Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Biksītes latviešu gaumē

Plašajā veļas piedāvājumā nespējot atrast biksītes sev pa prātam, latvietes pašas ķērušās pie šūšanas. Viņu radītā prece jau atzinīgi novērtēta arī ārpus Latvijas robežām.

Latvijas apakšveļas ražotāji jau sen ir apliecinājuši, ka esam krūšturu un biksīšu lielvalsts. Jau gadiem ilgi Latvijā darbojas virkne fabriku, kas ar smalku apakšveļu apgādā gan vietējos, gan ārzemniekus. Taču jauna tendence latviešu veļas pasaulē ir mazāki uzņēmumi vai pat atsevišķi cilvēki, kuri piedāvā dažus, bet oriģinālus un līdz sīkumam pārdomātus produktus. Pārsvarā šie zīmoli radušies nejauši, pat bez īpaša nolūka pelnīt naudu. 

Zīmola Lickstarter radītāja Liega Zelgalve vēl pirms gada nevarēja iedomāties, ka viņa ražos draiskas biksītes, ar kurām līgavas labprāt pārsteigs savus vīrus kāzu naktī. Pērn rudenī, sākot domāt par Ziemassvētku dāvanām draudzenēm, viņai ienāca prātā glītas biksītes ar kaķīšu attēliem. Mincīši tika izvēlēti ne tikai tāpēc, ka tie ir mīļi dzīvnieciņi. Liegai patika arī vārdu spēle angļu vārdam pussy, kas apzīmē gan kaķīšus, gan sievietes intīmo vietu. "Izmeklējos internetā, bet ar kaķīšiem nekā nebija," stāsta Liega. 

Tādēļ pie neparastās apakšveļas radīšanas nācās ķerties pašai. Lai apdāvinātu visas draudzenes, nevajadzēja daudz biksīšu, bet pasūtīt tik mazu skaitu biksīšu ar oriģinālu dizainu nebija iespējams. Pirms tam draugu un paziņu vidū veikusi nelielu "tirgus pētījumu", Liega nolēma riskēt un apdrukāt krietni lielāku partiju pārdošanai. 

Nejaušību rezultātā pieņemtais lēmums izrādījās pareizs — bizness aizgāja tik veiksmīgi, ka Liega varēja pamest algotu darbu un pievērsties biksīšu ražošanai. Latvijā un ārzemēs jau pārdoti vairāki tūkstoši mincīšbiksīšu. Pārsvarā tās iegādājas vīrieši kā dāvanu savām sievietēm, savukārt sievietes tās mēdz pirkt par prieku saviem vīriešiem. Vasaras sezonā līgavas Lickstarter biksītes izvēloties kā nieciņu kāzu naktij. "Viena no pēdējām pircēju atsauksmēm bija: pārsteigums vīriņam izdevies," stāsta Liega. Vidējā mincīšbiksīšu cena Etsy interneta veikalā ir 15 eiro. 

Līdzīgs stāsts ir ar polsterētajām velobiksītēm, ko nesen klajā laida apģērbu ražotājs ZIB. Dienu dienā ar velosipēdu pārvietojoties pa Rīgas ielām, ZIB meitenes secināja, ka tikpat kā nekur nav iespējams iegādāties glītas ikdienas velobiksītes, kas braukšanu padarītu komfortablāku. "Riteņbraukšana kļūst arvien populārāka, bet velobiksītes pārsvarā ir paredzētas tikai sporta aktivitātēm, ikdienas nēsāšanai ir maz. Eiropā ir tikai viens līdzīgs produkts," stāsta ZIB vadītāja Inga Priedīte. 

Velobiksītes ZIB meitenēm bijis liels izaicinājums un ilgi lolota ideja. "Apakšveļa ir ļoti sarežģīts produkts," uzsver zīmola vadītāja Inga. Vispirms Itālijā tika atrasta fabrika, kas specializējas "gudro" apakšveļas audumu ražošanā, turpat ZIB pasūtīja arī īpašos velobiksīšu polsterus, kas ir galvenā komforta atslēga. Pēc tam tik izstrādāts biksīšu dizains, un beidzot varēja ķerties pie šūšanas. 

Sākumā tapusi velobiksīšu izmēģinājuma partija, ko testējušas pašas ZIB meitenes. "Braucām gan pa Rīgu, gan lauku ceļiem," stāsta Inga. Kad testētājas biksītes atzina par gana labām, tik saražota arī pirmā pārdošanas partija. Biksītes var nopirkt par 45 eiro gabalā. Dienu pēc tam, kad jaunais produkts parādījās internetveikalā, par pasūtījumu esot jau interesējies kāds Lielbritānijas veikals. Tagad latviešu radītās biksītes nēsā arī britu velobraucējas. 

Glīts dizains velobiksītēm bijis tikpat svarīgs kā funkcionalitāte — lai nēsātājas var justies par sevi pārliecinātas arī tad, ja vējainā laikā kleita uzpūšas augstāk, nekā vajadzīgs. Šobrīd iespējams iegādāties divu veidu biksītes: Uguns lapsa un Izveicīgais zaķis. ZIB meitenes apgalvo, ka dizainā esot spēks — zaķis dodot papildu izveicību, savukārt lapsa vairojot velobraucējas enerģiju. Izmērīt šī apgalvojuma patiesumu objektīvi nav iespējams. Viss atkarīgs no tā, cik spēcīgi uz katru iedarbojas placebo efekts. 

Ideja par spēcinošu vešiņu ir pamatā arī zīmolam Kūsiņš, kas ražo lina stringus un citu apakšveļu. Proti, Kūsiņa radītājām pirms pieciem gadiem iešāvās prātā ideja par tautisku apakšveļu. Tā radās lina stringi ar spēcinošām latviešu etnogrāfiskajām zīmēm. Piemēram, stringi Spulga esot kā austošs un starojošs rīts, kas palīdzēšot agrāk piecelties. Savukārt Dzirda sniedzot pārliecību un spēju atvairīt visus šķēršļus. Kūsiņa radītājas mūziķe Elizabete Lāce, fotomodele Dana Stuce un arhitekte Irbe Šmite latviskās zīmes uz stringiem izšuj pašas savām rokām. 

Visu rakstu par latviešu radīto apakšveļu lasiet žurnāla Sestdiena 24. jūlija numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata