Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pētījumā barības vada vēzi sasaista ar pārlieku karstas tējas dzeršanu

Onkoloģiskajām saslimšanām veltītajā zinātniskajā izdevumā International Journal of Cancer publiskotā pētījumā secināts, ka cilvēki, kas iecienījuši regulāri baudīt karstu tēju, riskē ar savu veselību, proti, palielinās varbūtība saslimt ar barības vada vēzi. Tiesa, būtiski uzsvērt, ka šajā jomā vēl nepieciešami tālāki pētījumi, lai labāk izprastu cēloņsakarību dabu. Izskanējuši arī viedokļi, ka risks saistīts nevis tieši ar tēju kā specifisku dzērienu, bet tieši augsto dzēriena temperatūru.

Pētījumi šajā jomā veikti arī iepriekš, bet šajā gadījumā zinātnieki apgalvo, ka pirmo reizi minēta konkrēta dzēriena temperatūra. Proti, zinātnieki norāda, ka nevajadzētu pārāk aizrauties ar tējas, kas karstāka par 60 grādiem pēc Celsija, dzeršanu. 

Barības vada vēzis ir astotais izplatītākais vēža veids - ik gadu no tā mirst aptuveni 400 tūkstoši cilvēku, liecina Starptautiskās vēža izpētes aģentūras apkopotā statistika. Nereti saslimšanu veicina atkārtota barības vada traumēšana - gan ar dūmiem (smēķēšana), gan stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, gan ļoti asiem ēdieniem, gan, iespējams, arī karstiem dzērieniem.

CNN raksta, ka pētnieku komanda, kuru vadīja Amerikas Pretvēža biedrības biedrs doktors Farads Islami, 10 gadu periodā novēroja 50 tūkstošus cilvēku lielu izlasi Golestānā, provincē Irānas ziemeļaustrumos. Šī populācija pētījuma datu ievākšanai izvēlēta tējas kultūras dzeršanas dēļ. Proti, ASV un Eiropā tējas cienītāji to ļoti reti bauda, kad dzēriens ir karstāks par 65 grādiem, bet tādās vietās kā Krievija, Turcija un Irāna nav nekas neierasts tēju baudīt ļoti karstu, pat karstāku par 65 grādiem.

Pētnieku komanda Islami vadībā izpētes laikā 50 tūkstošus lielajā cilvēku izlasē (cilvēki vecumā no 40 līdz 75 gadiem) konstatēja 317 jaunus barības vada vēža gadījumus. Tādējādi secināts, ka ļoti karstas tējas dzeršana, dienā patērējot vairāk nekā 700 mililitrus šī dzēriena (divas paliela izmēra krūzes), risks saslimt ar barības vada vēzi pieaug par 90% salīdzinājumā ar tiem, kas tēju dzer mazāk un vēsāku.

Pētnieki norāda, ka nepieciešami tālāki pētījumi, lai noskaidrotu, tieši kāpēc karstas tējas patēriņš korelē ar lielāku barības vada vēža risku. Farmakoepidemioloģijas profesors Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skolā Stīvens Evanss ir viens no tiem, kas uzskata, ka būtiskāks faktors ir tieši augstā temperatūra, nevis specifisks dzēriena veids - tēja. "Tas var būt jebkas karsts. Barības vadu var traumēt arī mikroviļņu krāsnī sildīts džems. Iespējams, ka traumas veicina izmaiņas šūnās un noved pie vēža," pieļauj Evanss.

To, ka karsti dzērieni kā tādi ir viens no barības vada vēža riska faktoriem, apstiprina arī Londonas Universitātes koledžas pētnieks doktors Džeims Doidžs: "Nav jābūt pētniekam, lai saprastu, ka atkārtota un regulāra kādas ķermeņa daļas kairināšana palielina risku saslimt. Regulāra pārsauļošanās saistīta ar ādas vēzi. Smēķēšana saistīta ar plaušu vēzi. Zināmi dzērieni un ēdieni - ar gremošanas sistēmas orgānu vēzi," pauž Doidžs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits