Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aprīlī Rīgā notiks Cirka dienas

Rīgas cirks no 10. līdz 12. aprīlim rīkos Cirka dienas, kuru laikā notiks divas izrādes, starptautiskas meistarklases cirka producentiem, Baltijas-Ziemeļvalstu cirka tīkla (Baltic Nordic Circus Network, BNCN) dalīborganizāciju sanāksme, kā arī starptautiska publiska konference par cirka izglītību, informēja pasākuma pārstāve Daniela Zacmane.

Šogad ar dažādiem pasākumiem pasaulē tiek svinēta cirka 250 gadu jubileja – tieši tik ilgs laiks ir pagājis kopš 1768. gada, kad anglis Filips Estlijs (Philip Astley) izveidoja moderno (jeb to, ko saucam par tradicionālo) cirku. Arī Rīgas cirka ēkai šogad jubileja – pirms 130 gadiem, 1888. gada decembrī notika pirmā izrāde īpaši cirka vajadzībām būvētajā mūra ēkā.

Šobrīd ir izsludināts ēkas atjaunošanas metu konkurss, taču cirks joprojām ir klātesošs un aktīvs kultūras dzīvē.

Cirka dienu laikā skatītāji varēs redzēt divas dažādu žanru izrādes. 10. aprīlī mākslas telpā Zuzeum gaidāms īpašs notikums – akadēmiskās mūzikas un laikmetīgā cirka sinerģija koncertizrādē Robežas. Pie Arvo Perta mūzikas, ko atskaņos čellists Ēriks Kiršfelds un pianists Ventis Zilberts, uzstāsies igauņu gaisa akrobāte Grēte Grosa. Par to, ka mūsdienīgs cirks var uzrunāt gados jaunus skatītājus, varēs pārliecināties 12. aprīlī LKA Teātra mājā Zirgu pasts, noskatoties izrādi Citroni un medus. Grēte Grosa šeit uzstāsies kopā ar somu mākslinieku Juhu Mati Eskelinenu. Izrādās, ka tieši bez vārdiem – ar akrobātiku un mūziku var vislabāk izstāstīt, kā saglabāt draudzību, aizrautību un prieku. Izrāde tapusi projekta Latvijas skolas soma ietvaros un paredzēta sākumskolas un pamatskolas vecuma bērniem.

Pēc abām izrādēm notiks publiskas Sarunas par cirku.

Producenti, mākslinieki, pedagogi, politikas veidotāji, profesionāļi un citi interesenti aicināti piedalīties un izzināt dažādus mācību modeļus, metodes un programmas, kā arī iepazīties ar akadēmiskiem pētījumiem un šī brīža iedvesmojošākajiem projektiem starptautiskā konferencē par cirka izglītību, kas notiks 12. aprīlī LKA Teātra mājā Zirgu pasts. Konferencē būs iespēja redzēt un dzirdēt tādus cirka jomas profesionāļus kā Mikko Rinnevuori (Mikko Rinnevuor, FI), Stīvenu Desanžēru (Steven Desanghere, BE), Klāru Normanu (Clara Norman, SE) un Astrīdu Šornu (Astrid Schorn, DE).

Konferenci rīko VSIA Rīgas cirks sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju, Baltijas-Ziemeļvalstu cirka tīklu, Manegen (SE), Stokholmas dejas un cirka universitāti (DOCH / Uniarts), CircusInfo Finland (FI), Salpaus (FI), Somu jaunatnes cirka asociāciju (FI) un Circomedia (UK).

Interesenti aicināti pieteikties uz konferenci līdz 6. aprīlim šeit: https://ej.uz/CirkaKonferencePIESAKOS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja