Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ko īsti nozīmē būt pazudušam tulkojumā?

Pēc diskusijām manā iepriekšējā slejā nolēmu dizaina vēstures studijas pārlikt uz vēlāku laiku, kad būšu atradusi pietiekoši pārliecinošu argumentus, lai varētu pārliecināt jebkuru, ka tās ir nepieciešamas. Mēbeles jau ir tikai interjera viena interjera sastāvdaļa. Gribētos apskatīt arī citus interjera aspektus.

VIZUĀLĀS INFORMĀCIJAS UZTVERES ASPEKTI SABIEDRISKĀ INTERJERĀ

Šajā reizē gribu runāt par tēmu, kas mani pašu šobrīd interesē visvairāk - par vizuālās informācijas precizitātes svarīgumu telpā, ja tiek izslēgta iespēja lietot valodu. Visprecīzāk mani sapratīs tie, kas ir bijuši Tokijā un, ieejot metro un ieraugot kartes ar brīnišķīgi izzīmētiem hierogrifiem, saprot ko īsti nozīmē būt - pazudušam tulkojumā.

Mākslas akadēmijā ar Vides mākslas nodaļas studentiem daudz esam strādājuši pie šī tipa uzdevumiem - radīt navigācijas sistēmas, piemēram, lauku tūrisma centriem, risināt vizuālo informāciju tā, lai izpratnei nav nepieciešamas valodas zināšanas. It kā studenti pat ir ieinteresēti šajos uzdevumos, tomēr valda pārliecība, ka «gan jau kaut kādu valodu atradīs», liedz pieiet šim uzdevumam patiesi nopietni. Izpratne, cik tas tiešām ir nepieciešams, rodas situācijās, kuras nākas piedzīvot personīgi pašam.

Es gribētu pastāstīt, kā šis uzdevums ir atrisināts sporta klubā ELIXIA Oslo. Tie, kas apmeklē sporta klubus, zina, ka profesionālos klubos treneri lieto mikrofonus. Mikrofoni diemžēl stipri izkropļo balsi, un pat ja treniņš notiek tev saprotamā valodā, uztvert tekstu nemaz nav tik viegli. It īpaši, ja kādu laiku neesi sporta nodarbības apmeklējis, un tev, nabadziņam, jau tāpat ir grūti pēc pirmajām piecām minūtēm.

Pirmo reizi aizejot uz Xycling nodarbību (Rīgas klubos šķiet to sauc par Bodybike - velosipēda tipa trenažieri, un nodarbība notiek grupā trenera vadībā), un, dzirdot treneres balsi norvēģu valodā, mani pārņēma šausmīga bezspēcības sajūta, jo sapratu, ka neko neuztveru no viņas teiktā.

Tad trenere norādīja uz tāfeli viņai aiz muguras. Uz tās vertikāli bija uzzīmēti seši krāsaini līmeņi, horizontāli uzrakstīts laiks minūtēs. Tas lika man izdarīt secinājumus, ka, acīmredzot, slodzi var regulēt sešos «pagriezienos». Tie, kas ir bijuši uz šī tipa trenažieriem, saprot, ka runāju par skrūvi, ar ko regulējama slodze. Izmēģināju. Tiešām iespējami seši apgriezieni. Tālāk pēc uzzīmētā grafika izdarīju secinājumus, kāda veida treniņš sagaidāms - grafiks uzrādīja slodzes attīstību treniņa laikā.

Par slodzes lielumu varēja spriest arī pēc mūzikas - paņēmiens, kas kopš Džeinas Fondas aerobikas laikiem tiek lietots sporta klubos vienmēr. ELIXIA ir vēl viena papildus informatīvā sistēma - tā ir gaisma. Trenažieru zāle ir amfiteātris, un pakāpienos iebūvēti gaismas ķermeņi tā, lai nežilbinātu cilvēku acis. Tajā brīdī, kad trenere gribēja lielāku slodzi, viņa samazināja apgaismojumu gandrīz līdz pilnīgai tumsai Spilgti izgaismota bija tikai trenera vieta - lai cilvēki redzētu, ko treneris dara. Samazinot slodzi, apgaismojums tika mainīts uz vienmērīgu un gaišu telpu.

Rezultātā, pateicoties grafikam uz tāfeles, pulkstenim pie sienas (kas ļāva man kontrolēt laiku), mūzikai un gaismai, treniņš bija pilnvērtīgs, un es nepiedzīvoju nekādas problēmas tādēļ, ka nesaprotu treneres teikto.

Ar šo gribētu teikt, ka viena no svarīgākajām lietām, veidojot sabiedrisku interjeru, ir orientēties cilvēka psiholoģiskās uztveres mehānismos. Īpaši interesants šis uzdevums kļūst, kad izslēdz iespēju, ka verbāli mēs saprotam viens otru.

Ieskats Norvēģijas sporta klubu interjeros www.elixia.no

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja