Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kļava: Latviešiem jāapzinās neiedomājamais potenciāls, kas viņos iekodēts

Daži viņu salīdzina ar dakteri Hausu no populārā TV seriāla, jo reanimatologs Pēteris Kļava augstākā līmeņa profesionālismu apvieno ar pievilcīgu ārieni un veselīgu ironiju. Arī viņš nereti manīts televizora ekrānā, jo savulaik vadījis LTV raidījumu Šeit un tagad. Kļava ir ne tikai ārsts, bet arī augstāko matēriju pētnieks, kura interešu lokā ietilpst cilvēka apziņas noslēpumi, dzīve pēc nāves, reinkarnācija, budisma un lamaisma atziņas.

Viņš bija viens no sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, kas nesen devās uz Rīgas pili, lai parakstītu domubiedra Jura Rubeņa ierosināto Labas gribas manifestu. Kļava uzskata, ka referenduma kaislības situšas pārāk augstu vilni, tādēļ tagad visiem kopā jādomā, kā dzīvot tālāk. Latvija viņam ir kā mīļš bērns, ko ik pa laikam nākas arī sarāt un uzpasēt, lai neiedzer kanalizācijas cauruļu tīrāmo līdzekli.

Kad parakstījāt Labas gribas manifestu, teicāt, ka "valoda ir dievišķā gara izteiksmes veids» un šis manifests ir "kosmiskās atbildības akts". Ko jūs ar to domājāt?

Cilvēku raksturo apziņa, spēja apzināties realitāti. Valoda ir apziņas izteiksmes veids. Mūsu tautasdziesmās iekļautas ļoti spēcīgas zināšanas, lai gan mūsdienās tās varbūt ir piemirstas un degradētas, piemēram, līgošana bieži vien degradēta līdz alus dzeršanai. Manuprāt, pasaulē ir tikai divas vai trīs nācijas, kam saglabājušas zināšanas par lietu dabu. Latviešiem jāapzinās neiedomājamais potenciāls, kas viņos iekodēts. Kā rakstīja Anna Brigadere: Dievs, Daba, Darbs. Labas gribas manifests mudina latviešus saņemties. Jā, varbūt tas skan drusciņ bērnišķīgi — dzīvosim ar krieviem draudzīgi. Bet tas nav slikti.

Manifesta autori mudina "nereaģēt agresīvi uz agresiju, ko pauž radikāli un neiecietīgi cilvēki". Vai mums jādara, kā mācījis Jēzus Kristus — ja tev sit pa vienu vaigu, pagriez otru?

Pagriezt otru vaigu nav liela māksla; tas ir vieglākais, ko var izdarīt. Šajā ziņā es oponēju Kristum. Pirmkārt, nevajag pieļaut, ka tev iesit. Tas liecina, ka tev pietrūkst izglītības. Patiesībā Lindermans palīdzēja uzrādīt latviešu vājo vietu. Krieviem ir teiciens: tāpēc jau ir līdaka, lai asarīši negulētu! Latviešiem vajag kādu satricinājumu, lai sāktu rīkoties. Kamēr zibens nesper, krustu nepārmet. Šis provokatīvais referendums bija ne tautai. Bet lai tie gudrie prāti, kas mums vēl ir, saprot, ka jāmaina komunikācija un pārvaldes sistēma, likumdošana.

Esat teicis, ka Latvija ir kā "inficēts dators", ko varētu restartēt ar manifesta palīdzību, izdzēšot visu lieko. Kas būtu izdzēšams un ko vajadzētu saglabāt?

Mums ir bagātīgs mantojums, bet tas nav aktivizēts. Tas glabājas kā slepens katalogs datorā, kam ikdienas lietotājs nevar piekļūt. Tas vēsta par augstāko dzīves jēgu. Gadsimtu gaitā latvieši ir pārcietuši zviedru, vācu, padomju infekcijas, tagad mums ir Rietumu infekcija. Mēs visu laiku esam bijuši kā Vella kalpu personāži, kas skrien un piedāvā savas atslēgas kādam citam, lai tas atslēgtu viņu pili. Tagad latvieši apvienojās, sajuta savu pašapziņu, taču mums nevajadzētu sēsties pie alus kausa un lielīties: "Redz, cik mēs esam stipri!" Tas būtu infantili primitīvais līmenis. Mūsu bāleliņi, kas vārdos ceļas un krīt par Latvijas tautu, patiesībā izdara savai tautai lāča pakalpojumu. Ja mēs tagad mēģināsim atriebties krieviem, tas liecinās par viduslaiku domāšanu. Nav šaubu, ka Latvijā jābūt vienai valsts valodai. Taču, lai mūsu valsts attīstītos, nepietiek ar šauri nacionālu populismu.

Visu interviju ar Pēteri Kļavu lasiet jaunākajā Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata