Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Džonsons: Lielbritānija drīzumā nāks klajā ar jaunu Brexit vienošanās projektu

Lielbritānijas valdība drīzumā nāks klajā ar jaunu Brexit vienošanās projektu, otrdien paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

"Mēs nāksim klajā ar ļoti labu piedāvājumu. Mēs to oficiāli iesniegsim pavisam drīz," intervijā BBC televīzijai paziņoja Džonsons, kurš pašlaik piedalās viņa vadītās Konservatīvās partijas kongresā Mančestrā.

Lielbritānijas un Īrijas mediji ziņoja, ka Džonsons vēlas, lai preču pārbaudes nenotiktu tieši pie Īrijas robežas, kā arī lai būtu brīva lauksaimniecības produktu plūsma.

Spriežot pēc mediju ziņotā, priekšlikums izstrādāts tā, lai paturētu robežu starp Ziemeļīriju un Īriju atvērtu pēc Brexit, kuru Džonsons plāno ne vēlāk kā 31.oktobrī.

Īrijas vicepremjers Saimons Kovenijs pauda viedokli, ka Džonsona valdības priekšlikumam nav izredžu.

"Pienācis laiks, kad ES jāsaņem nopietns priekšlikums no Lielbritānijas valdības, ja oktobrī gribam panākt Brexit vienošanos," tviterī paziņoja Kovenijs, piebilstot, ka Īrija un Ziemeļīrija ir pelnījušas ko labāku.

Džonsons intervijā BBC radio sacīja, ka mediju ziņotais par jauno priekšlikumu ne gluži atbilst patiesībai.

Premjers sacīja, ka tā dēvētie muitošanas centri precēm neesot daļa no viņa piedāvātā risinājuma, ko, spriežot pēc britu mediju ziņotā, Briselei plānots iesniegt līdz nedēļas nogalei.

Taču Džonsons apstiprināja, ka Lielbritānija jau ierosinājusi veidus, kā atcelt pārbaudes liellopiem un daļai pārtikas produktu, kas tiktu transportēti pāri robežai, atļaujot ES noteikumiem darboties Ziemeļīrijā.

Priekšlikums paredz "vienotu teritoriju lauksaimniecībai" un ES sanitāro un fitosanitāro noteikumu ievērošanu, kas ir liela piekāpšanās no Lielbritānijas puses, norādīja Džonsons.

Tas aptver lielu daļu no tirdzniecības pāri Ziemeļīrijas un Īrijas robežai, viņš piebilda.

Džonsons arī kārtējo reizi apliecināja, ka gatavojas panākt Brexit bez turpmākas aizkavēšanās.

Viņš ir solījis, ka Lielbritānija izstāsies no ES ne vēlāk kā 31.oktobrī neatkarīgi no tā, vai būs panākta vienošanās par izstāšanās nosacījumiem.

Premjers arī vēlreiz noraidīja medijos izskanējušos apgalvojumus, ka viņš pirms 20 gadiem nepiedienīgi aizskāris jaunu žurnālisti, un sacīja, ka negatīva publicitāte par viņu veicina sabiedrībā valdošās negācijas par Brexit.

"Šis ir ļoti grūts laiks valstij tādā ziņā, ka Brexit tiks īstenots, un daudzi cilvēki negrib, lai Brexit tiek īstenots," sacīja Džonsons.

Londona panāca Brexit vienošanos ar Briseli pagājušajā gadā, kad Lielbritānijas premjerministra amatu ieņēma Terēza Meja, taču parlaments to trīs reizes noraidīja.

Vispretrunīgākais bija jautājums par pagaidu risinājumu, kas paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoši daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē