Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kasems: Man lūdza pateikt ko smieklīgu

Negatīvo popularitāti, ko Salaspils domē neiekļuvušajam Maratam Kasemam atnesa vēlētājiem adresētu lamu publicēšana, viņš tagad cer izmantot karjeras veidošanā. Maskavā dzīvojošais politoloģijas students jau pošas uz Saeimas vēlēšanām.

"Manam operatoram palika divi procenti, bet jums vairs nav palicis nekas, jo šodien jūs nobalsojāt par Čudaru [Salaspils domes priekšsēdētāju]. Par šito p******, b***! Un par viņa partiju Vienotība! Bet jums vajadzēja balsot par Saskaņas centru, jo tas ir centrs, b***!" Ar šādiem vārdiem savu neformālo vēlēšanu nakts uzrunu iesāka Salaspils domē no Saskaņas centra neievēlētais deputāta kandidāts Marats Kasems. Kad šis video parādījās interneta vietnē youtube.com, viņa necenzētais vārdu birums drīz vien nokļuva lielāko ziņu portālu pirmajās lapās. Daudzi 23 gadus vecajam Krievijas Tautu draudzības universitātes studentam paredzēja vēl īsti nesākušās politiskās karjeras beigas. Saskaņas centra līderis Jānis Urbanovičs paziņoja, ka viņam ir kauns par šādu partijas biedru, un SC Salaspils nodaļa šonedēļ pieņēma lēmumu aicināt Kasemu izslēgt no savām aprindām. Savukārt pats "vaininieks" uzskata, ka ar negatīvo popularitāti viņš varētu uzrunāt "protesta elektorātu" — vēlētājus, kuri ir teju pret visām politiskajām partijām un tādēļ bieži vēlēšanās nepiedalās.

Līdz šim vairāk nekā simts tūkstošus reižu noskatītais video tika uzņemts 2.jūnija naktī iepretim Maskavas Centrālajam universālveikalam, kur Kasems svinīgā gaisotnē gaidīja vēlēšanu rezultātus. "Latvijā visiem arī bija vēlēšanu nakts, cilvēki birojos gaidīja rezultātus, nāca ar groziņiem. To pašu sarīkoju arī es, tikai Krievijā un caur internetu. Atnāca viens cilvēks un palūdza, lai es kaut ko smieklīgu pasaku. Tad es arī pateicu. Es nezināju, ka tas viss tā beigsies," viņš atstāsta tās nakts notikumus. Pusotru minūti garajā vēstījumā Salaspils domes deputāta kandidāts necenzētiem vārdiem un enerģiskiem žestiem izteicās par vēlētājiem, kuri katrās vēlēšanās izdarot nemainīgu izvēli, par ko paši drīz vien ir vīlušies.

Video noslēgumā topošais politiķis vēlētājus nodēvēja par "čurkām". Tagad Kasems skaidro, ka ar šo vārdu viņš neesot domājis kādas tautas pārstāvjus. "Krievu valodā vārds "čurka" nozīmē «ciets koks». Es minēju tikai to, ka vēlētāji ir kā koki, pie kuriem var pieklauvēt. Viņi balso par vienu un to pašu katru reizi, bet pēc trīs nedēļām sāk žēloties." Viņš noliedz arī medijos izskanējušo informāciju, ka šis viedoklis esot pausts kunga prātā. Sociālajos tīklos publicētās vēlēšanu nakts bildes, kurās viņš redzams ar konjaka pudeli rokās, neko vēl nenozīmējot. Šī pudele vienkārši esot simbolizējusi Krievijas būtību un labi saskanējusi ar rozā kreklu, kas deputāta kandidātam par godu vēlēšanām tonakt bija mugurā.

Kasems vairākkārt uzsver, ka video internetā nonācis bez viņa ziņas. "Ja es pats būtu ievietojis to internetā, tad laikam man būtu jāārstējas Sarkandaugavā, nevis jānodarbojas ar kandidēšanu." Bēdīgi slaveno video esot uzfilmējis un publicējis viņam līdz tam ne pārāk labi pazīstamais reklāmas students Ivars Grigorjevs. "Es viņu pēc tam atradu, un mēs izrunājām notikušo. Tagad viņš man Facebook ir draugs. Nu, protams, es viņam iedevu pa purnu," it kā pašsaprotami nosaka Kasems.

Šī intervija notiek ar Skype videozvana palīdzību, jo Kasema pastāvīgā dzīvesvieta patlaban ir Maskavā. Kamerā virs viņa galvas redzams gaišas metāla gultas otrais stāvs. Tā ir istaba Krievijas Tautu draudzības universitātes kopmītnēs, kur kā topošais politologs viņš mīt jau otro gadu. Studijas Maskavā Kasemam nodrošina Krievijas vēstniecība, kas saviem tautiešiem no Latvijas konkursa kārtība piedāvājot iespēju iegūt bezmaksas izglītību Krievijā. "Manā gadā pieņēma 155 studentus. Viņi brauca uz visu Krieviju, bet manā universitātē uz vienu vietu pretendēja desmit cilvēki." 

Krievijas Tautu draudzības universitāte ir ceturtā mācību iestāde, kurā viņš pēc vidusskolas beigšanas ir iestājies. Pirmā bija Latvijas Universitāte, kurā Kasems vienu gadu mācījās politoloģiju. Tad Latvijā ieradies viņa gadiem neredzētais tēvs, kuģa kapteinis no Jemenas, kurš politoloģiju neuzskatīja par cienīgu profesiju. "Viņš uzskatīja, ka tas nav nekāds darbs un man vajag nodarboties ar kaut ko vīrišķīgu. Viņš ieteica stāties Latvijas Jūras akadēmijā, un, iespaidojies no tēva, kuru redzēju otro reizi mūžā, es tam piekritu. Bet tā bija liela kļūda. Kā jau visi arābu cilvēki, viņš man, protams, apsolīja zelta kalnus, bet jau otrajā semestrī man nebija līdzekļu, lai turpinātu mācīties." Tādēļ viņš iestājies Latvijas Lauksaimniecības universitātes ekonomikas programmā. Taču semestra beigās tagad jau aizsaulē esošā Kasema vecāmāte pastāstīja par Krievijas vēstniecības piedāvāto iespēju.

Visu rakstu par Maratu Kasemu lasiet 14.jūnija žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata