Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pasaules varenākā investora biogrāfija

Vēl kāda interesanta grāmata šajos krīzes laikos – līdz šim apjomīgākā pasaules izcilākā investora Varena Bafeta biogrāfija. Alisas Šrēderes sarakstītā "The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life" jeb "Sniegapika: Varens Bafets un dzīves bizness" sākas ar stāstiņu 1940.gadā, kad kāds ASV vidienes akciju brokeris devies uz Ņujorku kopā ar savu desmit gadus veco dēlēnu.

Viņi cita starpā iegājuši birojā pie finansista Sidneja Veinberga, kurš toreiz mēģināja atjaunot varenās investīciju bankas Goldman Sachs reputāciju, ko tā bija zaudējusi 1929.gada Lielās depresijas laikā. Veinbergs pārmija dažus vārdus ne vien ar brokeri, bet arī ar viņa gudro dēlēnu, pat pavaicādams kāda ir zēna mīļākā akcija. Sešdesmit astoņus gadus vēlāk Goldman Sachs vērsās pie šī paša “puikas” jeb nu jau vecā, viedā superinvestora Varena Bafeta ar lūgumu investēt 5 miljardus dolāru. Bafets piekrita un šī iemesla dēļ Goldman Sachs ir spējis izvairīties no katastrofālā likteņa, kas piemeklēja investīciju bankas Bear Sterns un Lehman Brothers, norāda žurnāls The Economist. Kā zēnam Bafetam patika kolekcionēt un kategorizēt lietas. Nauda bija tikai kārtējais rotaļu objekts. Taču viņa bērnības iekrājumi bija pamats viņa vēlākajai bagātībai.  Bafets savu karjeru uzsāka 1950.gados kā proletāriski ģērbies mazpilsētas puisis, kurš veiksmīgi ieguldīja savas pilsētas iedzīvotāju naudu, tādējādi vairojot viņu un savu turību. Ar laiku viņš kļuva astronomiski bagāts un tagad ir vērienīgs, taču diskrēts un slavu nealkstošs filantrops, kas savu naudu dod Bila Geitsa fondam. Bafeta trumpis ir spēja riskēt un intuitīvi prognozēt – viņš pērk, kad citi histēriski pārdod un iegulda uzņēmumos ar perspektīvu, kā, piemēram, Coca-Cola un Washington Post. Viņš arī allaž spējis paredzēt riskus, jau priekšlaicīgi brīdinādams pret interneta burbuli. Riskanto investīciju fondus, kas lielā mērā ir atbildīgi par pašreizējo krīzi, viņš savulaik nodēvēja par “masu iznīcināšanas ieročiem”. Bafets arī ir pazīstams ar sava uzņēmuma Berkshire Hathaway (kādreizējā audumu rūpnīca, ko Bafets pārņēma, kad tā šķita galīgi neperspektīva) ikgadējām atskaitēm, kuras viņš sacer asprātīgā prozā, piparodams ar veca, ģeniāla investora viedajām atziņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja