Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Konteksti bez robežām

7.jaunās mūzikas festivāls Arēna Rīgā no 18.X līdz 5.XI Beidzot īstenojies sens mūsu laikmetīgās mūzikas adeptu sapnis — Rīgā, festivālā Arēna viesosies un mūsu kamerorķestri Sinfonietta Rīga un Latvijas Radio kori diriģēs ievērojamais šveiciešu obojists, diriģents, komponists Haincs Holigers. "Viņš visās jomās darbojas vienlīdz aizrautīgi, radoši, pat fanātiski.

Holigers paveica apvērsumu obojas spēlē. Iespējams, katrs instruments klusībā gaida šādu revolucionāru ģēniju, kurš mums paver skatu uz kādu jau akadēmiski aprobētu instrumentu pavisam citā dimensijā un krāsās," stāsta N.Šnē, kuram laimējies 1990.gadā desmit dienas mācīties obojas spēli viņa meistarklasē Bernē. Kā vienu no savas dzīves spilgtākajiem mirkļiem Šnē atcerējās Holigera uzaicinājumu nospēlēt duetu nodarbību pēdējā dienā. Pirmo reizi ar Holigeru viņš ticies jau asatoņdesmito gadu sākumā starptautiskā festivālā Maskavā. Sekojis izsaukums uz VDK, kur viņam teikts, ka Holigers ir spiegs, bet oboju spēlē tikai maskēšanās nolūkā. Eksperimentējot ar oboju, "spiegs" izzinājis par tās iespējām pilnīgi visu. Ne velti Holigeram — obojistam veltīti ap 300 skaņdarbu. Taču viņš negrib dalīties savā prasmē ar katru. Sevišķi viņam nepatīk netalantīgi studenti: ja nav vērts strādāt, viņš lūkojas laukā pa logu… Nu jau vairāk nekā desmit gadus diriģēdams, Holigers atskaņo gan jauno, gan klasisko mūziku. Viņš to izvēlas ļoti kritiski, tāpēc jo nozīmīgāks šķiet fakts, ka festivāla atklāšanas koncertā (18.X Lielajā ģildē) muzicējot ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga, meistars diriģēs arī sava audzēkņa, nu jau Vācijā dzīvojošā latviešu obojista un komponista Gustava Fridrihsona opusa Gaismēna pasaules pirmatskaņojumu. Koncerta soliste būs viņa sieva, arfiste Urzula Holigere. Holigera autorkoncerts, viņam pašam Sv.Jāņa baznīcā 23.oktobrī diriģējot arī Latvijas Radio kori (kopā ar minēto orķestri), savukārt atklās Tenso dienas — Eiropas profesionālo koru jaunās mūzikas forumu, kas ik gadu norisinās citur un nu pirmoreiz notiks Latvijā. Tenso dienās no 23. līdz 25.oktobrim koncertēs Nīderlandes kamerkoris, kurš Kaspara Putniņa vadībā arī pirmatskaņos jaunu Santas Ratnieces opusu un RIAS kamerkoris no Vācijas (LU aulā 24.X), kurš pasūtījis jaundarbu Gundegai Šmitei (Herbst, R.M.Rilkes dzeja). Noslēguma gala koncertu LU aulā 25.X sāks Igaunijas filharmonijas kamerkoris, bet noslēgs Tenso kopkoris, ko vienlaikus diriģēs četri diriģenti. Izaicinošajam piedzīvojumam Tenso apvienības vēsturē vācu komponists Štefens Šleiermahers radījis speciālu opusu. Ar to festivāla Arēna jaunumi nav izsmelti. Kopā paredzēti deviņi pasaules pirmatskaņojumi, no tiem pieci latviešu. Atkārtoti viesosies pasaulslavenais Arditti kvartets, turklāt spēlēdami arī S.Ratnieces darbu. Vijolniece Vineta Sareika un britu pianists Pīters Danahjū būs Sinfonietta Rīga programmas Mesiāns un viņa skolnieki rota, atskaņojot viņa vienīgā latviešu audzēkņa Tālivalda Ķeniņa dubultkoncertu. Latvijas Radio koris kopā ar IRCAM skaņu inženieriem gatavo britu komponista Džonatana Hārvija mūzikas koncertu viņa tautieša Džeimsa Vuda vadībā, kā arī atkārtos Ģirta Biša elektriskās kamermūzikas opusu Press to Play, kas pērn bija Arēnas atklājums. Būs arī elektroakustiskās mūzikas koncerts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja