Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Sievietes pret ģimenes finansēm attiecas rūpīgāk

Baltais, elegantais ādas dīvāns patika viņiem abiem. Tomēr viņi stīvējās - pirkt vai nē. Vīrietis bija abām rokām par. "Mūsu viesistabā tas izskatīsies ļoti labi," viņš aizrautīgi skaidroja sievai. "Nu, jā, bet jātīra būs man," viņa gaudās. Veikala Dīvāni un dīvāni vadītājs Pauls Ārbergs stāsta, ka līdzīgas ainiņas veikalā novērojamas bieži, kad pāri nāk nolūkot pirkumu.

Biedrības Naudas plānošanas centrs (NPC) un GE Money Bank pētījums liecina, ka sievietes pret savām vai savas ģimenes finansēm attiecas rūpīgāk nekā vīrieši. 69% Latvijā sieviešu precīzi zina, cik katru mēnesi iztērē, kā arī regulāri izvērtē, kā samazināt izdevumus. Latvijas vīrieši mazāk seko līdzi, cik viņi tērē. Lai gan vairākums aptaujāto vīriešu uzskata, ka galvenie pelnītāji ģimenē ir viņi, tiesības pārvaldīt ģimenes budžetu viņi nevēlas sev. Par to rūpējas sievietes.

Sievietes - reālistiskākas

"Sievietes joprojām mūsu sabiedrībā tiek uzskatītas par pavarda turētājām. Tādēļ nav nekāda brīnuma, ka ģimenes budžeta sadale vairāk rūp tieši viņām," domā psihoterapeits Ansis Stabiņģis. Viņaprāt, par to liecina sīkumi ģimenes dzīves ikdienā. "Piemēram, ja vīrietis ierauga, ka ledusskapis gandrīz tukšs, viņš uzvārīs sev makaronus. Vai arī aizies uz kafejnīcu. Sieviete šajā situācijā satrauksies, mēģinās nokārtot, lai ledusskapis ir pilns." A.Stabiņģis uzskata, ka labs variants ir, ja vīrietis plāno lielās līnijās - piemēram, pārtikai mēnesī ģimene var tērēt 200 latu - savukārt sieviete saplāno, ko tieši par šo naudiņu pirkt. Sievietei vieglāk domāt par mazām lietām. Vīrietim - par lielām lietām." Piemēram, ja ģimenei ir jauns, svaigi izremontēts dzīvoklis, vīrietis par to priecājas, taču itin labi iztiktu bez slotas un putekļu lupatiņām. Turpretī sievietei vajag ne tikai vienu, bet daudz un dažādas lupatiņas.

Senais mīts par mamuta nešanu mājās lieliski darbojas arī mūsdienās. "Vīrietis atnes medījumu un nosviež uz grīdas. Sieviete jādomā, kā to sadalīt un izmantot," saka A.Stabiņģis. Swedbank speciālisti, pavērojot klientu ieradumus kredītu ņemšanā un uzkrājumu veidošanā, secinājuši, ka sievietes bieži vien ir reālistiskākas savu iespēju analīzē. Vīrieši vairāk atvērti jaunumiem. Savā ziņā var teikt arī - atvērtāki riskiem.

Ar karti maksā vīrietis

Izvēloties pirkumu, pāri mēdz ne tikai diskutēt, bet pat sastrīdēties. stāsta veikala Dīvāni un dīvāni vadītājs P.Ārbergs. Ja nav citu argumentu, parasti tiek izmantots: "Bet es taču to pirkšu par savu naudu!" Lai gan ienākumi ģimenē bieži ir līdzvērtīgi, dažkārt sieviete pelna labāk, P.Ārbergs pamanījis, ka 95% gadījumu par pirkumu ar karti norēķinās vīrietis. Psihoterapeits A.Stabiņģis domā, ka lēmumu par lieliem pirkumiem, kredītiem jāpieņem kopīgi. "Ja tikai viens - tas, kurš labāk pelna, - pieņem lēmumu par mājas, auto pirkšanu vai kredīta ņemšanu, tas tomēr nav pareizi. To izmantos ģimene kopīgi, tādēļ jābūt diskusijai un kopīgam lēmumam. Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska stāsta, ka novērojumi par klientiem ļauj secināt: biežāk lēmumu par naudas izlietojumu ģimenē uzņemas tas ģimenes loceklis, kuram ir lielāki ienākumi. Savukārt P.Ārbergs novērojis, ka reizēm pāris sastrīdas un aiziet prom no veikala, neko neiegādājoties. Pēc dažām dienām viens no abiem ir klāt un nopērk - nereti tieši to, kam aci uzlikusi otra pusīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko