Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Specifiskais Toma Krūza gadījums

Šim 46 gadu slieksni sasniegušajam zelta puisēnam — Holivudas megastāram, kura reputācija patlaban ir stipri apdraudēta, varētu teikt, piedalīšanās mazā kameo lomiņā Tropic Thunder — kādas anonīmas Holivudas lielstudijas cūkveidīgā bosa tēlā —, ir dzīvības un nāves jautājums.

Tas, ka ar Krūza miljoniem + sauļup ejošo karjeru nav lāgā, sen vairs nav noslēpums. Pirmais bīstamais simptoms — skandāls pirms pāris gadiem ar Paramount studiju, kura lauza kontraktu ar Krūzu, kad viņa un Paramount slaucamā govs Neiespējamā misija 3 nenopelnīja vis miljardu dolāru, bet "tikai" pusmiljardu (riebīgie kritiķi ASV nebeidz jūsmot par faktu, ka Tropu negaisā Krūza veprveidīgais vieplis esot precīza Samnera Redstouna, Paramount šefa, kopija). Tomēr arī Krūza šķietamais karjeras kāpums — uzņemšanās stratēģiski vadīt leģendāro UA jeb United Artists studiju, kuru nodibināja Mērija Pikforde, Duglass Fērbenkss un Čārlijs Čaplins, nav izrādījusies finansiāli un mākslinieciski spoža. Visbeidzot, jau otru reizi ir pārcelta Krūza gatavotā superdebija gan kā producentam, gan galvenajam aktierim — Braiena Singera kvazidokumentālā spēlfilma Valkīra, kurā Krūzs tēlo pusaklu vācu militāristu, kas rīko atentātu pret Hitleru. Un tas nu ir pavisam bēdīgi.

Holivudas kinoindustrijas prese jau otro gadu mēģina apbērēt Tomu Krūzu, un te nu nepalīdz nedz laimīgā bioloģiskā tēva, nedz aktīva saintoloģiskās baznīcas aizstāvja loma, kuru Krūzs turpina spēlēt.

Līdz ar to Krūza piekrišana bez honorāra nofilmēties sīkā lomiņā pie Bena Stillera, toties tādā, kurā var kompensēt viņa niknumu uz Holivudas zvēru likumiem un sistēmu, no kuras viņš pamazām, šķiet, tiek izstumts, uztverama gan kā izmisuma solis, gan kā svēta atriebība.

Jo paradokss ir tas, ka Toms Krūzs absolūti nav komēdijas aktieris, vēl vairāk — viņš ir cilvēks, kas ārkārtīgi nopietni izturas gan pret sevi, gan darbu kino, var pat teikt — šim kādreizējam zelta puisēnam trūkst humora izjūtas. Savas karjeras 25 gadu laikā Krūzs tikai vienu reizi atļāvies uzstāties komiķa ampluā — Ostinā Pauersā, un arī — kadrā parādoties četras sekundes, par kurām pats velns netiks gudrs, vai tas ir/bija smieklīgi. Būtībā komiskākā (un labākā dramatiskā loma), kuru Toms Krūzs nospēlējis, ir pie Pola Tomasa Andersona ģeniālajā filmā sāgā Magnolija, kurā viņš (Krūzs) tēloja mazu, ļaunu, bērnībā seksuāli un psiholoģiski traumētu vīrieti, kurš atriebjas visai pasaulei, kļūdams par populāru TV seksa guru ar mūžīgo uzvarošo devīzi Respect the cock! (ceru, šis nav jātulko).

Izskatās, ka loma pie P.T.Andersona ir uzminējusi Krūza dvēseles un aktiera visdziļāko būtību — formula "cieniet locekli" ir paša Toma Krūza, šīs 80.gados ģeniālā producenta Dona Simpsona radītās "negejiskās" geju ikonas — simpātiska, taču pilnīgi aseksuāla bučmūlīša — lāsts. Kā smejies, metru sešdesmit divus īsais megastārs Krūzs jau arī ir tas cock, kurš kliedz par sevi visai pasaulei — cieniet mani! Un tagad — filmindustrijas boss–vepris... Nabaga, nabaga Tomiņš!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja