Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Birutas Bīriņas piemiņas izstāde Atmiņu kamolu tinot

Birutas tamborējumi, kas darināti svinību reizēm, ir mežģīņu kostīmi, vestes un džemperīši. Tie sastāv no daudziem maziem ziedu un lapiņu motīviem – kā tamborēta pļava.

Meistares viens no iecienītākajiem materiāliem – lins – sastopams tamborētas aukliņas tehnikā veidotajos darbos, kas līkločiem izlocīts un savienots ar veiklo dūrienu. Vēl Birutas mantojums ir dažādi adītie un tamborētie lakati un mežģīņadījuma zeķes.

Birutas radošais veikums atzinīgi novērtēts gan vietējā un valsts līmeņa izstādēs un pasākumos, kā arī plaši atspoguļots žurnāla Praktiskie Rokdarbi lappusēs. Studijas vadītājas darbā Biruta ir audzinājusi un atbalstījusi daudzas šobrīd aktīvas un čaklas rokdarbnieces, pamanot un izceļot saulītē kādu nezināmu, apslēptu talantu.

«Biruta mūsu atmiņā palikusi ne tikai ar filigrānajiem rokdarbiem, bet arī ar savām cilvēciskajām īpašībām – saulaino smaidu, sirsnīgo attieksmi ne vien pret studijas dalībniecēm, bet arī pret jebkuru satiktu un iepazītu cilvēku», stāsta Pārdaugavas kultūras apvienības Tautas lietišķās mākslas studijas “Rītausma” dalībnieces, izstādes veidotājas.

Birutas Bīriņas (1938–2021) mūžs pagājis rokdarbu rakstos, viņa bijusi tautas daiļamata meistare (kvalifikācijas tituls, ko no 1961. līdz 2000. gadam piešķīra par nozīmīgiem sasniegumiem lietišķajā mākslā), Tautas lietišķās mākslas studijas Rītausma ilggadēja (2007–2019) vadītāja. Interese par smalkajiem rokdarbiem attīstījusies dzīves gaitā un no 1978. gada turpinājusies studijā Rītausma, tolaik studijas vadītājas Birutas Šmites vadībā. Sākumā darbojusies vispopulārākajās tehnikās – adīšanā un tamborēšanā, bet vistuvāk sirdij kļuva mezglošana. Skaistie mezglojumi – somiņas, grāmatzīmes, jostas, dvieļu gali – bijuši apskatāmi daudzās tautas lietišķās mākslas darinājumu izstādēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Pārdaugavas kultūras apvienības Kultūras centrs Iļģuciems, Lidoņu iela 27 k-2

Kad?

20. decembris, 2023 – 28. janvāris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Koncertzāle Latvija svinēs piecu gadu dzimšanas dienu

Koncertzāle Latvija 27. jūlijā atzīmēs savas darbības piecu gadu jubileju, piedāvājot ne vien īpaši veidotu koncertu ar daudzu izcilu mūziķu piedalīšanos, bet arī muzikālu vakaru koncertzāles brī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja