Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Masveidīga Latvijas iedzīvotāju aizbraukšana uz ārvalstīm pēdējos gados nav vērojama. Šajā nedēļā publiskotā, personāla atlases uzņēmuma Alma Career Latvia veiktā aptauja rāda, ka 64% darba ņēmēju Latviju darba dēļ nepamestu, turpretī doties strādāt uz citu valsti būtu gatavi 22% aptaujāto un vēl 14% apsvērtu šādu iespēju. Lietuvā 80% darba ņēmēju neizskatītu iespēju doties strādāt uz citu valstī, savukārt Igaunijā, tāpat kā Latvijā, šādu atbildi snieguši 64%.

No vienas puses, šie dati iepriecina, jo rāda, ka daudzu darba ņēmēju ieskatā viss nav tik slikti, lai izmantotu jebkuru iespēju pārcelties uz ārzemēm. Turklāt šajā gadījumā mūsu valsts nav pēdējā vietā Baltijā, jo Igaunijas rādītājs ir līdzīgs.

Tomēr, no otras puses, redzams, ka Lietuvas pievilcība ir augstākā līmenī, un ir visai ticams, ka tas saistīts ar mūsu dienvidu kaimiņzemes viendabīgi rietumniecisko sabiedrību un neseno modernizāciju, kas pēdējā laikā it īpaši ir pamanāma Viļņā un citās lielajās pilsētās.

Aptaujā arī secināts: ja reiz pārceltos uz ārvalstīm, Igaunijas iedzīvotāji izvēlētos Somiju, bet Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji – Spāniju. Igauņu izvēle nepārsteidz, jo Igaunijai ar ziemeļu kaimiņvalsti Somiju ir cieša sadarbība ne tikai ekonomikā, bet arī daudzās citās jomās. Savukārt latviešu un lietuviešu izvēle par labu Spānijai liek domāt, ka tā piesaista ar silto klimatu un to, ka atrodas tālu no agresorvalsts Krievijas. Spānija nav bagātāko Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, turklāt bezdarba līmenis tur ir augstāks nekā Latvijā. Minimālā alga Spānijā gan ir lielāka un pārsniedz 1100 eiro (pie mums ir 700 eiro), bet vietējā darba tirgū ar angļu valodas zināšanām vien, nezinot spāņu valodu, varbūt var iztikt tūrismā un informācijas tehnoloģiju biznesā, kā arī mazkvalificētu darbu veikšanā, bet ne jebkurā jomā.

Lai gan galvenā motivācija doties strādāt uz ārzemēm ir lielāka alga, tomēr tiek norādīts arī tāds faktors kā dzimtenes politiskā situācija, kas netieši ietver arī drošību. Tā nu tas ir, ka Baltijas valstīm kaimiņos atrodas agresorvalsts Krievija un ģeopolitiskie apstākļi stabilāki nekļūst.

Lai Lieldienu laika pārdomas aizvestu pie secinājuma, ka vajag palikt Latvijā, nevis aizbraukt, ir svarīgi, lai mūsu valstī pie varas esošie politiķi darītu visu iespējamo drošības stiprināšanai un godīgi informētu sabiedrību par reālo situāciju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē