Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Čepāne: Mazākums nevar terorizēt vairākumu

Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja un bijusī Satversmes tiesas tiesnese Ilma Čepāne (Vienotība) ir viena no redzamākajām pretiniecēm gaidāmajam krievu valodas referendumam. Čepāne ir arī Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes mācībspēks, tādēļ Satversmes nianses pārzina krietni labāk nekā vidējais Saeimas deputāts.

Pēc viņas domām, referendumu nevar rīkot par jautājumiem, uz kuriem balstās Latvijas kā nacionālas valsts ideja. Čepāne gan atturas prognozēt 18.februāra referenduma rezultātus, jo pēc profesijas esot juriste, nevis gaišreģe. Lasiet interviju jaunajā Sestdienā!

Fragments no intervijas:

Vai tas, ka referendums tomēr notiks, būs pozitīvi vai negatīvi?

Satversmes tiesas lēmums izskatīt  šo lietu, bet neapturēt referendumu, nav ne labs, ne slikts. Kad es vēl strādāju Satversmes tiesā, mēs šādus lēmumus saucām par «vilkpaēdis»: vilks paēdis, un kaza dzīva. Satversmes tiesai tagad būs iespēja izvērtēt, vai tautas nobalsošanu tiešām var rosināt par jebkuru jautājumu. Daļa ekspertu uzskata, ka referendumu iespējams rīkot par jebkuru jautājumu. Es tam nepiekrītu. Jābūt kaut kādam filtram. Mazākums nevar terorizēt vairākumu. Tagad ir risks, ka mazākums varēs šantažēt valdību, rīkot vienu referendumu pēc otra. Urbanovičs atzīst, ka viņam ir mobila vienība ar 10 000 parakstītāju. Notāra nodeva paraksta apliecināšanai ir kādi divi lati, tātad ar 20 000 latu var uzsākt plašu kampaņu. Šis referendums tiek izmantots nevis referenduma klasiskā izpratnē, bet gan pavisam citu problēmu risināšanai. Ar referenduma palīdzību viņi mēģina noskaidrot, cik liels ir viņu elektorāts. Desmit gadu esmu strādājusi Satversmes tiesā un zinu: tāpat kā Satversmē nostiprinātās pamattiesības nav absolūtas, arī tautas tiesības rīkot referendumus nav absolūtas.

Pirmās neatkarības laikā Satversmē nebija minēts, ka valsts valoda Latvijā ir latviešu valoda; attiecīgā norma tika iekļauta Satversmē tikai 1998.gadā. Vai tas nenozīmē, ka šī norma nav uzskatāma par daļu no Satversmes tēvu iecerētā konstitūcijas «kodola»?

Satversmes tēvi tagadējo situāciju nevarēja iedomāties pat ļaunākajos murgos. Paskatieties, ko par valodas jautājumiem saka Satversmes tiesas spriedumi. Tie uzsver, ka šo jautājumu izskatīšanu nedrīkst atraut no vēsturiskiem jautājumiem. Neskatīsimies atpakaļ uz situāciju pirms 1940.gada; jāņem vērā pēc tam notikusī cilvēku izsūtīšana, nogalināšana, ārkārtīgi liela imigrantu skaita iepludināšana Latvijā. Pirms kara latviešu īpatsvars Latvijā bija 77 procenti, bet 80.gadu beigās pamatnācijas īpatsvars bija sarucis līdz 52 procentiem. Satversmes tiesa aprakstīja visu šo rusifikācijas politiku, «krievvalodīgo» kopienas veidošanu. Paskatieties, kā tika argumentēts Satversmes tiesas spriedums Mencenas lietā (Latvijas pilsone pēc laulībām ar Vācijas pilsoni protestēja, ka viņas uzvārds tiek latviskots no Mentzen uz Mencena — red.); Satversmes tiesa uzsvēra, ka jebkurš latviešu valodas kā valsts valodas lietošanas sašaurinājums uzskatāms arī par «valsts demokrātiskās iekārtas apdraudējumu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Valodu piedzīvojums

Eiropas valodu diena Latvijā – tāpat kā pārējā Eiropā – tiek atzīmēta jau kopš 2001. gada, taču šogad pirmo reizi tā tiks svinēta tik plaši, ka pasākums izpelnījies festivāla statusu, un sestdien, ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata