Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Damokla zobens virs Visaginas

Referendums par Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecību, kas notika vienlaikus ar Lietuvas parlamenta vēlēšanām, sajaucis visas kārtis AES projekta atbalstītājiem. 62,68% vēlētāju pateica skaidru "nē" AES celtniecībai. Tādējādi jaunā Lietuvas valdība būs izvēles priekšā: uzklausīt tautu un apstādināt ieskrējušos atomenerģijas vilcienu vai arī turēties pie līdzšinējā premjera Andrus Kubiļus nospraustā kodolenerģētikas kursa.

Sākumā par jauno atomelektrostaciju, kas izmaksās vismaz piecus miljardus eiro, tika runāts kā par pašsaprotamu nepieciešamību. Tam pamatā bija politisks lēmums tiekties pēc enerģētiskās neatkarības. Visaginas AES projektu veicināja arī konkurence ar kaimiņiem — Krieviju un Baltkrieviju. Lietuvas sabiedrību satrauca ziņa, ka kaimiņi plāno būvēt savas AES pavisam netālu no Lietuvas robežas. Baltkrievi savu AES grasās uzbūvēt 20 km attālumā no Lietuvas robežas, tikai ap 50 km no galvaspilsētas Viļņas. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko skaidri un gaiši paziņoja, ka AES "jāuzceļ lēti"...

Ne mazums jautājumu bija arī par Visaginas AES projektu. Cilvēki gribēja dzirdēt konkrētus faktus: cik izmaksās elektrostacija, vai elektrība, par kuru šobrīd tik dārgi maksājam, kļūs lētāka,  cik valstu dalīsies ar šo finansiālo nastu (Latvijas un Igaunijas atbalsts izpaudās vairāk hipotētiskos, nevis konkrētos nodomos)? Jautājumu daudz, bet pats svarīgākais bija radies pēc Fukušimas traģēdijas: vai japāņu reaktori, ko plānots būvēt Visaginā, patiešām ir droši? Kubiļus atbildēja lakoniski: Lietuvā cunami nemēdz būt...

Vēlētāju balsojums pret AES valdībai bija kā auksta duša, tādēļ pēc Seima vēlēšanām iestājās apjukums. Vēl jo vairāk tāpēc, ka valdošo Tēvzemes savienību pie varas nomaina kreisie: sociāldemokrāti, prokrieviskā Darba partija un atstādinātā prezidenta Rolanda Paksa partija Kārtība un taisnīgums. Vēlēšanu uzvarētāji nodarbojas ar valdības veidošanu un par Visaginas AES katru dienu runā citādi. Piemēram, Darba partijas līderis Viktors Uspaskihs sākumā atzinās, ka balsojis par AES projekta turpināšanu, bet pēc vēlēšanām apgalvoja, ka nepieciešama ekonomikas projektu pārskatīšana.

Visvairāk mandātu ieguvušās Sociāldemokrātiskās partijas līderis un iespējamais premjers Aļģirds Butkevičs apsolījis, ka ņems vērā tautas viedokli. Citiem vārdiem sakot, atomelektrostaciju necels. "Mana pragmatiskā nostāja ir, ka vispirms vajadzētu realizēt sašķidrinātās gāzes termināļa projektu. Elektrības savienojumi ar Poliju, Ignalinas AES slēgšana, kur vēl joprojām ir problēmas... Neredzu iespēju vienlaikus īstenot četrus vai piecus projektus, kuri maksā miljardus, nevis miljonus. Enerģētiskā atkarība var pārvērsties finansiālā atkarībā," uzskata Butkevičs.

Lietuvas Rūpnieku konfederācijas prezidents Roberts Dargis domā, ka AES projektu vēl nevajadzētu norakstīt, taču referenduma rezultāti ir lieliska iespēja no jauna izvērtēt spēkstacijas nepieciešamību. "Domāju, būs iemesls vēlreiz aprēķināt un rast optimālo risinājumu. Atomstacijas projektam trūka skaitļu. Ne pašas AES celtniecības aprēķinu, bet gan alternatīvo enerģētikas risinājumu — ko mēs varētu paveikt par šādu naudu, cik darba vietu radītu," uzsver Dargis. Pēc viņa domām, nepieciešams veikt aprēķinus par alternatīviem projektiem: kādu labumu dotu investīcijas elektrības savienojumu izveidē, ēku renovācijā, biodegvielas izmantošanā. Dargis spriež, ka iepriekšējā valdība vispirms nolēma celt atomelektrostaciju un tikai pēc tam mēģināja šo lēmumu pamatot. Pēc uzņēmēja domām, jaunā valdība rīkosies prātīgāk.

Vairāk par Visaginas AES projektu un tā neskaidro nākotni lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata