Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Negatīvu depozīta likmju parādīšanās Latvijas komercbankās ir tikai laika jautājums

Var nākties piemaksāt

Mūsdienu ekonomiskā un finanšu tirgus realitāte diemžēl ir tāda, ka, noguldot naudu bankā, par savu noguldījumu var nākties piemaksāt. Tas var likties visai netaisnīgi pie aptuveni trīs procentus vērtās gada inflācijas, kuras rezultātā jau pašreizējais tuvu nullei vērtais termiņnoguldījuma ienesīgums naudu neaizsargā no pirktspējas zuduma.

Tomēr skarbā realitāte ir tāda, ka, pat ja jūsu depozīta ienesīgums ir nulle procentu, bankas to šobrīd faktiski subsidē no savas kabatas, jo finanšu tirgū ir iespēja aizņemties ar negatīvu procenta likmi. Turklāt ir pamats domāt, ka attiecībā uz noguldītājiem situācija pasliktināsies saistībā ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu no –0,4% līdz –0,5% samazināt komercbanku depozīta likmi centrālajā bankā. Respektīvi, banku "brīvajiem" līdzekļiem ārpus rezervju normām tiek piemērota negatīva likme, lai tās stimulētu izsniegt aizdevumus, tādējādi veicinot patēriņa, līdz ar to ekonomisko pieaugumu. Tomēr skaudrā realitāte Latvijā ir vērsta uz banku kredītportfeļa samazināšanos, taču tajā pašā laikā rezidentu, sevišķi mājsaimniecību, noguldījumi, kuri kopumā ir ar ilgtermiņa raksturu, turpina pieaugt. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotā informācija liecina, ka uzņēmumu noguldījumu apjoms komercbankās šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn pieaudzis par 4,3%, savukārt mājsaimniecībām, kuru glabāto līdzekļu apjoms bankās ir lielāks, šis pieauguma skaitlis ir teju divtik lielāks, sasniedzot 8,3%. Savukārt kopējais komercbanku kredītportfeļa apjoms gada laikā ir sarucis par 10,7%. Tā kā naudas pieplūdums, visticamāk, turpināsies, bet iespējas to izvietot ne un ieņēmumi no procentiem var pat samazināties, var secināt, ka negatīvu depozīta likmju parādīšanās Latvijas komercbankās var būt tikai laika jautājums.

Pašreizējā eirozonas ekonomiskā situācija ir visai tālu no vēlamās, un izaugsmes tempi kopumā ir tendēti samazināties, līdz ar to pieprasījums pēc aizdevumiem ar pašreizējiem nosacījumiem var pat sarukt. Visticamāk, lai valūtas zonas tautsaimniecību noturētu "plusos", centrālajai bankai nāksies ķerties pie aizvien jauniem finanšu stimulēšanas pasākumiem. Tas nozīmē, ka finanšu tirgū esošo līdzekļu apjoms tikai palielināsies un tur klīstošās naudas masas būs spiestas strādāt ar aizvien zemāku ienesīgumu, kas nesola neko labu tiem, kuri vēlas kaut ko uzkrāt ar dažādiem konservatīviem fiksēta ienesīguma finanšu instrumentiem. Uz šo nākotnes notikumu fona diezgan aktuāls ir jautājums, vai negatīvas kļūs ne tikai depozītu, bet arī banku aizdevumu procentu likmes. 

Top komentāri

Pipars
P
Sistēma ēd pati sevi, pie kam šis kanibālisma efekts ko vērojam tikai pieņemas spēkā... Manā skatījumā tas ir nopietns signāls naudas printeriem visā pasaulē... Pie kam zinot to problēmu apjomu kas ir uzkrājies pasaulē mums kaut kādā momentā draud tāda lieta kā deflācija... Saražots ta vis kaut kas ir daudz... Noliktavas pilnas, rūpnīcu jaudas jau tagad stāv dīkstāvē... Pie kam tas viss visā pasaulē balstās uz kredītiem. A ja krīze tā stiprāk iekodīsies kas ko vispār pirks? Kam būs nauda teiksim jaunam aifonam? ... Jūtu ka tas vis iet uz banālu bartera un naturālās saimniecības ekonomikas paveidu ... Pie kam pasaules mērogā...!
Horošijs
H
Negatīvā nauda - vienkāršākā izeja no esošās situācijas.
trusis nejaukais
t
visa nauda no Eiropas paleenaam aizpluust uz ASV un pavisam driiz jau varees rasties jautaajums vai kaadam veel vispaar vajadzees to Eiro. bet tie kam nekustamaa krediiti paaraak nesapriecaajieties/
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē