Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Filmas Vilcienvakte 2 recenzija. Pagātnes vaktēšana

Denija Boila filma Vilcienvakte 2 atgādina par zaudēto laiku.

Atzītā britu režisora Denija Boila filma Vilcienvakte 2/T2 Trainspotting Eiropas pirmizrādi piedzīvoja februārī Berlīnes kinofestivāla ārpuskonkursa programmā. Šis visai dīvainais skates formāts, atklāti sakot, darīja uzmanīgu un bija uzskatāms par formālu goda izrādīšanu britu klasiķim un 90. gadu britu kinovēsturei (pirmā Vilcienvakte/ Trainspotting uzņemta 1996. gadā), lai pasargātu tos – gan klasiķi, gan vēsturi – no brutālas sacensības.

 

Neprāta robežas

Denijs Boils var lepoties ar pamatīgu filmogrāfiju, kuras kronis ir ar astoņiem Oskariem apbalvotā filma Graustu miljonārs/ Slumdog Millionaire (2008). Režisors strādā dažādos žanros un veido stilistiski atšķirīgus darbus. To vidū ir 90. gadu estētikas piesātinātā filma Trainspotting, kura ieguvusi poētisko latviskojumu Vilcienvakte. Ja atminaties, Vilcienvakte bija viena no 90. gadu nozīmīgākajām un oriģinālākajām britu filmām – stāsts par bariņu jaunu skotu puišu, kuri azartiski ļāvās asām izjūtām, niekojoties ar heroīnu un testējot neprāta/saprāta robežas. Respektablais žurnāls Sight and Sound savulaik ierindoja šo filmu visu laiku svarīgāko britu filmu desmitniekā.

Lai saprastu, kas ir Vilcienvakte 2, neiztikt bez 1996. gada Vilcienvaktes un tās četru galveno varoņu piesaukšanas. Vilcienvaktes centrālais tēls ir jauniņā Jūena Makgregora tēlotais Rentons. Šī filma un loma aizsāka aktiera veiksmīgo karjeru, un viņš ir arī Vilcienvaktes 2 galvenais tēls. Jūena Makgregora partneri Vilcienvaktē bija Džonijs Lī Millers (Sick Boy – slimā puiša – lomā) un Roberts Kārlails (Begbija lomā), kuri arī ir nozīmīgi savas paaudzes britu aktieri, savukārt četrotnes noslēdzošais elements ir Jūens Bremners (Spud jeb Kartupeļa lomā). Viņi visi ir ierindā arī Vilcienvaktē 2.

Vilcienvaktes ekstravagantākā epizode bija Rentona ieniršana Skotijas derdzīgākajā tualetes podā – tas ļāva skatītājam līdz nelabumam identificēties ar narkotiku apreibumā esošo varoni. Pati filma pārsteidza ar tolaik ļoti moderno, klipu estētiku respektējošo kino valodu un montāžu un asprātīgajiem, brutālajiem galveno varoņu, īpaši Rentona, tekstiem. Tieši Rentons filmā izdzīvoja radikālu uzskatu maiņu – no nonkomformisma deklarācijām par neiekļaušanos patērētājsabiedrības likumos un tikumos līdz mērķtiecīgai vēlmei kļūt tādam kā visi citi.

 

Atgriešanās Edinburgā

Vilcienvaktē 2 ar visu šo kompāniju var tikties vēlreiz – pēc 20 gadu ilgas pauzes. Iemesls, lai šī tikšanās vispār notiktu, ir Rentona ierašanās/atgriešanās savās jaunības vietās Edinburgā, lai nokārtotu parādu – atdotu kompānijas biedriem jaunībā nosperto naudu. Iespējams, lai atzītos sev un citiem, ka viņam tā arī nav izdevies iekļauties "normālo cilvēku normālajā dzīvē".

Tas nav izdevies arī pārējiem četrotnes biedriem. Katram no viņiem ir sava neprāta vēsture un skaudra pieredze, katram savs dramatisks dzīvesstāsts. Roberta Kārlaila varonis ir pavadījis ilgus gadus cietumā, no kura tikko izbēdzis, Jūena Bremnera varonis ir pamatīgs lūzeris pašnāvības priekšā, Džonija Lī Millera varonis šķietami ticis vistālāk – viņam ir bārs, mazs seksa biznesiņš un vēl draudzene un biznesa partnere Veronika – vitāla meiča ar Austrumeiropas akcentu (lomā – bulgāriete Anžela Nedjalkova).

Rentona atgriešanās Edinburgā pēc ilgiem gadiem un viņa tikšanās ar kādreizējiem draugiem ir tas sižetiskais karkass, kas ļauj režisoram Denijam Boilam radīt gan kautiņus/grautiņus, gan komiskas epizodes. Dažas no tām patiešām ir jautras – teiksim, Rentona un draugu pieteikšanās Eiropas Savienības fondu naudas saņemšanai mazā biznesa atbalsta programmā. Kompānija blefo spoži, "pārdodot" ideju par sociālā atbalsta centra veidošanu, kaut aiz centra izkārtnes ir plānots uzbūvēt jauku bordelīti. Asprātīga ir masveida kredītkaršu nosperšanas operācija kādā klubā. Tomēr Rentona un viņa draugu attiecībās ir pietiekami daudz sena aizvainojuma un brutalitātes, lai viņu satikšanās pēc 20 gadiem iegūtu arī asa sižeta filmas iezīmes.

Šķietami Denijam Boilam neko daudz nevar pārmest – Vilcienvakte 2 loģiski turpina pirmās filmas varoņu dzīvesstāstu. Viņš filmē kādreizējos jaunekļus, tagad – pusmūža aktierus. Laika dimensija vien – novecošana un pieredze, kas atstājusi pēdas varoņu ķermeņos, – ir īpašs faktors, kas Vilcienvaktei 2 piešķir autentiskuma, pat dokumentalitātes devu. Denijs Boils arī turpina Vilcienvaktē izmantotos efektīgos filmēšanas paņēmienus – filmas operators Entonijs Dods Mantls (vēl viena zvaigzne!) veiksmīgi izmanto ekstravagantus, nereti telpu deformējošus rakursus, kas piedod tai nosacītu rotaļīgumu.

Nav aizmirsti efektīgie tehniskie paņēmieni, piemēram, aizkadra monologa efekts, kas tik spēcīgi tika izspēlēts pirmajā filmā, tomēr kopumā Vilcienvaktes 2 ritms ir mierīgāks un rimtāks, salīdzinot ar 1996. gada darbu.

 

Centienu bankrots

Par spīti tam, ka var atrast nevienu vien iemeslu, kāpēc Denijam Boilam radās impulss veidot filmas turpinājumu, domāju, ka otrreiz kāpt Vilcienvaktes upē nebija vērts. Arī rakstnieks Ērvins Velšs, kura literārie darbi ir iedvesmojuši abas filmas, ļāvās kārdinājumam turpināt savu Vilcienvakti un uzrakstīja romānu Porno – tā motīvi ir izmantoti filmā Vilcienvakte 2.

Iespējams, mans iebildums neiztur kritiku, jo ir sakņots instinktīvā vēlmē nebūt centienu un mērķu bankrota lieciniecei. Vilcienvaktes varoņu četrotne, šie nogurušie 40–50 gadu vecie cilvēki, ir sāpīgi bankrotējuši – par spīti tam, ka šajā bēdu lejā režisors pamanās izžmiegt kādu joku. Nebūt ne mazsvarīgs ir arī jautājums par filmas mērķauditoriju – bez oriģinālās Vilcienvaktes zināšanām un pieredzes skatīties turpinājumu var būt problemātiski – pietrūks konteksta un varoņu savstarpējo attiecību izpratnes. Atliek cerēt uz senās Vilcienvaktes faniem vai vismaz tiem, kurus uzrunā pusmūža skotu vīriešu sevis meklējumi ar kriminogēniem un ālēšanās elementiem.

Starp citu, pusmūža britu kritiķiem Vilcienvakte 2 pamatā patīk. Lūk, ko raksta The Guardian apskatnieks: "Vilcienvakte 2 nav tik laba kā Vilcienvakte 1: tā ir pārāk gara un aizraujas ar sentimentalitāti, komismu un pašmitoloģizēšanu. Taču tai piemīt tā pati agresīvā enerģija un izaicinošais pesimisms, kas pirmajai filmai, un līdzīgu šai filmai vienkārši nav." Lai tā būtu.

 

Vilcienvakte 2 @@@

T2 Trainspotting

Drāma. Režisors Denijs Boils. 2017. Lomās Jūens Makgregors, Džonijs Lī Millers, Roberts Kārlails, Jūens Bremners u. c. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīva kinovēsture. Ivaram Seleckim - 90

Unikāls brīdis Latvijas valsts vēsturē – esam laikabiedri dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka jubilejai, kuru meistars sagaida aktīva darba noskaņās, ar jaunu filmu un daudziem citiem jubilejas pa...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja