Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Valsts nav tikai veikali vien!

Latvijas tautsaimniecības attīstību sekmē ražojošie uzņēmumi, eksports un iekšējais patēriņš – to daudzkārt uzsvēruši eksperti, kuri sistemātiski analizē gan mūsu valstī, gan globālā mērogā notiekošos ekonomiskos procesus.

Taču te pēkšņi – pārsteigums! Izrādās, ka ne jau rūpniecība, eksports un iedzīvotāju tēriņi nodrošina ekonomikas asinsriti un līdz ar to arī nodokļu maksājumus valsts budžetā, bet gan kaimiņzemes Igaunijas iemītnieku iepirkšanās alkohola veikalos Latvijā. Vismaz tāds iespaids rodas, vērojot mūsu valstī uzvirmojušo sašutumu par Igaunijas lēmumu drīzumā samazināt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem. Par "histērisko valdības reakciju" var lasīt Guntara Gūtes rakstā Kariņa kapitālā kariņa pieteikums igauņiem? 19. jūnija laikrakstā Diena. Turklāt bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš mikroblogošanas vietnē Twitter uzsvēris: "Mēģināt pazemināt akcīzi un ar lētāku šmigu viņus [igauņus] atvilkt pie mums, lai arī neapšaubāmi cēls, ir ekonomiski nejēdzīgs pasākums."

Turklāt satraukumā par to, ka, ak, šausmas, igauņi vairs nebrauks pēc alkohola, ir vēl kāds aspekts – masu psihoze, kas izcēlusies mūsu valstī, var mest ēnu uz Latvijas tēlu starptautiskā līmenī. Vispirms jau mūsu politiķiem, pašvaldību pārstāvjiem un uzņēmējiem derētu atcerēties, ka Eiropas Savienībā pastāv princips – nodokļu politika ir katras dalībvalsts iekšējā lieta, un nodokļu politiku nevienai dalībvalstij nediktē ne Brisele, ne citas dalībvalstis. Izlikties nezinām šo principu ir visai savdabīgi.

Taču vēl jo svarīgāk ir apzināties, ka Latvija spēj piesaistīt atbraucējus no Igaunijas (un no citām valstīm) ar daudz ko vairāk, ne tikai ar relatīvi zemām alkohola cenām. Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs pērn uzturējušies 169,7 tūkstoši ceļotāju no Igaunijas, un vienas dienas ceļotāji šajos datos vispār neparādās. Nudien, nevajadzētu noniecināt savu valsti un uzskatīt, ka tikai pēc lēta alkohola vien igauņi uz Latviju brauc! 

Gan mūsu valstī kopumā, gan arī konkrēti pie ziemeļu robežas esošajās pašvaldībās ir daudz kā vairāk par alkohola veikaliem, ko piedāvāt atbraucējiem no Igaunijas un citām valstīm – ir pievilcīgi dabas objekti, uzmanības vērtas kultūras vērtības, daudzveidīgas izklaides un atpūtas iespējas, turklāt veikalos ir ne jau tikai alkohols, bet arī plašs citu preču klāsts. Nenoliedzami tiem Latvijas novadiem, kas atrodas Igaunijas pierobežā, tūrisma jomā ir vēl daudz ko darīt, taču derētu lepoties ar jau paveikto, nevis radīt iespaidu, ka vienīgais tūrismu veicinošais faktors ir alkoholisko dzērienu cenas.

Top komentāri

Finansovijs
F
Centu nekrāsi - pie Eiro netiksi. Muļķīgi atteikties vai neizmantot iespēju legāli nopenīt uz kaimiņvalstu alkohola cienītāju rēķina.
Irlielāmērāticams
I
ka valsts nav veikali vien, bet... veikalos var perfekti redzēt valsts stāvokli... ja vispār atrodi vietu, kur nolikt autiņu un līdz veikalam tiec'i... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē