Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Neparastas tikšanās svētku skaņās

Festivālā Eiropas Ziemassvētki šonedēļ trīs retas iespējas

Festivāls Eiropas Ziemassvētki, kuru Rīgā ik gadu piedāvā Latvijas koncerti, līdz pat 30. decembrim aicina izbaudīt Adventes un Ziemassvētku noskaņas Baha, Hendeļa un Mocarta dzīvespriecīgajā mūzikā, kā arī tradicionālajās Ziemassvētku dziesmās un džeza aranžijās. Ziemassvētku muzikālajās noskaņās vedīs gan Latvijas Radio koris, gan orķestris Sinfonietta Rīga, gan Latvijas Radio bigbends kopā ar akordeonisti Kseniju Sidorovu. Viesosies dziedātāja Inga Kalna, soloprogrammu Rīgas Domā sniegs kontrtenors Sergejs Jēgers.

Šonedēļ klausītājiem dotas trīs cita par citu vilinošākas iespējas. Piemēram, ar mūzikas starpniecību izbaudīt Ziemassvētkus Transilvānijā – rumāņu klasiķa Ģērģa Enesku Rumāņu rapsodijas un krāšņi daudzveidīgo Balkānu folkloru rumāņu ansambļa Imago Mundi Ensemble izpildījumā 15. decembrī Spīķeru koncertzālē.

Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 16. decembrī gaida tikšanās ar pasaulē iemīļoto ērģelnieci Ivetu Apkalnu, kura muzicēs kopā ar saksofonistu Oskaru Petrauski. Viņu Ziemassvētku programma risina gaismas un tumsas tematiku, līdzās diviem klasiskiem Johana Sebastiana Baha un beļģu komponista Jozefa Jongena ērģeļdarbiem liekot XX gadsimta lielmeistara Ģērģa Ligeti un mūsu laikabiedres Sofijas Gubaiduļinas opusus. Klausītāji varēs novērtēt divus jaundarbus – Ērika Ešenvalda Adoremus in Aeternum saksofonam un ērģelēm, ko rosinājis saksofonists Oskars Petrauskis, kā arī Artura Maskata dāvanu Ivetai Apkalnai četrdesmitajā jubilejā – ciklu Prelūdija, Ziemassvētku korālis un variācijas ērģelēm solo.

Niansētu un ļoti dzīvu Haidna, Mocarta un Šūberta klasikas baudījumu sola koncerts 17. decembrī Lielajā ģildē, jo pie orķestra Sinfonietta Rīga viesosies par pasaulē labāko kamerorķestri uzskatītā Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas orķestra koncertmeistars – Berlīnē un Londonā skolotais vijolnieks Florians Donderers. Viņš būs Mocarta 5. vijoļkoncerta solists un, sēžot pie orķestra pirmās vijoles pults, vadīs Londonai rakstīto Haidna simfoniju Pulkstenis un Franča Šūberta uvertīru Re mažorā (Itāļu stilā). "Es vienlaikus būšu orķestra dalībnieks un arī diriģents, un šis apvienojums dara šo projektu īpašu. Tas ir liels izaicinājums, bet man tas patīk. Tā ir sadarbība, kur visi ir atkarīgi cits no cita," stāsta Florians Donderers, kurš pie slavenā Brēmenes orķestra pirmās pults ir jau kopš 1999. gada. Festivālu 30. decembrī Rīgā, Lutera (Torņakalna) baznīcā noslēgs Johana Sebastiana Baha Ziemassvētku oratorija, kuras atskaņojumu komponists bija iecerējis sešos vakaros – no Ziemassvētkiem līdz Zvaigznes dienai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja