Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Prāta vētras dziesmu kari

Šonedēļ mūzikas interneta veikala doremi.lv topa desmitniekā atrodamas tikai «Prāta vētras» dziesmas, kas tur sīvi cīnās par augstākām pozīcijām savā starpā. Nu gluži kā pilsoņu karā — brālis pret brāli, kaimiņš pret kaimiņu… Tas izraisa dažādas pārdomas. Pirmā doma: vai tad patiešām visus klausītājus tagad piemeklējusi tāda psihoze, ka nekas cits vairs neinteresē? Protams, sen jau skaidrs, ka «Prāta vētra» latviešu vidū ir tikpat populāra kā savulaik Raimonds Pauls, kurš vairāk nekā desmit gadus pēc kārtas uzvarēja «Mikrofona» aptaujās, liekot domāt, ka citu autoru nemaz nebija.

Bet bija taču.

Tomēr, ņemot vērā kritiķu pozitīvās atsauksmes par «Prāta vētras» jauno albumu «Tur kaut kam ir jābūt», šāda interese tomēr priecē, jo tauta iegādājas labu mūziku. Un joprojām pieturas pie veselām vērtībām — albumiem — nevis sagrābsta pāris populārākās dziesmas, tās izdungo līdz apnikumam un pārējo ignorē, tāpēc pat neiepazīst. No otras puses — ja jau var atļauties nopirkt visas trīspadsmit (kopā ar diskā neatrodamo anglisko And I Lie — četrpadsmit) dziesmas par 59 santīmiem gabalā, kas kopā sanāk vairāk nekā astoņi lati, tad taču gandrīz par to pašu naudu būtu vērts iegādāties rūpnieciski saražoto versiju, kam bonusā nāk ļoti glīta šķirstāma vienpadsmit Otto Zitmaņa mākslas darbu reprodukciju un visu tekstu grāmatiņa. Neticu, ka visi pērk virtuāli, lai nepiesārņotu vidi sev apkārt ar lieku plastmasu, kas izmantota diska un vāciņa ražošanai.

Ja iepriekš, ņemot vērā grupas stāstus par grūto ceļu līdz albumam, prasījās vilkt paralēles ar «Portishead», kuri intervijā žurnālam «Uncut» par darba procesu izteicās vēl drūmāk (tas viņiem vienmēr piestāvējis), tad nu skaidrs, ka «Prāta vētrai» izdevies trāpīt tai pašā mērķī, kur savulaik «Radiohead», kuri uztaisīja divus albumus, kas pilni ar hitiem, nākamais «Ok Computer» jau uzrunāja mazliet sarežģītākus prātus un pēc tam — sākot ar «Kid A» — aizgāja eksperimenti, kas grupai atņēma daļu veco fanu, toties deva jaunus. «Prāta vētra», par spīti interneta diskusijās paustajiem pretrunīgajiem viedokļiem (vai varbūt - tieši pateicoties tiem) par producenta Gustavo darbu, ir trāpījusi tieši mērķī. Albumu pērk, klausās un tas iepatīkas ar katru reizi arvien vairāk, saklausot dažādas iepriekš nepamanītas skaņu nianses. Galvenais, nepārspīlēt un nepanākt, lai šīs dziesmas sāk krist uz nerviem. Tad viss būs kārtībā. Gaidīsim vasaras koncertus, kuri, ļoti ceru, sāksies tieši ar dziesmu «Ja tikai uz mani tu paskatītos», kas arī šai pašā doremi topā ir pašā augšgalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja