Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Grāmatas par aktuālāko reliģisko fenomenu

Līdz ar ASV Republikāņu partijas prezidenta kandidāta Džona Makkeina viceprezidentes kandidātes Sāras Palīnas izvēli, uzmanība ir vērsta arī uz viņas reliģisko piederību Vasarsvētku draudzei jeb tā dēvēto pentakostu kustībai, ko visai neprecīzi daudzi joprojām sauc par sektu, ņemot vērā tās masīvo izplatību.

Plašākā sabiedrībā tā ir pazīstama ar tā dēvēto "mēlēs runāšanu". Par šo kustību, kuras viens no stūrakmeņiem ir personīgs kontakts ar Dievu un burtiska Bībeles uztvere, ir iznākušas vairākas grāmatas, kas aprakstā tā vareno izplatību ASV, Indijā un Āfrikā. Visas tās demonstrē, ka pentakosti ir nepelnīti nepamanīts modernās kristietības atzars. Tā ir trešā lielākā kristīgā kustībā pasaulē pēc katoļiem un pareizticīgajiem – kopā 115 miljoni, saskaņā ar 2000.gada datiem (saskaņā ar citiem apgalvojumiem – jau otrs lielākais kristietības sektors, ja pieskaita tā dēvētās harizmātiskās kristiešu kustības) un ārkārtīgi strauji pieaugoša attīstības pasaulē. Pentakosti ir pats aktuālākais kulturāli reliģiskais fenomens un to studēt šobrīd ir mode, kā to norāda arī daudzo grāmatu klāsts, kas to apskata. Tādas, piemēram, ir Randala Stīvensa “The Fire Spreads” jeb “Uguns izplatās”, Ogbu Kalu “African Pentecostalism” jeb “Afrikāņu pentakostālisms” un Asonzeha Ukaha grāmata “The New Paradigm of Pentecostal Power” jeb “Pentakostāļu jaunā paradigma”.Šī antielitārā, harizmātiskā un populistiskā kustība savā modernajā versijā aizsākās Prūsijas virsnieku vidū, aizceļoja ar vāciešiem uz ASV un pēc tam ar jaunu spēku atdzima XX.gs sākumā Losandželosā. Ja no vienas puses, šī kustība nodarbina sevi ar idejām par pasaules galu, tad no otras puses tai nav svešs materiālisms. Mūsdienās tā bez problēmām samierina kristietību ar kapitālismu. “Pentakosti meklē Ēdeni ar satelīta antenu,” kā norāda viens komentētājs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja