Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latvijas cerība Eirovīzijā - ārvalstu dziesmu autori

Pusi no mūsu Eirovīzijas nacionālās atlases finālā iebalsotajām dziesmām šogad ir radījuši ārvalstu autori. Pēdējos trīs gadus ārzemniekiem piedalīties neļāva, bet ar pašmāju autoriem līdz starptautiskajam finālam tikt nespējām.

Samantas Tīnas izmisušas sauciens pēc varoņa dziesmā I Need a Hero, kas pagājušajā nedēļā izskanēja uz Eirovīzijas nacionālās atlases pusfināla skatuves, labi sasaucas ar atlases organizatoru šā gada uzstādījumu. Šķiet, arī viņi jutās tikpat izmisuši par Latvijas pēdējo gadu neveiksmēm Eirovīzijā, ja reiz pēc trīs gadu pārtraukuma atkal palīgā sauca varoņus — ārzemju dziesmu autorus.  

Ekspertu pārdomas un komentētāju zākāšanos internetā var uzskatīt par galvenajiem "vaininiekiem" pie tā, ka Latvijas Eirovīzijas nacionālajā šogad atkal ļauts piedalīties ārvalstu tekstu un mūzikas autoriem. "Cilvēki uztraucās, ka varbūt nav pārāk spēcīgs konkurss, jo pēdējais gads, kad mēs iekļuvām starptautiskajā Eirovīzijas finālā, bija tieši ar ārzemju dziesmām," atzīst Eirovīzijas projekta producente Zita Kaminska.

Latvijas mūzikas industrijas pārstāvjiem domas par šo faktu dalās. No vienas puses, pašmāju izpildītājiem tā ir iespēja gūt starptautisku pieredzi un dziesmu autoru vidū rodas lielāka konkurence, līdz ar to arī augstāka latiņa. Tomēr vienlaikus autoriem tādā veidā samazinās iespēja tikt līdz lielajai skatuvei, ko šogad slies augšā Zviedrijā, Malmē. Bijušais ilggadējais Eirovīzijas komentētājs Kārlis Streips šādu žēlošanos necieš: "Es domāju, ka būtu diezgan muļķīgi sākt škrobēties par to, ka dziesmas ir sarakstījis kāds cits. Mīļo stundiņ! Mums dzied kora dziesmas, kuras ir sarakstījuši vācieši, franči un itāļi. Neviens nesūdzas par to, ka mums Operā ir citās valstīs komponētas operas, kāpēc lai būtu citādi attiecībā uz Eirovīziju?"

Izdevniecības MicRec vadītājs Guntars Račs šā gada Eirovīzijas nacionālajā atlasē ārzemju dziesmu autoriem "piespēlēja" septiņus viņa kompānijas pārstāvētos izpildītājus. "Ja salīdzina to, ka Latvijā iesniedz 122 dziesmas, bet Zviedrijā vairākus tūkstošus, viņiem šeit ir ļoti lielas izredzes," par ārzemju autoru motivāciju startēt Latvijā saka Račs. Savukārt Samanta Tīna pieļauj, ka pie ārvalstu autoru dzinuļiem pieder arī finansiālie apsvērumi: "Viņi bija šokā par mūsu izpildītāju honorāriem, jo viņiem 500 eiro nozīmē vienu vakaru aiziet uz suši restorānu. Iespējams, šeit [piedalīšanās atlasē] viņiem sanāk lētāk, bet es negribu par to spriest."

Vairāk par ārvalstu autoru dalību Latvijas Eirovīzijas nacionālajā atlasē lasiet 15.februāra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata