Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Trešdien: Lūgums prokuratūrai, lūgums Rīgas Domei

Labrīt, V-Dienas lasītāji. Šodien divi komplekti lūgumu.

Vispirms Ģenerālprokuratūrai. Vakar stāstot par digitalizācijas lietu, LTV "Panorāma" atgādināja, ka vairākas personas tajā apsūdzētas par "amatpersonas pienākumu neveikšanu, kas rada smagas sekas." Jā, neveikt pienākumus tā, ka rodas smagas sekas -- tas ir ļoti slikti. Un šādā sakarā būtu lūgums, palūkoties Valdības mājas virzienā, jo tur atrodas amatpersona, kura šķiet lieliski atbilstam tieši jēdzienam "amatpersonas pienākumu neveikšana, kas rada smagas sekas." Šī ir amatpersona, kura pēdējās nedēļas laikā ir klaji ignorējusi vairākus likumus, kuri mūsu valstī tomēr ir pieņemti parlamentārā kārtībā un uzdrukāti uz papīra, lai arī amatpersonām būtu iespēja ik pa laikam paskatīties, kas tajos ir rakstīts. Piemēram, KNAB likums, kurā ir teikts, ka tā direktoru var atstādināt tikai ģenerāprokurors un tikai tādā gadījumā, ja pret direktoru uzsākts kriminālprocess, vai arī, ja direktors ir cietumā. Esmu šo likuma pantu izlasījis atkārtoti, un nudien tas ir skaidrāks par skaidru. Droši vien tā, lai pasargātu KNAB direktoru pret amatpersonām, kuras neprot lasīt. Un neveic savu amatpersonas pienākumu, uzturēt likumu. Par smagām sekām -- jau veselu nedēļu KNAB darbs tiek traucēts. Ir arī tāds administratīvā procesa likums, kurā ir skaidrāk par skaidru pateikts, ja pret cilvēku tiek vērsts administratīvs akts, tad cilvēkam ir tiesības to diskutēt, apstrīdēt ... bet šajā gadījumā amatpersona vēl pat nav pabeigusi administratīvā akta izstrādāšanu, bet vienalga uzskata, ka paša izdomātais rezultāts jau ir noticis! Un tos, kuri tomēr uzskata, ka likums būtu jāievēro arī augsti stāvošām amatpersonām, televīzijā nosauc par "demagogiem". Un pastāsta, ka Valdības juristu starpā, lūk, neesot neviena paša, kurš nepiekrīt amatpersonas interpretējumam. Tādā gadījumā jājautā, ko īsti māca LU Juridiskajā fakultātē. Taču negribu ticēt, ka juristi amatpersonai stāsta, "Ir OK, Aigariņ. Ir labi, labi. Nav tev jāievēro likums, čabulīt, ja pats tā negribi. Būs labi. Tu taču esi premjers! Tevi par tādu izraudzīja, tas nekas, ka tava partija priekšvēlēšanu laikā rupji krāpās. Tu galu galā uzvarēji, un tāpēc tev tagad ir visas tiesības likumus vai nu ignorēt, vai arī interpretēt pašam pēc sava prātiņa. Būs labi, Aigariņ."

Savukārt prokurori nedzīvo Aigariņa izveidotajā paralelajā pasaulītē, un viņiem tomēr gribētos lūgt paskatīties, vai klaja likuma ignorēšana tomēr nav amatpersonas pienākumu neveikšana, un vai ļoti acīmredzamie centieni, politikāņa untumu dēļ sagraut valsts galveno pretkorupcijas iestādi nebūtu aprakstāmi ar vārdiem "smagas sekas".

***

Savukārt raidījumā "Skats no malas" vakar Rita Ruduša neieradās vispār (jo pulksten sešos Alberta ielā viņai taksometra šoferis pateica, ka televīzijā varētu ierasties ap astoņiem), Ingus Bērziņš ieradās ar piecu minūšu nokavēšanos, un Māris Antonevičs ieskrēja vienu minūti pirms raidījuma sākuma. Tie, kas skatījās, atcerēsies, ka veltīju bargus vārdus Rīgas Domei. Pēcāk pienāca īsziņa no Domes runasvīra Vidauska, kurš teica, ka stulbu autovadītāju sodīšana ir Valsts policijas būšana, un tāpēc bargie vārdi bijuši nevietā.

Rīgas Domes runasvīriem un amatpersonām lūgums padomāt par pāris lietiņām. Pirmkārt, pašvaldībai ir tā dēvētie štrāfētāji, kuri līmē štrāfes uz tām mašīnām, kuras atstātas ne tur un ne tā (un vismaz manā "skaļajā centrā" tā varētu darīt daudzreiz aktīvāk). Pirms brīža politikā bija saruna, ka šiem ļaudīm varētu dot tiesības arī regulēt satiksmi, un šī ir saruna pie kuras steigšus būtu jāatgriežas. Vakar LNT ziņās laika prognozētājs braši pastāstīja, ka pie satiksmes sastrēgumiem vainojams esot bijis "tikai un vienīgi stiprais lietus". Lietus vakar nebija īpaši stiprs, un man tomēr gribētos domāt, ka pie vainas vismaz daļēji ir neapzinīgie šoferi. Tajā skaitā tie, kuri iebrauc krustojumā pie dzeltenas gaismas un tad nobloķē visu satiksmi šķērsielā. Pīķa stundās štrāfētājiem ļaut diriģēt satiksmi problemātiskākajās vietās un, galvenais, sodīt idiotus -- nu, tā tomēr būtu laba doma.

Otrkārt, ja arī satiksmes regulēšana ir Valsts policijas uzdevums, jāsaka, ka sastrēgumu laikā Rīgas centrā man īpaši nav gadījies ieraudzīt kādu Valsts policijas pārstāvi. Tajā skaitā arī ne vakar Lāčplēša ielā, kur no Avotu līdz Gogoļa ielai es kājām ejot pagāju garām gandrīz 200 mašīnām, kuras uz priekšu kustējās mīksti sakot lēnām. Varbūt Rīga Valsts policijai par šo lietu nav pajautājusi. Un treškārt, satiksmes organizēšana tomēr ir Rīgas Domes, ne Valsts policijas uzdevums. Ārprātīgie sastrēgumi, kuri rodas katru reizi, kad no debesīm sāk krist ūdens piles, nav nekas jauns. Bet šķiet, ka darīts lietas labā netiek darīts ... nekas.

***

Un pēdīgi -- nu jau ir sestā dienā, kad uz brīvām kājām staigā Valsts drošības dienestu darbinieki, kuri piedalās organizētā noziedzībā un ir zināmi vien iepriekšminētajai amatpersonai.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja