Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Tiesiskums un godīgums. PAPILDINĀTS PĒC DEMONSTRĀCIJAS

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Šodien liela diena, šodien Doma laukumā pulcēsies tūkstošiem cilvēku, kuri pieprasīs tiesisku Latviju un godīgu politiku. Latvieši ir dziedātāju tauta, pulcēsies koris, turklāt, cik var spriest no laikrakstiem, tik liels koris, ka visi nemaz nesatilps uz skatuves. Tapsim uzrunāti. Esam aicināti līdz paņemt radio, jo citādi varbūt visi nevarēs dzirdēt, kas tiek teikts uz skatuves.

Un tad dosimies katrs savā virzienā. Kas notiks pēc tam? Tiesiskums un godīgums pirmām kārtām tomēr jānodrošina tiem, kuri ir pie varas kloķiem. Grūti ar to iet, pagalam grūti. Re, kā vakar pulcējās Temīdas pārstāvji un tā arī līdz ētikas komisijas dibināšanai neaizkļuva. Viens tiesnesis pateica, ka cilvēkam ētika un morāle vai nu ir vai nav. Bet nepateica, vai vismaz avīzē netika citēts pasakām, ka tādā gadījumā tiesnešiem no savām aprindām tomēr obligāti ir jāizraida tie kolēģi, kuriem šo principu nav. Tā pateica arī Valsts prezidents, runāt jau var, bet tam nebūs nozīmes, "ja neviens no divdomīgājās sarunās iesaistītajiem neizvērtēs sevi un publiski neatzīs savu kļūdaino rīcību, noliekot savu tiesneša mantiju." Līdz šim brīdim neviens tā nav izdarījis, vien viens tiesnesis publiski paziņoja, ka turpmāk viņu vajagot saukt "Jūsu godība".

Arī politikā ar tiesiskumu un godīgumu tā ir kā ir, šodien ļaudis Doma laukumā, manuprāt, pulcēsies lielā mērā tāpēc, ka ir vienkārši apriebies, ka politikāņi nepārtraukti un acīs saktoties vienkārši melo. It kā sabiedrība būtu kaut kāds muļķu bars, kuram var iestāstīt visu pēc kārtas. Arī šajā gadījumā laikam var teikt, ka ētika un morāle vai nu ir vai nav, bet mūsu ētiskajiem un dikti morālajiem politikāņiem dzīvot tālāk netraucē ni tas, ka "premjerministra kandidāts" ir zem mājas aresta, ni tas, ka partijas biedrs ir arestēts par kukuļņemšanu uz Ludzas rajona robežas -- viņa partija Saskaņas centrs no viņa netaisoties norobežoties. Avīzē šodien kāds "Tautas" partijas deputāts ir makten pateicīgs Kalvītim par lielajiem sasniegumiem pagājušā gada vēlēšanās. Ja ar to viņš domāja par to, ka "Tautas" partija krāpās vairāk nekā visas pārējās, tad viņam ir taisnība, taču diez vai tas ir kaut kas tāds, par kuru tiesiskā un godīgā valstī būtu jāpriecājas. Šodien Dienā politologs Jānis Ikstens raksta, ka Saeima obligāti ir jāatlaiž. Ja valdībā notiks vien kosmētiskais remonts un pēc tam korporatīvi žuļicīgā politika turpināsies, tad nekas nebūs panākts. Vien jābūt vismaz puslīdz lielai pārliecībai, ka Saeimas atlaišanas gadījumā nākamā Saeima tiktu ievēlēta godīgāka un kārtīgāka.

Jā, un starp citu -- kāpēc Kalvītis joprojām ir Amerikā? Portugālē viņš fiksi aizmuka no Eiropas Savienības sapulces, kad likās, ka premjerēšana steigšus iet uz beigām. Varbūt šoreiz ir nopirktas lētas aviobiļetes, kuras nevar nomainīt. Vai varbūt Kalvītis saprot to, par ko vakar Dienā rakstīja kolēģis Ozoliņš -- Kalvīša krēslu patlaban neviens negrib. Tieši tāpēc, ka sabiedrība ir pamanījusi, ka briesmīgi trūkst tiesiskuma un godīguma. Tieši, tieši tāpēc.

Jauku visiem dienu.

***

Desmit tūkstoši. Tāds skaits tiek ziņots attiecībā uz lielo cilvēku baru, kurš neskatoties uz nelāgajiem laika apstākļiem, piepildīja Doma laukumu un ielas ap to. (Starp citu, gluži oficiāli vēlos politikāņus lūgt patiešām cūciski uzvesties pavasarī, kad ārā ir jaukāks laiks.) Liels, liels paldies runātājiem, it īpaši uzņēmējam Edgaram Štelmaheram, kurš pareizi pateica, ka pasaule skatās, kas notiek Latvijā, un Latvijas patriotam jājūt kauns par to, ko pasaule te redz. Paldies arī rakstniecei Andrai Neiburgai, kuras runa bija asprātīga un tieši vietā.

Bet Zatlers. Bet, bet, bet. Manuprāt, varēja arī nebraukt, ja tas, ko viņš pateica, bija viss, ko varēja pateikt. Tautai vajagot konkrētus lozungus, tā stāstīja prezidents. Laikam nedzirdēja to ļoti konkrēto lozungu, kuru skandinot tauta viņu vairākkārt pārtrauca. "Atlaist Saeimu!" Un tāpēc vēl jo ironiskāk izklausījās nākamais prezidenta teksts: "Viens prezidents neko nevar izdarīt." Var gan. Tajā pašā Satversmē, kuru prezidents mums visiem ieteica izlasīt, ir ļoti skaidri pateikts, ko viens prezidents var izdarīt. Turklāt arī pats Zatlers to saprot, jo pirms nedēļas viņš televīzijā braši jo braši stāstīja, ka vajadzības gadījumā viņš izmantos visas iespējas, kādas viņam ir dotas. Jauki, ka prezidents sajuta tautas aicinājumu. Jauki, ka viņš vēlas, kā pats teica, būt tautai uzticīgs prezidents. Lai rīkojas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja