Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Kāpēc Birmingemā dzīvojošais var izbaudīt lielākas privilēģijas nekā daugavpilietis?

Vietējie pabērna lomā

Mūsu valstī visnotaļ bieži tiek piesaukta nepieciešamība veicināt ārzemēs dzīvojošo Latvijas iedzīvotāju atgriešanos. Nevar nepiekrist, ka šī procesa izdošanās nākotnē būtu izdevīga gan no sociālā, gan ekonomiskā skatupunkta. Tomēr, lai arī cik labas būtu domas par minēto procesu īstenošanu, likumu ietvaros nākas saskarties ar atsevišķām blaknēm, kas vietējos iedzīvotājus nostāda savdabīgā pabērna lomā salīdzinājumā ar ārzemēs dzīvojošajiem.

Šā gada sākumā stājās spēkā Diasporas likums, kura mērķis ir nodrošināt labvēlīgus apstākļus reemigrācijai. Tā ietvaros paredzēts – lai atvieglotu reemigrāciju, diasporas locekļiem ir tiesības papildus dzīvesvietas adresei ārvalstī norādīt arī vienu adresi Latvijā, un šī adrese ārzemēs dzīvojošajiem mūsu valsts piederīgajiem rada iespēju pirms atgriešanās laikus reģistrēt savus bērnus Latvijas vispārējās izglītības iestādēs, tostarp arī bērnudārzos un profesionālās izglītības iestādēs. Arī Latvijā dzīvojošajiem atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likumam ir tiesības deklarēt papildu adreses, bet tas nedod nekādas priekšrocības bērnu reģistrācijai izglītības iestādēs citu pašvaldību teritorijās. Piemēram, ja kāda ģimene ar bērniem plānotu pārcelties no Daugavpils vai Rucavas uz Pierīgu, kur paveras daudz plašākas darba iespējas, tad, lai iestātos rindā uz bērnudārzu, vismaz vienam vecākam ar bērniem būtu jāmeklē iespēja deklarēt dzīvesvietu konkrētajā pašvaldībā. Jautājums: kāpēc, piemēram, Birmingemā vai Līdsā dzīvojošais var izbaudīt lielākas privilēģijas nekā daugavpilietis, kuram pārcelšanās uz Pierīgu, iespējams, pat ir daudz aktuālāka?

Zināmu mulsumu rada arī ārvalstīs dzīvojošo tautiešu vēlmes nodokļu kontekstā. 

Kādā telekompānijas LNT sižetā Eiropas Latviešu apvienības pārstāve norādīja, ka ārzemēs dzīvojošajiem mūsu valsts iedzīvotājiem par savu īpašumu Latvijā nebūtu jāmaksā paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN), ja šajā īpašumā nav deklarēta neviena persona. Virknē pašvaldību ar saistošajiem noteikumiem ir noteikts – ja šajā mājoklī nav deklarēta neviena persona, tam tiek piemērota 1,5% NĪN likme. Latvijas iedzīvotājiem šāda iespēja tiek liegta neatkarīgi no viņu sociālā statusa un maksātspējas. Iznāk, ka ārvalstīs strādājošais ar četrciparu skaitļa mēneša darba samaksu nodokli samaksāt nevar, bet Latvijā dzīvojošie ar pieticīgākiem ienākumiem gan ir spiesti atvērt makus. Ne mazāk būtisks ir jautājums, vai ārvalstīs dzīvojošā īpašumi nav kādam izīrēti un, ja ir, kāpēc īrnieks nav deklarējis savu dzīvesvietu šajā mājoklī? 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka sabiedrības šķelšana ir izdevīga visu sugu varas turētājiem.
Apinis ir stulbs
A
ja iesaka norādīt ārzemēs dzīvojošajiem vēl vienu adresi - Latvijā. Lai norādītu šādu adresi ir vai nu jau jābūt reģistrētam kā patstāvīgajam iedzīvotājam Latvijā(un tas ir saistīts ar nodokļu maksāšanu), vai arī šim cilvēkam ir jābūt īpašumam Latvijā, kas atrisina visas reģistrēšanās problēmas, jo īpašums tur jau ir un ja jau bērns iet bērnudārzā, tad arī šie vecāki tur dzīvo un ir reģistrējušies. LIKSIM REIZ MIERU AIZBRAUKUŠAJIEM un ķersimies pie problēmas saknes - kāpēc cilvēkam, kas dzīvo un ir deklarējies Rīgā nav iespējams atrast bērnudārzu - un vēl tādu, kas ir latviešu. Jeb šo risinājumu ir daudz grūtāk cilāt, kā noriet aizbraucējus, nepasakot neko.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē