Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Graudā

Šāgada tejteju startējošajam kinoforumam Arsenāls ir burvīga iniciatīva — saucas Seanss graudā, kad tiem kinomīlētājiem, kas pošas baudīt šo mākslas veidu 13.septembrī kinoteātrī K.Suns (akcijas laikā — Kaulainais suns), bet kam paknapāk ar naudiņām, tiek piedāvāta iespēja norēķināties par biļeti graudā — ar burkāniem, kartupeļiem, kāpostiem, olām vai speķīti.

Manuprāt, ierosmi der pārcelt arī uz citām mūsu politiķu sarūpēto draudīgo "trekno gadu" (oi, atvainojos, tagad modē jauns biedējošs lozungs — godmaniskais "būs ļoti smagi", uz ko, kā smejies, Odesā Haims Sārai teiktu: "Ak, zelts tu mans, a kad tad mums ir bijis viegli?") izdzīvošanas režīma jomām.

Graudā — tas nozīmē elegantu pāreju uz tādu modernu naturālo saimniecību.

Piemēram, par nenormāli dārgo elektrību un gāzi (vo vellos, atkal Latvija priekšā visai progresīvajai cilvēcei — vienu no dārgākajām postkomunisma Eiropā!) ziemas mēnešos norēķināties, izslaukot netīro sētas/nama/ielas priekšu — namu pārvalde būs sajūsmā! Par produktiem veikalā — salīgt vispusēji izdevīgus darījumus: teiksim, kilo desas + puskilo sviests + divi kukuļi maizes = trīs naktis veikala apsardzē un/vai pārdesmit stundu atkritumu savācēja darba. Par Šlesera pasta pakalpojumiem, teiksim tā kautri, ne no tiem lētākajiem ES (piemēram, salīdzinot elementāras pastkartes nosūtīšanu vecajā Eiropā un Latvijā — atkal mūsu valsts bikuci priekšā...) — aktīvi organizēt brīvprātīgo brigādes, kas iznēsā avīzes un vēstules. Par patoloģiski nekvalitatīvo, tak tomēr nelēto sabtransportu — piedāvāt apmaiņā pret mēnešbrīvbiļetēm kādu nedēļiņu (pēc RD Satiksmes departamenta izcenojumiem) paslaucīt un pamazgāt tramu, trolu, busu salonus. Domāju, ka iedzīvotāju neformālajās aktivitātēs mēs un, galvenais, tie, kas uzskata tautu par viegli manipulējamu idiotu baru, ieraudzītu tik daudz radošā potenciāla, ka visam nākamo Dziesmusvētku birojam ideju, kā uzlabot dzīvi Rīgā, pietiktu!

Ja vēl Veldrem būtu tā zirgu gvarde, to varētu kopā ar visiem kavalēristiem eksponēt kā atrakciju pie Ķirsona Lido Krasta ielā, kur tā pavairāk ārzemnieku močī kuņģī latvju "nacionālās bļodas", — Veldri uz rumaka priekšā, zaldātus pakaļā un, galvenais — iekasēt naudu, naudu! Lai budžetam tiek, lai viņš aizrijas. Tad nebūs, kā Panorāmā klārēja Slakteris, tik ļoti nepieciešamā "simboliskā taupīšana no ministrijām" (nez, vai ministrs vispār apjēdza, ko sarunāja?), bet reālākā no reālākajām.

Varētu arī Saeimas un MK tā dēvētie (simboliskie?) "tautas kalpi" nākt ar sestdienas talku iniciatīvām un, kā Vaira teiktu, katrs viens tad varētu konkrēti parūpēties par kādu nevis "simbolisku", bet (vēl pagaidām) dzīvu pensionāru — talkās (piem., izmēžot netīrumus Rīgas tūristiem neparedzētajos rajonos) sapelnīto naudu atdot graudā nabagiem. Un vispār — Saeimas priekšā varētu ziemas mēnešos rīkot bezmaksas zupas virtuvi — tautas "kalpi", kas realitātē gan tādi vepraini kundzēni pēc skata, iepazītu plašākus sociālos slāņus, būtu tuvāk tai pašai tautai, kuru viņi, acīs skatīdamies un melojot, apzvēr, ka mīl, lolo, aprūpē. Moš i tuvībā ar tautu pārlaidīs kārtējos lietussargu vai lāpstu/cirvju revolūcijas draudus. Tos, kad cilvēkiem tiešām vienreiz pieriebsies visa tā simboliskā vervelēšana, kā ministrijas "taisās ietaupīt", bet pat sīkāko klerku, kas ministram skraida pakaļ ar mobilo telefonu vai citus "sūrgrūti strādājošos vergus", no daudztūkstošu ierēdņu kliķes ij negrasās atlaist.

Ir pienācis tautas pašiniciatīvas laiks — "nelidojošo lidoņu" parāde Daugavmalā lieliski pierādīja, ka tautai ir fantāzija, ironija un spēks paveikt neiespējamo. Nu, kaut vai kādu ministru simboliski iegrūst Daugavā — par brīdinājumu. Kāpēc lai nākamais reālais Daugavā nebūtu "latvju ģimeņu lietu kārtotājs" Baštiks — kad tiks noslepkavots vai izvarots kārtējais bērns?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja