Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis
Jādiskutē ir arī par politiķu atbildību

Viltus ziņas un politiķi

Pirms neilga laika Latvijā un arī citās valstīs pavīdēja ziņa, ka Somijā paredzēts pāriet uz četru dienu darba nedēļu. Šo vēsti, izmantojot interneta nodrošinātās iespējas, un it īpaši sociālos tīklus, popularizēja gan tie cilvēki, kuru attieksme pret ziņas saturu bija atzinīga, gan arī tie, kuriem šāda ideja izraisīja skepsi un neizpratni.

Vēlāk gan tika paziņots, ka Somijas valdība neplāno valstī ieviest četru dienu darba nedēļu, kā arī tika atšķetināts, ka ziņa "izaugusi" no Somijas premjerministres Sannas Marinas izteiktas frāzes kādā diskusijā, kas notika vairākus mēnešus pirms viņas kļūšanas par valdības vadītāju.

Šis gadījums spilgti atklāj to, ka par informācijas precizitāti atbildīgi ir gan iedzīvotāji tajā brīdī, kad dalās ar kādu internetā pamanīto vēsti, gan mediji, gan nereti arī politiķi (konkrētajā gadījumā Sannai Marinai neko pārmest gan nevar). Kas attiecas uz iedzīvotāju saistību ar viltus ziņu un neprecīzas informācijas izplatīšanu, diemžēl vismaz pagaidām Latvijā trūkst argumentētas diskusijas par to, vai vajadzētu sagatavot un ieviest nosacījumus, kas paredzētu nopietnu atbildību par tiem tekstiem un fotoattēliem, ko publisko Facebook.com un citu sociālo tīklu lietotāji, un pietrūkst arī argumentētu viedokļu apmaiņas par to, kāda gan vismaz ētiskā aspektā ir atbildība tad, ja tiek veikta dalīšanās ar tādiem citu lietotāju veidotiem tekstiem un fotoattēliem, kas izrādās nepatiesi. 

Savukārt žurnālistikas vietu un lomu viltus ziņu laikmetā intervijā Dienai nesen visai precīzi definēja sabiedrisko attiecību eksperts Ainārs Ērglis, kurš sacīja: "Žurnālistu darba misija ir runāt par reāliem faktiem, lai būtu pretspars milzīgajai viltus ziņu plūsmai un tādam internetā atrodamajam saturam, kas ir visai tālu no reālajiem faktiem."  

Taču jādiskutē ir arī par politiķu atbildību. Visticamāk, nav daudz tādu cilvēku, kuri nekritiski pieņem un tālāk izplata apgalvojumus, ko par situāciju valstī vai ģeopolitiskajiem procesiem izsaka novada X iedzīvotājs Y, bet citādi ir tad, ja apgalvojumus izteicis labi pazīstams politiķis. Un mēs redzam, ka, piemēram, par situāciju tranzītā un finanšu sektorā ne viens vien politiķis pauž tik dramatiskus apgalvojumus, ka jāprāto, kas šim politiķim ir svarīgākais – paša popularitāte, negatīva mūsu valsts tēla veidošana vai objektīvas informācijas paušana. Turklāt te nav runa tikai par politiķu retoriku sociālajos tīklos. Frāzi "Ņemot vērā, ka mums ostas aizklapēs, es pat nezinu, vai būs aktuāli jautājumi par citiem pārvadājumiem" decembrī oficiālā tikšanās reizē ar žurnālistiem izteica viens no astoņiem Latviju pārstāvošajiem Eiropas Parlamenta deputātiem. Taču, kā mēs zinām, neviena Latvijas osta aizklapēta nav.

Top komentāri

Pie varas -aprobežoti populisti
P
Šobrīd, lai nokļūtu pie varas, politiķim svarīgākais ir paša popularitāte, ko vislabāk var iegūt stāstot populistiskus blēņu stāstus par to, cik viņš ir labs un cik labi būs, kad viņu ievēlēs. Savukārt par objektīvas informācijas paušanu, politiķis iemanto neslavu un ar kaunu tiek padzīts no politiskās skatuves. Pats bēdīgākais visā šajā stāstā ir tas, ka daži politiķi savus pirms vēlēšanām stāstītos populistiskus blēņu stāstus mēģina ieviest dzīvē. Tad sākas murgi ekonomikai, un pieaug nevienlīdzība, jo patiesi aizsargājamās sociālās grupas nav populistu interešu lokā.
bet
b
Ja žurnālisti būtu godīgi, tad cilvēki uzticētos žurnālistiem un nepievērstu uzmanību viltus ziņām. Bet ja Sorosa žurnālisti patiesu ziņu vietā sniedz ideoloģisku interpretāciju par ziņām, noklusē nevēlamas ziņas un uzpūš ziloni no mušas, kad ir izdevīgi, tad nav jābrīnās, ka cilvēki žurnālistiem vairs neuzticas. Tad jebkuras viltus ziņas kļūst vērtīgākas par Sorosa ziņām.
Irlielāmērāticams
I
ka cīņa pret viltus ziņām var trāpīt pašiem politiķiem, gluži tāpat, kā dažreiz viņiem trāpa pašu pieņemtie muļķīgie ātruma ierobežojumi uz Latvijas ceļiem. Ja cīņa pret viltus ziņām pieņemtu "klimata cīņas" apmērus... POLITIĶI NEDRĪKSTĒTU VAIRS MELOT NEMAZ! Kā tad lai dzīvo?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē