Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bin Ladena ģimene cauri laikiem

Stīvs Kolls ir publicējis slavenās Bin Ladenu ģimenes biogrāfiju "The Bin Ladens. The story of a family and its fortune" jeb "Bin Ladeni. Ģimenes un tās likteņa stāsts". Primāri stāsts ir par diviem pusbrāļiem Salemu un Osamu, ko caur patriarhu un miljardieri, kas piekopa sērijveida laulības ar vairāk kā 20 sievietēm, vieno piecdesmit divi pusbrāļi un pusmāsas. Minētais patriarhs ir slavenais jemeniešu-saūdu arābu uzņēmējs Muhameds bin Ladens.

Salems bija Osamas vecākais pusbrālis, neremdināms pleibojs, kura eskapādes šķērsoja vairākus kontinentus, tostarp arī ASV. Grāmata sākas ar globālu pārlidojumu, kad viņš ar savu jauno mīļāko, kādu austrāliešu bāra pianisti no Floridas 1984.gadā dodas uzdzīvot uz Londonu, tad Franciju, Spāniju, Kairu, Saūda Arābiju un Dubaju. No turienes viņi lido tālāk uz Karači un no turienes savukārt uz Pešavaru, kur uz smilšu skrejceļa uzdzīvotājus satiek neviens cits kā pats Osama. Ap to laiku noslēgtais Osama ir atradis sev jēgu un aizraušanos, vervējot arābu mudžahedus cīņā pret padomju okupantiem Afganistānā. Šai cīņā palīdz gan Saūda Arābijas valdība, gan ASV.

Kopumā biogrāfijai ir četras daļas. Pirmā - "Patriarh"” - ilgst no 1900. līdz 1967.gadam. Tajā atainotas šķēršļi, kas jāpārvar nākotnes patriarham Muhamedam, viņa cerības, sasniegumi un katastrofas. Nodaļa beidzas ar lidmašīnas katastrofu, kurā viņš iet bojā. Nodaļai beigās lasītājs gūst ieskatu arī Salema augošajās bažās par jaunāko pusbrāli, gan arī atslēgas lomā, ko Bin Ladenu klans spēlē, atrodot partnerus gan saūdu, gan amerikāņu augstākajos politikas un biznesa ešelonos. Otrā daļa "Dēli un meitas" vēsta par cīņu, kas seko starp Muhameda vecākajiem dēliem par ģimenes bagātību. Salems gūst kontroli pār to, taču 1988.gadā nespēj novaldīt privāto lidmašīnu un nositas.

Trešais ģimenes biznesa patriarhs pēc bojāgājušā Salema nav Osama, bet Bakrs. Taču Osama izvirzās grāmatas priekšplānā, kad 1988.gada augustā dibina Pešavarā grupu Al Qaeda, lai īstenotu savu sapni – kļūt par svēto karotāju. "Ambīcijas, enerģija, dabas talants un māka vadīt cilvēkus padarīja Muhamedu Bin Ladenu bagātu. Salemam šīs īpašības nodrošināja laicīgu dzīvi ar kreativitāti un finansiāliem panākumiem. Osamam tās izrādījās ne mazāk pārmaiņu nesošas." Osama savas ambīcijas nolēma īstenot ar jauno informācijas tehnoloģiju ēras palīdzību, sevišķi talkā ņemot arābu satelīta televīziju. Viņa vēlēšanās bija kļūt par globālu ikonu tiem, kam bija sveša jaunā pasaules kārtība un kas cīnījās pret "cionistu-krustnešu aliansi" un to arābu sabiedrotajiem, to starpā Saūdu režīmu, kas vēl nesen Bin Ladena ģimeni turēja savā paspārnē. Biogrāfija piedāvā kompleksu ieskatu Bin Ladenu fenomenā, taču šo to arī izlaiž, kā, piemēram, nopietnāku ieskatu noslēpumainajā organizācijā al-Sahab (Mākoņi), kas kalpo kā Al Qaeda mediju spārns, norāda laikraksts "Times Literary Supplement".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja