Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Aizvadītais gads Sestdienas spogulī

Reti kurš gads bijis tik bagāts kā aizvadītais, jo piedzīvojām daudz vēsturisku notikumu Latvijā un pasaulē, politikā un ekonomikā. Mēs brīnījāmies par politiķu izgājieniem, balsojām referendumā un ārkārtas Saeimas vēlēšanās, strīdējāmies par okupāciju un krievu valodas statusu, ar labu vārdu pieminējām pāragri izdzisušās Latvijas kultūras un sporta zvaigznes, raizējāmies par to, cik droši ir ēst vafeles un glabāt naudu bankā. Sestdiena piedāvā savu 2011.gada Latvijas notikumu izlasi:

Gada minimālists: Andris Bērziņš
Sasniedzis savas politiskās karjeras augstāko punktu — 66 gadu vecumā kļuvis par ievēlēšanas brīdī vecāko Valsts prezidentu Latvijas vēsturē, miljonārs Andris Bērziņš nodemonstrēja patīkami atšķirīgu prasību līmeni samērā vismaz ar diviem iepriekšējiem prezidentiem, iemantodams «prezidenta minimālista» slavu. Bērziņš vispirms atteicās no bākugunīm, tad no inaugurācijas balles, pēc tam no prezidenta Jūrmalas rezidences izmantošanas, un arī savu algu pirmajos prezidentūras mēnešos novēlēja skolām. Taču tam sekoja prezidenta atteikšanās no runas katoļu svētkos Aglonā 15.augustā un no tradīcijas teikt uzrunas Ziemassvētkos un Vecgada vakarā, šādi vairojot bažas, ka varbūt Bērziņam īsti nav ko teikt.

Gada provokators: Vladimirs Lindermans
No dzirksteles aizdegsies liesma: šo saukli kā savas revolucionārās darbības vadmotīvu pirms vairāk nekā gadsimta izvēlējās boļševiku vadonis Vladimirs Iļjičs Ļeņins, bet mūsdienās īsteno cits revolucionārs: Vladimirs Iļjičs Lindermans. Ebreju ģimenē augušais Lindermans uzmeties par kvēlāko krievu valodas aizstāvi Latvijā, lai atbrīvotu cittautiešus no latviešu valodas važām. Lindermana vadītā biedrība Dzimtā valoda ierosināja parakstu vākšanu, kuras mērķis ir panākt, lai krievu valoda kļūtu par otru valsts valodu Latvijā. Ar šo iniciatīvu Lindermans pārbiedēja ne tikai latviešus, bet arī Saskaņas centru, kas bija spiests pieslēgties parakstu vākšanai, lai nezaudētu savus vēlētājus. Referendums, visticamāk, notiks, lai gan tas ir nolemts neveiksmei. Lindermana īstais mērķis ir sava politiskā kapitāla vairošana, un to viņš būs panācis. Atliek vien cerēt, ka Lindermana dzirkstele neaizdedzinās etniskā konflikta liesmu.

Gada laulības: Andris Bērziņš un Dace Seisuma
Lielbritānijas prinča Viljama un viņa izredzētās Keitas kāzām aprīlī sekoja visa pasaule, bet Latvijas ievērojamākās laulības šovasar notika klusi un nemanāmi. Neilgi pēc ievēlēšanas par Valsts prezidentu Andris Bērziņš (66) apprecējās ar ilggadējo draudzeni Daci Seisumu (38), ar kuru kopā ir jau ap desmit gadu (viņiem ir sešus gadus vecs dēls Kristaps). Laulības, iespējams, pasteidzināja valsts protokola prasības, bet Bērziņa atkārtotā iestūrēšana laulības ostā (ar pirmo sievu Dzintru viņš šķīries pirms vairāk nekā 20 gadiem) varētu būt arī piemērs, kā stiprināt laulības institūciju Latvijā. Kā zināms, arvien vairāk pāru dzīvo nereģistrētās partnerattiecībās, 44% bērnu dzimst ārlaulībā. Sievietēm, kas nevar vien sagaidīt bildinājumu, atliek vien cerēt, ka Bērziņa piemērs būs lipīgs.

Visu gada notikumu un personību izlasi mūsu versijā lasiet jaunākajā Sestdienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Valodu piedzīvojums

Eiropas valodu diena Latvijā – tāpat kā pārējā Eiropā – tiek atzīmēta jau kopš 2001. gada, taču šogad pirmo reizi tā tiks svinēta tik plaši, ka pasākums izpelnījies festivāla statusu, un sestdien, ...

Estonia’s ēnā

1994. gada 1. oktobrī, tātad trīs dienas pēc prāmja Estonia katastrofas, SestDienas smalko aprindu hronika publicēja vienu Klāva Elsberga dzejoli.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata