreformē Valsts ieņēmumu dienests (VID), un beidzot ar to, ka svarīga ir gan katra iedzīvotāja izvēle atbalstīt godīgi nodokļus maksājošos uzņēmumus un nepirkt preces un pakalpojumus no shēmotājiem.

Tagad, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, Jaunā Vienotība – visai rūdīts politiskais spēks, kam ir pieredze gan valdības, gan Finanšu ministrijas vadīšanā, – savā programmā norāda, ka jāievieš "obligāta ienākumu deklarēšana ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem".

Teorētiski pieļaujot, ka obligātā ienākumu deklarēšana tiek ieviesta, rodas jautājums – vai tā reāli tiks mazināta ēnu ekonomika? Līdz ar obligāto ienākumu deklarēšanu pieaugs iedzīvotāju finanses un nodokļu maksājumus raksturojošo datu apjoms, kas nonāks VID rīcībā. Taču, vai VID darbinieku rindās būs pietiekami daudz intelektuāli spēcīgu profesionāļu, kuri šos datus rūpīgi un objektīvi izanalizēs un tiešām atklās nodokļu nemaksātājus? Vai nenotiks tā, ka milzums resursu tiks tērēts, lai ar godīgajiem nodokļu maksātājiem skaidrotos par birokrātiskām niansēm situācijās, kad nav ļaunprātīgas nodokļu nemaksāšanas, bet vienkārši atšķiras VID un deklarācijas iesniedzēja izpratne par kādu formulējumu? 

Vai nebūs tā, ka radīsies papildu stress godīgiem cilvēkiem, taču ēnu ekonomikas darboņi netraucēti turpinās shēmot?

Ja pēc obligātās ienākumu deklarēšanas ieviešanas ekonomikas ekspertu pētījumi rādīs, ka tautsaimniecības pelēkais sektors samazinās, tad varēs sacīt, ka bija vērts obligāto ienākumu deklarēšanu ieviest. Taču, ja izrādīsies, ka ēnu ekonomika nemazinās? Tāpat arī, ja biežāk dzirdēsim par gadījumiem, kad ir atmaskoti blēdīgie nodokļu nemaksātāji, tad no obligātās ienākumu deklarēšanas būs jēga. Taču – ja neko tādu nedzirdēsim?

Protams, pamatīgāka iedzīvotāju finanšu situācijas uzraudzība būtu pat vēlama. Taču nesenās diskusijas saistībā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu arī atklāja, ka dažādu valsts iestāžu rīcībā jau ir milzum daudz datu par iedzīvotājiem, taču kāda no tā jēga, ne vienmēr ir zināms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Neatdalāmā bezjēdzība

Domājams, ka 2024. gada 2. jūlijs ieies vēsturē kā kārtējais paraugs tam, ka apgrūtinoša un brīžiem pat muļķīga birokrātija ir izcili iedzīvojusies ne tikai Latvijā, bet visas Eiropas Savienība...

Pieprasījums un piedāvājums

Divi patlaban nozīmīgākie notikumi Eiropas politiskajā dzīvē ir Nacionālās Asamblejas ārkārtas vēlēšanas Francijā, kuru pirmā kārta jau ir aizvadīta, kā arī parlamenta vēlēšanas Lielbritānijā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē