Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Normunda Beržinska privātās kolekcijas izstāde Latvijas dārgumi

Atklās Normunda Beržinska privātās kolekcijas izstādi Latvijas dārgumi, kas iepazīstina ar Latvijas vēsturi un latviešu radītajām kultūras vērtībām. Izstādes atklāšanā būs iespēja tikties ar kolekcijas īpašnieku Normundu Beržinski un kopīgi iziet vēstures takas ekspozīcijā, uzzinot vairāk par izstādes tapšanu.

Izstādē Latvijas dārgumi ir apskatāma daļa no Normunda Beržinska privātās saktu kolekcijas, kuras aizsākums ir meklējams 2011. gadā, kad tika iegādāta kolekcijas pirmā sakta. Šajā izstādē ir apskatāmas Latvijas teritorijā veidotās rotas - saktas, kas izgatavotas laika posmā no 17. līdz 21. gadsimtam. Izstāde arī stāsta par latviešu sadarbību ar dažādām citām tautām kopš senatnes.

Arī izstādes stendu noformējums ir paša kolekcionāra roku darbs - pats ir gan rakstījis, gan zīmējis. «Iesākumā aprakstīju pašas saktas, bet, kad saktu krājums kļuva lielāks, secināju, ka pats savos vārdos atkārtojos. Tā nonācu pie domas, ka ir jāstāsta stāsti, kas saistīti ar seno latviešu rotu,» stāsta Normunds Beržinskis.

Lai atraktīvā veidā iepazīstinātu dažādu vietējo kopienu pārstāvjus ar latviešu tautas vērtībām, tradīcijām un vēsturi, biedrība Sadarbības platforma un Balvu novada muzejs aicina izstādi apmeklēt vietējo skolu audzēkņus, kopienu pārstāvjus, kā arī ikvienu citu interesentu.

«Kā kolekcijas savācējs, noformētājs un sakārtotājs vēlējos parādīt un godināt mūsu senatnes liecības, caur latvju tautas skaistajām rotām – saktām – radīt varenu un mūžam jaunu iedvesmas avotu. Man ir būtiski rūpēties par mūsu senču radītajām kultūras vērtībām, lolot tās un lepoties, jo uzskatu, ka tautas varenums nav apslēpts ne materiālās vērtībās, ne ieroču varā, bet gan garīgā spēkā,» tā izstādes ideju raksturo Normunds Beržinskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Balvu novada muzejs, Balvi, Brīvības iela 46

Kad?

12. janvāris – 2. marts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja