Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latvijas Republika. Otrais cēliens

Šonedēļ atjaunotā Latvijas valsts varēja svinēt simbolisku jubileju: kopš neatkarības atgūšanas aizritējušas 7883 dienas jeb tieši tikpat daudz laika, cik pastāvēja pirmā Latvijas brīvvalsts no 1918. līdz 1940.gadam. Vai otro iespēju esam izmantojuši labāk nekā pirmo?

89 gadus vecais Visvaldis Lācis, publicists un bijušais Saeimas deputāts, ir piedzīvojis abus brīvvalsts laikus un nešaubās, ka pirmās neatkarības laikā Latvija guvusi lielākus panākumus. "Tā bija augoša, plaukstoša valsts," uzsver Lācis. Pirmajā pasaules karā Latvija zaudēja gandrīz miljonu iedzīvotāju: valsts iedzīvotāju skaits bija sarucis no 2,55 miljoniem 1914.gadā līdz 1,6 miljoniem 1920.gadā. Taču pirmās brīvvalsts laikā iedzīvotāju skaits nemitīgi palielinājās. 1939.gada 1.jūlijā laikraksts Jaunākās Ziņas varēja lepni vēstīt, ka pārsniegta divu miljonu robeža. Diemžēl izskatās, ka drīzumā presē varēsim lasīt pretēju virsrakstu: Latvijas iedzīvotāju skaits noslīdējis zem diviem miljoniem. 1991.gadā Latvijā bija ap 2,66 miljoni iedzīvotāju, bet 20 gadu laikā viņu skaits sarucis par vairāk nekā 600 000.

Pirmās brīvvalsts laikā valdīja daudz lielāks optimisms par Latvijas nākotni, jo pēc gadsimtiem ilgas dzīves svešu kungu varā latvieši beidzot jutās kā saimnieki savā zemē. Pēdējos gados Latvijā bieži dzirdamas pesimistiskas prognozes, ka latvieši aizbrauks, izmirs un pēc 100 gadiem šeit vairs nebūs palicis neviens latvietis. Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete uzsver, ka nedrīkst ļauties šādām žēlabām un vairāk jānovērtē tas, ko esam sasnieguši. "Manuprāt, otrās neatkarības laikā mums izdevies sasniegt vairāk nekā pirmās. Tagad esam Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts; vairs nebūsim neaizsargāti vēstures un ģeopolitikas pavērsienu priekšā."

Par spīti visām Latvijas problēmām, politologs Ivars Ījabs ir pārliecināts, ka mēs varam lepoties ar pēdējo 20 gadu laikā sasniegto. "Protams, ja paskatās uz dzīves līmeni Nīderlandē un salīdzina ar Latviju, gribas raudāt. Taču esmu redzējis, kā cilvēki dzīvo tādās valstīs kā Moldova, Gruzija, Krievija. Uz šī fona Latvija ir pārtikusi Rietumu valsts. Arī mūsu vēstures kontekstā šis nav bijis tas sliktākais laiks. Es pat teiktu, ka tas bijis viens no labākajiem, varbūt pat labākais posms Latvijas vēsturē."

Vairāk par Latvijas pirmās un otrās brīvvalsts kopīgo un atšķirīgo lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata