Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Japāņu klasiķa filmas varoņi nozog žūrijas sirdis

Sestdien noslēdzās 71. Starptautiskais Kannu kinofestivāls. Austrāliešu aktrises Keitas Blānšetas vadītā žūrija galveno balvu jeb Zelta palmas zaru pasniedza japāņu klasiķa Hirokadzu Koredas filmai Shoplifters.

Tā vēsta par kādu nabadzīgu, sīku zagļu ģimeni, kas pieņem pie sevis mazu meitenīti, kuru atrod uz ielas. Savus iepriekšējos panākumus šajā konkursā režisors bija guvis 2013. gadā ar kinodarbu Like Father, Like Son, kas toreiz saņēma žūrijas balvu.

Otra nozīmīgākā šī gada Kannu kinofestivāla balva Grand Prix tika piešķirta amerikāņu režisora Spaika Lī filmai ar nosaukumu BlacKkKlansman. Žūrijas balvu saņēma libāniešu režisores Nadīnes Labaki kinodarbs Capernaum. Jāatzīmē, ka filma izpelnījās iespaidīgas, piecpadsmit minūšu garas stāvovācijas pēc tās pirmizrādes. Balvu par labāko režiju ieguva Lielbritānijā dzīvojošais poļu režisors Pāvels Pavlikovskis par kinodarbu Cold War. Par labāko šī gada Kannu kinofestivāla aktrisi tika nosaukta Kazahstānas aktrise Samala Jesļamova par lomu krievu režisora Sergeja Dvorcevoja filmā Ayka. Par labāko aktieri tika atzīts itāļu aktieris Marčello Fonte par lomu sava tautieša Mateo Garrones kinodarbā Dogman.

Īpašo Zelta palmas zaru žūrija pasniedza franču kinoleģendai Žanam Likam Godāram, kurš "pastāvīgi cenšas definēt un pārdefinēt to, kas ir kino". Šī gada konkursā 87 gadus vecais kinomeistars startēja ar savu jaunāko filmu The Image Book. 71. Starptautiskais Kannu kinofestivāls paliks atmiņā ne tikai ar rezultātiem, bet arī ar sieviešu spēka apliecināšanas akciju, kurā piedalījās 82 ietekmīgas dāmas: režisores, aktrises, scenāristes, producentes, aģentes u. c. Savukārt latviešu kinovēsturē tas ieies ar režisora Rolanda Kalniņa filmas Četri balti krekli (1967) pasaules pirmizrādi, kas norisinājās šī festivāla programmā Kannu klasika.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.festival- cannes.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja