Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Vēsma Kontere McQuillan: Pēc dizaina gumijas zābakos

Jūlijā visa Norvēģija ir brīvdienās. Daudzi ofisi ir slēgti jau šonedēļ, kaut arī oficiālais brīvdienu sākums šogad ir 9.jūlijs. Jūlijā pilsēta ir tukša, jo visi dodas vai nu uz savām vasaras mājām, vai uz ārzemēm. Zinu cilvēkus, kuriem patīk palikt Oslo jūlijā, jo sajūta ir visai dīvaina - kā Bredberija stāstā, kur visi pameta Marsu. Nav nekādu postījuma pēdu, kas liktu domāt ka ir bijusi nelaime, bet pilsēta ir absolūti tukša.

Šodien pamatīgi līst, un tā ir mana pēdējā diena pirms brīvdienām Oslo. Tomass ir saaukstējies, un spriežam par franču sīpolu zupu. Tomass gatavo labāk par mani, tādēļ, lai būtu noderīga, piesakos iet uz veikalu.

Šodienas dress-cod ir Hunter gumijnieki un Ilse Jacobsen lietussmētelis. Hunter šajā pavasarī Oslo ir izstūmis pagājušā gada favorītus Ilse Jacobsen ar šņorēm. Keitas Mosas fotogrāfijas hanteros ir nostrādājušas kā laba reklāma.

Slāju pa lietu uz Kaffebrenneriet, kur var dabūt vislabāko kafiju Oslo. Daudzi uzskata, ka Kafebrienneriet ir snobu vieta. Bet Frogner, kurā dzīvoju, jau visumā ir snobu rajons. Kaut gan patiesībā es dzīvoju Šilibekā, rajonā, kurā uzaudzis viens no ievērojamākajiem mūsdienu norvēģu rakstniekiem Lars Saabye Christensen, un Šilibeka ir aprakstīta viņa jaunākajā romānā Saabyes Cirkus. Vēl neesmu šo grāmatu izlasījusi, tā ir ielikta manā ceļasomā kā summer reading.

Kafebrienneriet nopērku puskilo Royal Malabar līdzņemšanai uz Rīgu, satieku savu draudzeni Kristīni. Kristīne brauks uz Rīgu, un viņa ierosina iet uz Norli, kas ir labākais grāmatu veikals, lai nopirktu ceļvedi. Viņa grib Wallpaper City Guide. Es gan atbildu, ka Wallpaper bija viena tizla publikācija par Rīgu pāris gadus atpakaļ, bet es gan apšaubu, vai Wallpaper ir ceļvedis par Rīgu. Kristīne apgalvo, ka Rīga ir liela pilsēta. Norli konstatējam, ka man bija taisnība. Rīga nav ieparedzēta kā stila gardēžu ceļamērķis. Kristīne mani mierina, ka Oslo arī nav izredzēto pilsētu starpā. No Rīgas es dodos uz Grieķiju, un man veicas - Atēnas Wallpaper interesējis vairāk, un manam sammerrīdingam pievienojas gaiši zila grāmatiņa ar snobu iemīļotu logotipu Wallpaper.

Jānopērk dāvanas draugiem un radiem, tādēļ nākamā pieturas ir Nasjonalgalleriet grāmatnīca, kurā ir lieliska mākslas un dizaina grāmatu izvēlē, un dizaina un interjera preču veikals House of Oslo.

House of Oslo maijā tika atvērts zviedru dizaina veikaliņš DesignTorget, kurā tirgotie produkti ir nevis pārnopietns dizains, bet gan vairāk kā joks - caurspīdīgas plastikāta vāzes, plastmasas kastes vienam banānam vai virtuvē lietojamas lupatiņas ar Merilinas Monro attēliem. Vēl mūsu plānā ir GinaTricot - zviedru trikotāžas veikals, kuru atvēra Oslo ziemā, un kuru visi ļoti gaidīja. GinaTricot ir labas kvalitātes kokvilna vispriecīgākajos toņos, piegriezuma ziņā ļoti vienkārši modeļi - T-krekli, tunikas, apakšveļa lētās cenās - «jogurta» koncepta veikals (lēti modeļi atbilstoši esošajai sezonai, no kuriem nekas cits arī netiek prasīts, kā kalpot vienu sezonu). Koncepts, kuru būtu vērts noskatīt kādam Latvijas ražotājam. Veikala interjers divos stāvos mūsdienīgi stilīgs - baltas grīdas un griesti, melnas metāla trepes un sienas. Krāsas, uz kuru fona krāsainā trikotāža izceļas, milzu vitrīnas - ne brīdi nerada sajūtu, ka iepērcies lētā veikalā, tieši otrādi.

Mājās ejot, prātoju par to, ka jāpastāsta Dienā, ka tādās vietās kā DesignTorget, GinaTricot un, protams, lieliskajās Oslo grāmatnīcās var saprast, kāds īsti ir mūsdienu skandināvu plaša patēriņa dizains.

Un vēl būtiska lieta - Oslo lietus laikā nēsā gumijas zābakus.
Arī dodoties uz vissnobiskāko kafejnīcu vissnobiskākajā rajonā. Un tas ir sākums izpratnei par to, kas īsti dizains.

Saites:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja