Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Krāšņā promenāde

Lielākais mūzikas festivāls pasaulē BBC Proms piedāvā izcilu programmu un demokrātiskas biļešu cenas

Gribat dzirdēt Čikāgas simfonisko orķestri, Berlīnes filharmoniķus, Ņujorkas filharmonisko orķestri un Gēteborgas simfonisko orķestri, samaksājot par biļeti tikai piecas sterliņu mārciņas? Jums jādodas uz festivālu BBC Proms, kas Londonā norisināsies no 18.jūlija līdz 13.septembrim. BBC Proms ir lielākais un senākais mūzikas festivāls pasaulē — šogad tas notiks jau 114.reizi. Šis ir festivāls ar īpašu vēsturi, atmosfēru, šarmu un labvēlīgāko attieksmi pret klausītājiem. Aicinot labākos orķestrus, diriģentus, solistus un komponistus, BBC Proms spēj uzturēt zemākās biļešu cenas. Šoreiz festivālā paredzēti 88 koncerti, 76 no tiem — Karaliskajā Alberta zālē.

Stāvot vai pat guļot


Vārds Prom nozīmē "promenādes koncerts", kas ļauj baudīt mūziku neformālā gaisotnē un par ļoti pieejamu cenu — stāvvieta maksā piecas mārciņas. Uz katru koncertu Alberta zālē par šo cenu tiek pārdotas 900 stāvvietu arēnā (parters) un vēl 500 vietu augšējā galerijā, kur var ne tikai stāvēt, bet arī sēdēt vai pat gulēt. Sēdvietas maksā no sešām līdz 54 mārciņām (dārgāk biļetes maksā tikai uz festivāla noslēguma koncertu — 20—90 mārciņu; kopumā Alberta zālē ir 4000 sēdvietu). Piecu mārciņu biļetes iepriekšpārdošanā nenonāk — tās var iegādāties Alberta zālē stundu pirms koncerta. Daudziem klausītājiem BBC Proms koncertu apmeklēšana jau kļuva par rituālu. Ģērbšanas stils festivālā ir brīvs — galvenais, lai būtu ērti stāvēt!

Pirmais promenādes koncerts Londonā notika 1895.gada 10.augustā, to diriģēja 26 gadus vecais Henrijs Vuds, bet jau toreiz šī ideja nebija jauna — promenādes koncertu tradīcija aizsākās Francijā XIX gs. 30.gados. Tās mērķis bija iepazīstināt ar klasisko mūziku pēc iespējas plašāku klausītāju loku. Gandrīz 50 gadus sers Henrijs Vuds turpināja diriģēt itin visus festivāla koncertus. Raidsabiedrība BBC projektam pieslēdzās 1927.gadā — kopš tā laika BBC ir festivāla rīkotājs, tādēļ arī programmā plaši pārstāvēti visi BBC pakļautie orķestri. Raidsabiedrība nodrošina koncertu pārraidi savos kanālos — radio, televīzijā un internetā (sīkāk — www.bbc.co.uk/proms). Pērn festivāla koncertus apmeklēja ap 272 000 cilvēku.

Fokusā — komponisti


BBC Proms programmas amplitūda ir no senās mūzikas līdz jaundarbiem. Šogad festivālā tiks pirmatskaņoti vienpadsmit opusi, kas sacerēti pēc BBC pasūtījuma, un notiks vēl deviņi pirmatskaņojumi Lielbritānijā. Uzmanības centrā būs četri komponisti — brits Ralfs Vons-Viljamss (šogad tiek atzīmēta viņa nāves 50.gadadiena), francūzis Olivjē Mesiāns (visa pasaule svin viņa 100 gadu jubileju), amerikānis Eliots Kārters (viņam aprit 100 gadu, un viņš joprojām aktīvi darbojas!) un vācietis Karlheincs Štokhauzens (šogad viņš svinētu 80.dzimšanas dienu). Festivālā notiks K.Štokhauzena opusa Harmonien pasaules pirmatskaņojums.

Pirmoreiz kopš 1958.gada festivālā skanēs visi S.Rahmaņinova skaņdarbi klavierēm ar orķestri. Par godu Leoša Janāčeka nāves 80.gadadienai diriģents Pjērs Bulēzs un BBC simfoniskais orķestris atskaņos Čehijas komponista mūzikas programmu, bet diriģents Jirži Belohlaveks ar šo pašu orķestri piedāvās Janāčeka operas Liktenis koncertatskaņojumu. N.Rimska-Korsakova nāves 100.gadadiena tiks atzīmēta ar Šeherezades atskaņojumu (BBC filharmoniskais orķestris Vasilija Sinaiska vadībā) un viencēliena operas Nemirstīgais Kaščejs (Londonas filharmoniskais orķestris Vladimira Jurovska vadībā) koncertatskaņojumu. Sveicot 50 gadu jubilejā Somijas komponistu Magnusu Lindbergu, Oslo filharmoniskais orķestris Jukas Pekas-Sarastes vadībā pirmoreiz Lielbritānijā atskaņos viņa darbu Seht die Sonne.

Viesu saraksts


Berlīnes filharmoniķi sera Saimona Retla vadībā Londonā atskaņos Vāgneru, Mesiānu, Brāmsu un Šostakoviču. Čikāgas simfoniskais orķestris Bernarda Haitinka vadībā — britu laikmetīgo komponistu Marku Entoniju Tērneidžu, Māleru, Mocartu un Šostakoviču. Ņujorkas filharmoniskais orķestris Lorina Māzela vadībā — ASV laikmetīgo komponistu Stīvenu Stakiju, Gēršvinu, Stravinski, Ravelu, Bartoku un Čaikovski. Londonas simfoniskais orķestris Valērija Gergijeva vadībā — Čaikovski. Daniels Barenboims festivālā diriģēs jauniešu orķestri West-Eastern Divan Orchestra, kurā muzicē arābu un izraēliešu mūziķi — viņi piedāvās Haidna, Šēnberga, Brāmsa, Bulēza un Stravinska programmu.

Ar lielu nepacietību BBC Proms tiek gaidīts jaunais Venecuēlas diriģents Gustavo Dudamels, kurš pērn festivālā sniedza neaizmirstamu koncertu ar Simona Bolivara jauniešu orķestri no Venecuēlas — šoreiz viņš uzstāsies ar Gēteborgas simfonisko orķestri, kurā ieņem galvenā diriģenta amatu. Skanēs Ravela, Berlioza un Zviedrijas komponista Andersa Hilborga mūzika.

Prestižākais notikums ir noslēguma koncerts (13.septembris), kas pārvēršas šovā — apmeklētāji krāšņi sapošas un ņem līdzi Lielbritānijas vai jebkādus citus karogus. Šajā koncertā piedalīsies BBC simfoniskais orķestris sera Rodžera Noringtona vadībā, basbaritons Brīns Tērfels un pianiste Helēna Grimo. Programmā — Bēthovens, Vāgners, Pučīni, Verdi un britu tradicionālās dziesmas. Turpat netālu no Alberta zāles — Haidparkā — BBC Proms pēdējā dienā desmitiem tūkstošu klausītāju baudīs Hosē Karerasa priekšnesumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja